- Resmi Gönderi
atmosfer ve meteoroloji bağlamında sorunlarınızı buradan sorabilirsiniz
Yorum bırakmak için üye olmanız gerekir
Zaten hesabınız var mı? Oturum açın.
Şimdi giriş yapTopluluğumuzda yeni bir hesap için kaydolun. Bu kolay!
Yeni bir hesap oluşturatmosfer ve meteoroloji bağlamında sorunlarınızı buradan sorabilirsiniz
MJO Fazları ülkemiz adına ne anlama geliyor hep bahsediliyor ama fikrim yok bilen açıklayarsa çok sevinirim
MJO Fazları ülkemiz adına ne anlama geliyor hep bahsediliyor ama fikrim yok bilen açıklayarsa çok sevinirim
Doğrudan etkisi yok endekslere etkisi var ve bazı spesifik bölgeler örneğin İzlanda Grönland İskandinav bölgesi gibi
Bir alçak basınç( yağış getiren sistem) sonra tekrar ayni basınç paterninin oluşması normal şartlarda ne kadar sürer ? Bu döngünün yaklaşık bir süresi var mi ?
Ülkemizde 2012 gibi ard arda sibirya sistemi gelmesi için oluşması gereken şartlar nelerdir,sürekli iskandivan blokajı mı başka şeyler mi
Ülkemizde 2012 gibi ard arda sibirya sistemi gelmesi için oluşması gereken şartlar nelerdir,sürekli iskandivan blokajı mı başka şeyler mi
Bir çok şey bölgesel rüzgarların zayıflaması,İskandinav yükseğinin güçlü olması ...
Ana aktörler olarak kar örtüsü lazım
Yüksek havanın soğuk yer seviyesine uyum sağlaması ile her 100 km de kararlı bir şekilde hareketi için .
Yani bu ( ThetaE 850hPa ) önemli
Genelde stratosferde sibirya tarafında güçlü ısınma ve bunun ısınmanın sonucu zonal rüzgarların negatife düşmesi,sibirya yükseğinin aktifliği ve sibirya yükseğinin alacağı konum vs. bu şartlardır diye düşünüyorum hatırladığım kadarıyla.
bismillah diyelim buradan başlayalım. benim asıl çalışma alanım havacılık ve denizcilik meteorolojisi. ilk başlarda elektronik seyrüsefer ekipmanları (radar, barometrik sensorler, navigasyon, ataletsel navigasyon, eksen, ivme ve gyro sensorleri vb..) gelistirme alaninda calistim. ardindan otonomi ve artificial intelligence alanlarinda gelismeler oldukca karar alma ve oto pilot yazilimlari vb gibi uygulamalar alaninda hem elektonik devre tasarimlari (ucus bilgisayari) hem de bunlarin yazilimlari konusunda gorevler aldim. tabi bunlar icinde meteoroloji alanindada bir takim bilgilere sahip olmaya calistim kendimi bazi alanlarda gelistirdim. unvanim embedded system architecture olarak tanimlaniyor. hem mesleki deformasyon hemde yogun tempoda calismanin verdigi yorgunluk neticesinde bir nevi emekli oldum sayilir artik. bundan sonra bu deneyimlerimin isiginda meteorolojik modelleme konularinda kendimi gelistirmek ve calismak uzere bir hayalim var. bunuda gerceklestirmek icin calismalarima gecen sene ortalarinda tam zamanli olarak basladim. calismalarimdan bizlere faydali olabilecek kisimlari ilgi duyarsaniz forumumuzda paylasmak dusuncesindeyim. simdilik bu baslik altindan bir takim paylasimlar yapicam yavas yavas gelistikce dahada artacaktir zamanla. arastirmalarim akademik duzeyde olmayacak. akademik duzeyde calismalarim oldu fakat askeri statude oldugu icin bunlar paylasilabilir nitelikte degiller. eger aramizdan katilmak benimle birlikte kendini gelistirmek isteyenler olursa takim calismasina her zaman acigim. bu herhangi bir konu olabilir her turlu calismaya ve isbirliklerine acigim.
konuyu aktif tutmak adina bu konu altinda hem soru cevaplara devam ederiz hemde paylasimlarimizi yapariz. ileride olurda kapsami genisler katilim olursa konu basliklarini ayirip tekrardan bir duzenlemeye gideriz simdilik buradan devam edelim. herkese iyi forumlar....
https://www.researchgate.net/profile/Mehmet-Civan-2?ev=hdr_xprf
https://www.linkedin.com/in/mehmet-civan-b564b1162/
eger aramizdan katilmak benimle birlikte kendini gelistirmek isteyenler olursa takim calismasina her zaman acigim. bu herhangi bir konu olabilir her turlu calismaya ve isbirliklerine acigim.
👏👏 mehmet civan eline emeğine sağlık, başarılar abim
👏👏 mehmet civan eline emeğine sağlık, başarılar abim
forumdan bir kac kisiyide kandiricam insallah abi
ÇOK KISA SÜRELİ HAVA TAHMİNİ - NOWCASTING
Nowcasting; radar, uydu, nümerik hava tahmin ürünleri, yer ve yüksek atmosfer gözlemleri, otomatik gözlem istasyon verileri,şimşek sensörleri,dikey rüzgâr profili kullanarak; toplum aktivitesini ve ticari sektörlerin faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyerek, ekonomik kayıplara sebep olabilecek kuvvetli meteorolojik hadiselerin 0- 2 saatlik zaman aralğında tahmini, takibi ve değerlendirilmesi süreçlerini içeren çokkısa vadeli hava tahmini olarak tanımlanır. Sinoptik ölçekten (2500 km’ye kadar) farklı olarak, orta ölçekte (mesoscale-250 km.ye kadar), kuvvetli orajlar, microburst ve macroburstler, soğuk cephe ve squall hatları, kuvvetli yer rüzgârları, rüzgâr sheari, r türbülans, fırtınalar, sel ve taşkınlar, kuvvetli dolu hadiseleri ve sağanak yağışlar, nowcasting uygulamalarına konu olan kuvvetli meteorolojik hadiselerdir. Çok kısa süreli hava tahmininde, dünyada 0-2 saatlik süreyi içeren periyot, son yıllardaki vektörel algoritmalar sayesinde, şu an için operasyonel olarak 4 saat sonrasına kadar nitelikli olarak tahmin üretebilmektedir. Ancak, uydu ve radar verileri üzerindeki son yıllardaki gelişmeler sayesinde, araştırma bölümlerinde 6 saate kadar ulaşan zaman periyodunda deneme amaçlı yapılmaya çalışılmaktadır. Nowcasting talepleri aşağıda sıralanan sektör veya birimlerden gelmektedir:
Sanayi kuruluşları
İletişim sektörü (oraj ve fırtına kaynaklı hasar)
Ulaşım sektörü
Enerji sektörü (iletişim hatları, santraller)
Havayolu şirketleri,(shear,türbülans,buzlanma yer ve zamanı)
Turizm sektörü
Gıda Sektörü (seracılık vb.)
Spor organizasyonları (ulusal-uluslararası)
Askeri talepler
Arge kuruluşları
Sigortacılık sektörü
Nükleer araştırma birimleri
Arama kurtarma birimleri
Belediyeler
Lokal talepler
source: Hava-Analiz-ve-Tahmin-Tekniği