Öncelikle şunu belirtmemde fayda var. Bu iki gün içerisinde Istanbul'un her yeri kar yağışını havada görecek. Ancak bu kar her yerde tutmayacak. Salı günü geçtiğimiz gunlerdekine benzer tarzda Deniz etkili kar saganaklari gerçekleşecek. Nereyi ne kadar vuracağı belli değil doğal olarak bu sebeple şuraya su kadar buraya bu kadar yağacak demek mümkün değil.
850hpa ve 2 metre sıcaklıkları DEK yağışlarının gerçekleşmesi için uygun. Bu sebeple Istanbul'un her yerinde Graupel ve Sulu kar görme garantisi verebilirim. Istanbul'dan dahi sayamayacağım Çatalca ve Silivri köylerinde su anda olan kar örtüsü üzerine birikim yapacaktır ancak buralar dışında uzun süreli bir örtü kesinlikle beklemiyorum. Özellikle 150 rakım altı ancak anlık örtü bekleyebilir o da Graupel yağışı olursa olacaktır. Nem yükselip kar lapaya dönerse tutma olmaz.
Gelelim zurnanın zort dediği yere. Çarşamba gecesinden öğlene kadar olan bölümde (Çarşamba öğleden sonra kesinlikle kar beklemiyorum) yeterince gelişememiş bir üst seviye alcagi (ULL) geçişi meydana gelecek. Bu Salı günü beklenen DEK'ler gibi rastgele değil daha organize bir bant şeklinde olacak. Bu yağış bandını radardan takip edeceğiz ki o da uyanık olursak.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
ICON, ECM, GFS, Aladin modellerinin yağış tahminlerinin hepsi farklı tellerden çalıyor. Bu yağışın ben açıkçası nereden nasıl vuracağını ben de bilemiyorum ancak bildiğim bir şey varsa o da Çarşamba gece ilk saatlerden sahiller için sabah 9-10'a kadar, yuksekler ve anadolu yakası için ise öğle saatlerine kadar yağışın yoğun olduğu anlarda düşecek yağış kar şeklinde olacaktır. Yağış hafiflediği etkisini kaybettiği anda yağmura dönecektir. Özellikle radardan gelecek olan ilk kutlelerde görsel şölen ve beyazlama bekliyorum çünkü Nem seviyesi yağışın ilk anlarında daha düşük kalacaktır. Gün aydikca ve sıcaklık ile birlikte nem ve dewpoint de yükseldikçe bu yağışın yağmura dönmesi kaçınılmaz. Bu sebeple benim için bir anlam teşkil etmeyen bu yağışlar, sitedeki arkadaşlar için anlam içeriyor olabilir diye merakınızı gidermek için bu analizi yaptım. Umalım da ilk yağış kütleleri yeterince güçlü olur da Istanbul kısa süreli ince bir örtüye uyanır.
Beykoz yüksekleri sağlam bir kütle yakalamış. Sarıyer klasik sıcaklıklar kar sınırına yaklaştığı gibi kütleler sıyırmaya başlıyor. Hazır arabaylayken Sarıyer’e kütle vursa giderdim yükseklerine