Geçen sene neler yaşadık neler bekledik dimi
Orası öyle bu yıl da beklemekten başka çare yok sadece bence kışın ilk yarısı daha zevkli oluyor daha heyecanlı oluyor aralık ve ocağı dolu dolu geçirmek isterim
Yorum bırakmak için üye olmanız gerekir
Zaten hesabınız var mı? Oturum açın.
Şimdi giriş yapTopluluğumuzda yeni bir hesap için kaydolun. Bu kolay!
Yeni bir hesap oluşturGeçen sene neler yaşadık neler bekledik dimi
Orası öyle bu yıl da beklemekten başka çare yok sadece bence kışın ilk yarısı daha zevkli oluyor daha heyecanlı oluyor aralık ve ocağı dolu dolu geçirmek isterim
Ecmwf-Gfs -Model Paylaşımı Yorumlama (Sonbahar Sezonu) konusu içerisinde sadece model paylaşımı ve yorumu yapalım lütfen konu dışına çıkmayalım, normal sohbetlerimizi sohbet konusunda devam ettirelim.
Günlerin kısa olduğu zamanlarda daha zevkli oluyor Bence Aralık ta yağan kar başkadır
wriscuttern İlk gelen , tebrik ediyorum :'D
İlk gidende ben oldum :'D
Uzun vadede istediğimiz gibi model gösterip vade kisaldikca bozan modellerin mantıklı bir açıklaması var mı? Atmosferde kesin diye birsey yok , mgm 3 . Günden sonra tutarlılık yuzde 60 diye belirtmiş ama gerçekten sayısal modeller uzağı nicin oyle gösteriyor arkadaşlar?
Uzun vadede istediğimiz gibi model gösterip vade kisaldikca bozan modellerin mantıklı bir açıklaması var mı? Atmosferde kesin diye birsey yok , mgm 3 . Günden sonra tutarlılık yuzde 60 diye belirtmiş ama gerçekten sayısal modeller uzağı nicin oyle gösteriyor arkadaşlar?
Konuya hakim değilim ama senaryo yürütüyorlar..Yani anlık verilerin ışığında sunulan yol güzergahı "nasıl olabilir?)i deniyorlar.
Vade yaklaştıkça da eğer ilerleme olumlu devam ediyorsa o senaryoyla nokta atışı yapmış oluyorlar.
Veriler değişim gösterdikleri zaman da bir başka yol deneniyor ve öyle devam ediliyor
Hava işi biraz fazlaca çetrefilli ..Hele hele bu son yıllarda daha da çözülmesi zor hale geldi.
İşin ustası arkadaşlar ne der bakalım yine de.Onlar bu işi iyi bilirler.
Sayısal modellerin oluşum şekli "nokta atışı" yapmak değil çünkü.. 1.000.000 tane olasılık var ise o olasılıkların ortalamasını , sapmalarını , permütasyonlarını ve kombinasyonlarını hesaplar. Bu kadar uzun ve karmaşık problemleri kısa sürede hesaplamak için de süper bilgisayarlar kullanılır. Bana kalırsa son 10 yıl içinde baya baya geliştirildi sayısal modeller..
1-)
https://www.researchgate.net/publication/28…rontal_cyclones
2-) https://www.metoffice.gov.uk/weather/learn-…c-weather-chart
Fikir vermesi açısından konuyla alakalı 2 tane makale bırakıyorum şuraya. Vakti olan inceleyebilir..
Nokta atışı imkansız zaten hocam, bu süper bilgisayarlar olumlu senaryoları uzun vadede hep gösteriyorlar hocam. Ana senaryo bile olumlu gösteriyor, vade yaklaştıkça her şey eriyip gidiyor. Cevabınız için teşekkür ederim.
Vade yaklaşıp gitmesi çok normal.Her yer alçak basınçla dolu bu kadar dinamik alçak basıncın hakim olduğu avrupa da sistem görmesi modellerin çok zor..8-9 sistemi olursa kaparız bişeyler karayel sağlam gelirse istanbul da kar alır ardından ocak ayına kadar beklentim yok
Güçlü ve istikrarlı Vortex de bu denli sistemlere soğuklar eşlik ediyor birde vortex sin bozulduğunu hesaba katalım ileriki aylar için
Güçlü ve istikrarlı Vortex de bu denli sistemlere soğuklar eşlik ediyor birde vortex sin bozulduğunu hesaba katalım ileriki aylar için
Derken hocam ne demek şimdi bu
Derken hocam ne demek şimdi bu
Yani diyor ki! Şu anda vortex çok güçlü bu haliyle bile bize öyle yada böyle soğuk akışı oluyor. Vortex zayıflayıp parçalandığı zaman morları göreceğiz üstümüzde diyor