Akdeniz Bölgesi Meteorolojik Hava Durumu Yorum Konusu

• Resmi Gönderi

The content cannot be displayed because it is no longer available.

An itibariyle Batı Akdeniz'de yağışlar şimşek aktivitesi eşliğinde sürüyor. Bugün devam edecek yağışlar Batı şehirlerimizde. Gece yarısına doğru bölgemizi tamamen terk edecek. Doğu Akdeniz maalesef hiç etkilenmedi bu yağışlı havadan. Bir süre daha da yağış almayacak maalesef. Batı Akdeniz'e hafta sonu tekrar yağış gelebilir.

Peki soğuklar ne zaman?

Bir süre daha ılık süreç devam edecek. Ayın 12 si ve sonrası soğuk ve yağışlı sürece girme ihtimalimiz yüksek ihtimal. Ancak bölgemiz için kar şartları oluşacak mı? Nerelere kar yağacak? Henüz bu detayları tam bilemiyoruz. Bölgemizde 700+ rakıma sahip her yer 12 13 14 ünde ilk kar yağışını alacaktır. Bölgemizin doğusu için kar ihtimali bulunuyor. Ancak ayın 17 18 i için şartlar şu an için daha uygun bulunuyor. Ama ama ama. ?. Şu an modellere yansıyan görüntülere göre bölgemize soğuk girişi olduğu an yağış çekiliyor. Yağışın son demleri birçok şehir merkezinde kara dönebilecek. Vade çok uzun olduğu için detaylara girmedik. Ancak ayın 12 13 14 ü için Doğu Akdeniz in bir ihtimal yağışın sonlarına doğru kara çevirme ihtimali bulunuyor. Bu az da olsa ihtimal dahilindedir. Hepinize güzel bir gün diliyorum.

• Resmi Gönderi

Sırasıyla kar ihtimali bulunan şehirlerimizin diyagramları.

Anltalya

Hatay

Isparta

Kahramanmaraş

• Resmi Gönderi

Angora maalesef Doğu Akdeniz için yaptığım değerlendirme Adana için de geçerlidir. En azından 1 haftalık süreçte yağış çok çok az yerde görünüyor. Ve sıcaklıklar yer yer 20 dereceyi bile aşıyor. Kar ihtimali ise uzun bir süre bulunmuyor. (Yükseltisi fazla ilçeleri hariç tutalım.)

• Resmi Gönderi

Angora maalesef Doğu Akdeniz için yaptığım değerlendirme Adana için de geçerlidir. En azından 1 haftalık süreçte yağış çok çok az yerde görünüyor. Ve sıcaklıklar yer yer 20 dereceyi bile aşıyor. Kar ihtimali ise uzun bir süre bulunmuyor. (Yükseltisi fazla ilçeleri hariç tutalım.)

25 yıl adana da yaşadım kar ihtimali merkez için yok gibi bişey hiç görmedim belki bir iki tane havada oda onda da nasıl sevinmiştim ?

Ama Tufanbeyli Pozantı gibi ilçeler metrelere oynuyor adanayi seviyorum halen her sene mutlaka giderim

• Resmi Gönderi

25 yıl adana da yaşadım kar ihtimali merkez için yok gibi bişey hiç görmedim belki bir iki tane havada oda onda da nasıl sevinmiştim ?

Ama Tufanbeyli Pozantı gibi ilçeler metrelere oynuyor adanayi seviyorum halen her sene mutlaka giderim

O ilçeleri hariç tuttum zaten ??. Ama dediğim gibi Adana Osmaniye ve Mersin gerçekten zor kar alıyor. Hatay tartışılır. Biz her sene alıyoruz nasibimizi şükür ?

• Resmi Gönderi

O ilçeleri hariç tuttum zaten ??. Ama dediğim gibi Adana Osmaniye ve Mersin gerçekten zor kar alıyor. Hatay tartışılır. Biz her sene alıyoruz nasibimizi şükür ?

