ECMWF — GFS MODEL PAYLAŞIMI

• Gfs hala birşeyleri çözemedi. Ecmwf ile apayrı takılıyor. Haftasonuna doğru 10 ve sonrası için daha sağlıklı yorum yaparız. Avrupa riskinden çok Kafkas riski var diyor.

• Şubat ayının özellikle 13 ünden sonra takibe şayan bir görüntü var lakin hem süreç uzun hem de durum sıkıntı yani demem şu İzlanda aktif olmaz ise + kutup bölünmeye gidiyor bölünme normal şartlar da işimize yaramaz ama bu ekstrem bir durum öyle ki geldiği takdirde ülkeyi ciddi olarak kaosa sürükleyebilir Sibirya Termik aktif oraya doğru darbeler var şuan 2 rotası var ya Avrupa ya Türkiye her geçen gün bu daha da belirginleşecek işin en güzel kısmı sistem üzerinde sistem takip edeceğiz ben Avrupa ihtimalini daha yüksek görmek ile birlikte Sibirya Termiğin 5 Şubat dan sonra ülkemizin doğu bloğu üzerinden oluşan kolu sistemi komple bize atabilir bu öyle bir soğuma ki 2018 di yanlış hatırlamıyorsam Avrupa genelin de kırmızı alarm ilan edilmişti çekirdek sıcaklığı -30 lar da bu kadarı ülkemize gelsin mi diye sorarsanız gelsin derim ama ciddi bir kaos ortaya çıkar tahallül edilemez düzeyde kar yağışları ve anormal soğuklar çöker ve bunu şöyle söyleyeyim ortalama öylesine düşer ki bu trend Mart ayının 2. yarısına kadar bile devam edebilir yani şöyle söyleyeyim bu sistem çok ciddi kaçırırsak ne olur peki belki yaz gelmez ama kırıntıları ile yetinmek zorunda kalırız tatmin eder mi soğuk ve yağış kırılacağı için hayır onun için UMARIM GELİR VE 2025 EFSANESİ ORTAYA ÇIKAR

• Resmi Gönderi

2012 diye arada belirtiyorum hatta bazı arkadaşlar belki hatırlamaz bilmez sibirya uzun zaman oldu zorlamayalı bizleri. Yerden sinsi sinsi gelir bazen görünür bazen silinir modellerden. 2012 vari sistemi bu ay alacağımızı düşünüyorum avrupa da şubat ayı ortalaması yüksek basınç etkisinde olacak arkanıza yaslanın.

• 2012 diye arada belirtiyorum hatta bazı arkadaşlar belki hatırlamaz bilmez sibirya uzun zaman oldu zorlamayalı bizleri. Yerden sinsi sinsi gelir bazen görünür bazen silinir modellerden. 2012 vari sistemi bu ay alacağımızı düşünüyorum avrupa da şubat ayı ortalaması yüksek basınç etkisinde olacak arkanıza yaslanın.

valla Burak Hocam şöyle söyleyeyim ortalama 3-4 gün den beri modeller Sibirya gösteriyor hem de ciddi ciddi gösteriyor bugün sadece GFS ve GEFS te kırıntılarını gönderdi o bile yurdu yağış olarak etkisi altına aldı bu sistem siz de iyi bilirsiniz ki oynak bir sistem değil yani bir ULL değil yakın zaman da rotası belli olacak bizim doğu blok kolu hala açık ama bugün şöyle bir şey ortaya çıktı kutup yeniden birleşmeye gitti ve Sibiryayı amiyane bir tabirle süpürmek için baskı yapmaya başladı bugün den itibaren görüşüm şu şekilde bu devasa arkadaş için %40 Türkiye %30 Avrupa %30 kutubun gerçekten Sibiryayı süpürmesi bunun emareleri de nispeten var gördünüz mü bilmiyorum ama birleşme yaşandığı esnada spin attırıp kendisine çekmeye çalıştı GFS ise getirip tepemiz de asılı bıraktı aslında dün olan güncel de veya ECMWF nin sabah güncelin de Sibiryayı kırmadan içeri sokmuştu 2018 Avrupa ya giden soğuklar o kadar önlem aldılar ama 10 larca insan öldü bu şekilde gelirse ülke ciddi kaosa sürüklenir AMA DEDİĞİM GİBİ EFSANE BİR KERE DE BİZE GELSİN EĞER Kİ GELİRSE BENİM GÖRÜŞÜM 1985 İ SOĞUK ANLAMIN DA 2004 Ü YAĞIŞ ANLAMIN DA GERİ DE BIRAKIR AMA CİDDİ KAOSA SÜRÜKLER ÜLKEYİ

• Resmi Gönderi

şimdi şöyle izah etmek lazım küresel ısınma demek zaten herşeyin aşırıya kaçması yani aşırı sıcaklar olduğu kadar aşırı soğuklar da dönem dönem ülkemizi ziyaret edecektir. Zaten bu tarz soğuma ile gelse dahi karadeniz etkisiyle farklı sinoptiklere de evrilebilir ancak geçmiş yıllarda ki gibi 280 saatten sistemi gösterip bozmadan gelmesi zor bunun kırıntısı dahi gelse iş yapar o ayrı ancak geçmiş yıllarda ki gibi izlanda 990 mb düşmüyor 940-950 lerden bahsediyoruz o yüzden sinoptik farklılıkları olacaktır biran da sistemi kafkaslara da atabilir yükseği üzerimize yatırıp.Unutmayalım ki şuan ki uzaklıktan bizim işimize yarayan avrupa sinoptiği ki 5-6 şubat sistemi onun sayesinde geliyor ay ortası ve sonrası için izlanda hareketi ile bize yönelip tıpkı ocak ayı gibi bizi saf dışı da bırakabilir o yüzden temkinli olup buz kütlelerini kafkaslara bırakmamız lazım.

• şimdi şöyle izah etmek lazım küresel ısınma demek zaten herşeyin aşırıya kaçması yani aşırı sıcaklar olduğu kadar aşırı soğuklar da dönem dönem ülkemizi ziyaret edecektir. Zaten bu tarz soğuma ile gelse dahi karadeniz etkisiyle farklı sinoptiklere de evrilebilir ancak geçmiş yıllarda ki gibi 280 saatten sistemi gösterip bozmadan gelmesi zor bunun kırıntısı dahi gelse iş yapar o ayrı ancak geçmiş yıllarda ki gibi izlanda 990 mb düşmüyor 940-950 lerden bahsediyoruz o yüzden sinoptik farklılıkları olacaktır biran da sistemi kafkaslara da atabilir yükseği üzerimize yatırıp.Unutmayalım ki şuan ki uzaklıktan bizim işimize yarayan avrupa sinoptiği ki 5-6 şubat sistemi onun sayesinde geliyor ay ortası ve sonrası için izlanda hareketi ile bize yönelip tıpkı ocak ayı gibi bizi saf dışı da bırakabilir o yüzden temkinli olup buz kütlelerini kafkaslara bırakmamız lazım.

Athena özel sohbette yazmıştım bu durumu Burak hocada güzel açıklamış

‘’Pressure is a privilege’’