Ecmwf-Gfs -Model Paylaşımı Yorumlama

• Bazı arkadaşlar asıl sistem tarihimizi unuttu heralde :) Zaten asıl baba arkada diye diye tüy bitti gfs senaryo denedi asıl olan manzara buydu.Ben beğendim ay sonu gümbür gümbür duruyor

asıl sistem tarihimiz ne zamandı ben unuttum gfs gece güncellemesi sırasında sanırım biraz gözü boyamış olabilir (:

لا إله إلا الله محمد رسول الله La İlahe İllallah, Muhammedün Resulullah

Efsane Kar Sistemi Beklerken ...

• The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ecmwf 120 saatlerde İzlandanın azor üstünden derinlşeme hareketini görüyoruz. Kutup soguklarını inişi için yardımcı pembe renkte kare içerisinde İskandinav yükseğini gözlemliyoruz. Avrupa nın kuzey dogusu a adeta yer etmiş alçak basınç istikametinde olan İzlanda alçak basınçının rotası azor üstünden tam kutup soğuklarının alt kısmına burda saatler 120

Devam edelim 144 ile

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

144 saat ile kutup sogukları sarı çizili alanda toplanmış sarkmaya yol arıyor. Burda İzlanda çok güçlü derinleşerek bu atagın önüne geçiyor. İskandinav yükseği bir anda yok oldu. Azor tekrar kuzey dogulu hamle denemesi yapıyor buraya dikkat. Bu durum İzlanda ab nin kuzey batı-güney dogulu yol almasına kutup soguklarına resmen set çekmesine sebebiyet verir.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Angora arkadamış çok güzel yeri yakalamış işte dananın kuyruğu asıl 168 saat ile kopuyor gfs de güzel bir İskandinav yükseği ve zorla geçiş yapan İzlanda alçak basıncını güneyli yol almasına yön veriyor. Burda Akdenize dogru ilerleyen siklonun da payı yüksek. Siklon doguladıkça batıda yüksek hakimiyetin önü açılıyor. Sistemimiz zaten azor ve İskandinav yükseği ile inişini yapacak.

Ecmwf 168 baktığınızda İzlanda alçak basınçının tamamen yatay pozisyonda kuzeye dev set çekmiş halde. Devamı zaten 192 saat de kutup sogukları aşırı dogulu gidişat göstermektedir. Kötü çıkmasının en büyük sebebi budur.

Gfs de 168 de ise İzlanda ab baktığınız da güneyli daralan bir hamle yapıyor. Bu kez kutup sogukları güneye bir adım daha atıyor. Ve inişini batılı alçak basıncın batısından gerçekleştiriyor.

Peki devamında model sonun da neden daha etkin soguklar giriş yapmadı. Yine burda da İtalya civarı oluşan yağışlı siklonların iniş güzergahında durması ile. Ve kuzeyden yine İzlandanın araya girmesi ile balkanlara dogru inen soguklar burda bloke edilmesini gördük.

Gece güncellemesi ve yarınki güncellemeler çok önemli burda aşağı yukarı bu İzlandanın araya girmesi kesin gibi asıl önemli olan ise burdan sonra ki güzergahı

Takibe devam dostlar moral bozmayın