Bizde tekiree gidiyorduk kar üstünde Mangal yapıyorduk bir Adanalı her yerde mangal yakar B)

• Resmi Gönderi

Hepinize iyi akşamlar dostlarım. Kısa vade ve önümüzdeki süreç hakkında ufak bir değerlendirme yapalım. Öncelikle Doğu Akdeniz son 93 yılın en kurak dönemini geçiriyor. Hatay Adana tarafına en az 7 gün daha yağış görünmüyor. Olsa bile ufak geçişten fazlası olmaz. 7 gün yağış olmazsa yaşadığım şehir olan Hatay'da 22 gün bir damla yağış düşmemiş olacak. Bu gerçekten korkutucu bir durum. Maalesef bu süreç önümüzdeki haftanın son günlerine kadar devam edecek. Batı Akdeniz'de ara ara yağış geçişleri de mevcut bu dönemde. Bu döngü ayın 15 i gibi lehimize dönecek gibi bir görüntü şu an modellerde mevcut. Gün sayısı arttıkça gerçeklik payı azalan bu modellerde henüz bölgemizde kar ihtimali düşük ihtimalde görülüyor. Ancak soğuklar mevcut. Her 6 saatte bir güncellenen modele göre konuşmak çok fazla doğru olmasa da artık yavaş yavaş belli olmaya başladı. Ocak ayının 15 inden itibaren yağış ve soğukların bizlerle birlikte olması muhtemeldir. Ay sonuna doğru SİNAN hocamızın beklediği akustik sistemden önce kıyı şehirlerimizde pek kar beklentisi oluşmaması en sağlıklısı olacaktır. Elbette seyirlik kar ihtimali Antalya için bile var. Bugün Amerikan modeli GFS Antalya'ya bile - 12 indirdi. Yağış gelse muazzam kar yağışları olur. Ancak dediğim gibi. Uzun vadede her 6 saatte farklı bir çıktı veren bu modellere pek bel bağlamamak lazım. Bölgemizin doğusu için ay ortası gelecek yağışlı sistemin son demlerinde yağışın türünün kara dönme ihtimalinin de bulunduğunu söylemekte fayda var. Yükseltiye göre güzel örtü oluşumları da gözlemlenebilir. Hepinize iyi bir hafta diliyorum. Sağlıkla kalın.

En azından bir beğeniyi çok görmeyin. ?

Yorum yapıp sorularınızı da sorabilirsiniz

• Resmi Gönderi

Gelecek sistem Mersin’ i yağış ve sıcaklık bakımından nasıl etkiler ,Toros dağları iyi kar alır mı ?

Selamlar. Bu bölge ile ilgili tüm sorularınızı bana bu başlık altından iletebilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Mersin'de sıcaklıklar önümüzdeki süreçte 20 derecelere dayanıp ardından kademeli düşüşler yaşayacak. Önümüzdeki hafta çarşamba günü yağışlı havanın cuma akşamı ve cumartesi ise soğuk havanın bölgemize giriş yapmasını bekliyorum. Mersin için kar ihtimali maalesef çok çok zor. Sistem o kadar güçlü görünmüyor şu an. Ancak 10 gün gibi bir süreç olduğu için kesin konuşamıyoruz. Ancak Toros dağları gelen tüm yağışı kar olarak alacaktır. ?

• Merhaba,

Kahramanmaraş için kar öngörünüz nedir. Rakım 1000+ güzel bir örtü oluşabilirmi, çok kurak bir dönemden geçiyoruz inşallah iyi sistemle bu kuraklık son bulur.

• Resmi Gönderi

erdemuz0 öncelikle merhaba. Kahramanmaraş da diğer Doğu Akdeniz şehirlerimiz gibi, daha doğrusu tüm Türkiye gibi kurak bir süreçten geçiyor. Yağışlarımız yüksek ihtimalle haftaya çarşamba gibi yağmur olarak başlayacak. Perşembe ve cuma da devam edecek. Cuma gecesi şu anki çıktılara göre sıcaklık sorunu yaşamayacak. ECMWF verilerine göre yağış Kahramanmaraş'ta cuma gecesi karla karışık yağmur ve kara dönecek. Cumartesi günü de devam edecek. Henüz örtü için konuşmayız. Çünkü GFS aynı fikirde değil. Daha soğuk bir çıktı vermiş. Ancak yağışı çok erken çekmiş. Benim şahsi fikrim en kötü ihtimalle Kahramanmaraş ve Hatay en kötü ihtimalle havada kar göreceklerdir. Rakım olarak şanslı durumda olan Kahramanmaraş için örtü ihtimali de yüksek ihtimal olarak öngörüyoruz. Başka merak ettiğiniz bir nokta var ise sorularınızı elimden geldiğince cevaplarım. Detaylı paylaşımın yarın gece yarısından sonra olacaktır.