ECMWF — GFS MODEL PAYLAŞIMI ( 2024 )

• Resmi Gönderi

eline emegine saglik mustafa abi. ve paylasim yapan tum arkadaslarim.

guncelleme yorumsuz :)  

tabi ihtimaller arasinda bu senaryolarda var bir sekilde vermesi gerekirdi :ıhıhıh: oda abime denk geldi :ıhıhıh:

ama olsun masallah guzel yagislar var

• Resmi Gönderi

ilkerlii en basitinden anlatayim sana

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

simdi kutup girdabi derken arkadaslarimiz sibirya termik antisiklonu(yb)yi kastediyorlar. kutbi girdap derken bundan bahsediyorlar. sibirya termik yb statik meyilldir yani girdap guclu olma egilimindedir. fakat sibirya static egilim gosterse bile izlanda ile etkilesim halindedir ve birbiri isle isi alisverisi yaparlar. izlandanin dinamizmide buna baglidir. sibirya girdabi guclu iken izlanda daha dinamik olma egilimindedir. orada ikisi arasinda parazit yb ab ler olusur. izlandayi ittirir. harekete gecirir. bizde bu durumdan sebepleniriz. izlanda dinamik oldugu icin yönünü kestırmek zordur sürekli takıp ıster. zaten sibirya zayiflasa tahmın kolaydır. ne olacagı bellidir. asor fazla etkılemez cunku ıkısıde yb dir tek farkı asor dinamik sibiya termikdir. fakat asor dınamik yb si ile izlanda dinamik ab si arasında direk etkileşim vardır. izlanda asor u asor izlandanın konumunu etkiler. yb basınc merkezlerinin bulundugu kutup alanına gore yönleri farklıdır

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

ve tum basinc merkleriniz bulundugu enlemlere gore farklı karekteristık ozellık gosterırler. misal akdenizde buyuk basınc merkezlerinin etkisiyle ab olusabilir. yada farklı denızlerde kıta uzerlerinde duruma gore bagimsiz yb ler ab ler gorulebilir

kutbi girdap guclu sistem gelmeyecek tez i yanlistir ve ezber bilgidir. hayir gelebilir.

mehmet civan eline sağlık abi.

Whisper abi kaybolmasın, güzel bir konuya atalım, ben koyabilecek bir konu bulamadım.

• Hayırlı sabahlar herkese günaydın hocalarım bu GFS nin Kafkas aşkı nedir acaba her sistem oraya gidiyor Karadenize uğrayıp bizim bu Marmara da ne varda bize bişey gelmiyor ben cidden anlamış değilim hocalarımSelam

• Resmi Gönderi

Hayırlı sabahlar herkese günaydın hocalarım bu GFS nin Kafkas aşkı nedir acaba her sistem oraya gidiyor Karadenize uğrayıp bizim bu Marmara da ne varda bize bişey gelmiyor ben cidden anlamış değilim hocalarımSelam

bunu kastediyorsan eger asor un komunundan kaynakli bak 1035 tam uzerimizde. asor yb saat yonunde dondugu icin kafkaslara atiyor. tabi tek sebebi o deil lakin kabaca bu sekilde ozetlenebilir

Çağrı Erdal

ama patern degisiyor 2-3 gude farkli ciktilar gelicek

• ilkerlii en basitinden anlatayim sana

simdi kutup girdabi derken arkadaslarimiz sibirya termik antisiklonu(yb)yi kastediyorlar. kutbi girdap derken bundan bahsediyorlar. sibirya termik yb statik meyilldir yani girdap guclu olma egilimindedir. fakat sibirya static egilim gosterse bile izlanda ile etkilesim halindedir ve birbiri isle isi alisverisi yaparlar. izlandanin dinamizmide buna baglidir. sibirya girdabi guclu iken izlanda daha dinamik olma egilimindedir. orada ikisi arasinda parazit yb ab ler olusur. izlandayi ittirir. harekete gecirir. bizde bu durumdan sebepleniriz. izlanda dinamik oldugu icin yönünü kestırmek zordur sürekli takıp ıster. zaten sibirya zayiflasa tahmın kolaydır. ne olacagı bellidir. asor fazla etkılemez cunku ıkısıde yb dir tek farkı asor dinamik sibiya termikdir. fakat asor dınamik yb si ile izlanda dinamik ab si arasında direk etkileşim vardır. izlanda asor u asor izlandanın konumunu etkiler. yb basınc merkezlerinin bulundugu kutup alanına gore yönleri farklıdır

ve tum basinc merkleriniz bulundugu enlemlere gore farklı karekteristık ozellık gosterırler. misal akdenizde buyuk basınc merkezlerinin etkisiyle ab olusabilir. yada farklı denızlerde kıta uzerlerinde duruma gore bagimsiz yb ler ab ler gorulebilir

kutbi girdap guclu sistem gelmeyecek tez i yanlistir ve ezber bilgidir. hayir gelebilir.

Ayrıntılı açıklama için çok teşekkür ederim,epey yararlı ve bilgilendirici oldu. Yorumunuz ezber kalıplardan kurtulmak için oldukça faydalıydı.

• Resmi Gönderi

mehmet civan eline sağlık abi.

Whisper abi kaybolmasın, güzel bir konuya atalım, ben koyabilecek bir konu bulamadım.

ustat onu olesine hizlica yazdim ben cok eksik ve yazim yanlislari var. kutup girdabini sibirya yb olarak yazdim sebebi bizi etkileyen basincin sibirya yb si olmasindan kaynakli. yani olani degilde neyi kasdettiklerini yazdim. daha dogru daha anlamli hale getirip ekleriz lakin bu bilgilerin cogu akademi bolumde var.

• Resmi Gönderi

Pandora eline sağlık, teşekkürler 👏

19 ARALIK

GFS

ÖĞLE GÜNCELLEMESİ

İKİNCİ YARI

• Her güncelleme Bir önceki güncellemeyi aratır durumda. Modellerdeki bozulmalar devam ediyor. Halbuki bu kış tam tersi bekleniyordu. Aralık'tan ocağa geçerken daha kuvvetli sistemler görürüz umudumuz var idi. Görünen o ki bu süreç daha uzun bir süre devam edecek gibi gözüküyor. Batı bölgelerinin yağış alacak olması bu kışın artılarından sayılabilir ileriki günler için.

• Her güncelleme Bir önceki güncellemeyi aratır durumda. Modellerdeki bozulmalar devam ediyor. Halbuki bu kış tam tersi bekleniyordu. Aralık'tan ocağa geçerken daha kuvvetli sistemler görürüz umudumuz var idi. Görünen o ki bu süreç daha uzun bir süre devam edecek gibi gözüküyor. Batı bölgelerinin yağış alacak olması bu kışın artılarından sayılabilir ileriki günler için.

Yahu elle tutulur hangi veriyle yazıyorsun bunları,daha mevsimsel olarak kışa girmedik bile.Bu işler senin yaptığın gibi mantık yürüterek çıkarımlarda bulunmayla olmuyor,zira felsefe değil doğa bilimi alanında ahkam kesiyorsunuz, fakat hiç bilimsel değilsiniz !