Kısa Vade Analizleri, Uyarılar, Tahminler

• Resmi Gönderi

Harici İçerik twitter.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

Harici İçerik www.instagram.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

https://www.facebook.com/havalarinsesi/…685190588309601

• Resmi Gönderi

Tam da önümüzde hareketli bir süreç varken, ülkemizin sistemlerden etkilenme ihtimali artarken, ben de Blogumu ve buradaki sistemi yeniden aktifleştiriyorum.

Kısa vadede, sistem ve uyarı durumlarında diğer uzun vade tahmincilerimizin yanı sıra genel olarak uyarı ve analizlerden ben sorumluyum. Önemli sistemlerde ayrı konular açarım fakat çok da etkili olmayacağını düşündüğüm sistemlerde bu konu üzerinden devam ederim.

Konularımda mesajlarınız onay kutusuna düşmektedir. Ben tüm mesajlarınıza toplu bir biçimde günde birkaç kere cevap vermekteyim. Böylelikle kullanıcılar bir sürü atlayan sayfa ve mesaj görmek yerine, başkalarına verdiğim cevaplardan kendi konumları için de çıkarım yapabilmektedirler.

Uzun lafı kısası, sistemlerde ya da sistem dışındaki süreçlerde kısa vade ile alakalı sorularınızı bana buradan sorabilirsiniz.

Ülkemizin topraklarına ve insanlarımıza iyi gelecek yağmurlar, kar yağışlarına sonunda kavuşmak dileğiyle, iyi akşamlar dilerim.

• Resmi Gönderi

The content cannot be displayed because it is no longer available.

11 Ocağı 12 Ocağa bağlayan gece özellikle Marmara Bölgesi İstasyoner Cephe sisteminin etkisi altına giriyor. Yağışlar çok yüksek seviyede. Altyapısı iyi olmayan noktalarda su taşkınına karşı uyarmakta fayda var. Bu yağışlar barajlara ilaç gibi gelecektir.

Uyarı Geçerlilik Süresi:

12 Ocak Salı 00:00 - 13 Ocak Çarşamba 12:00

• Resmi Gönderi

26 - 30 Ocak Arası Genel Değerlendirme

Marmara Bölgesi'nin bazı kesimleri dışında klasik bir kış sistemi olduğundan İç bölgeler adına yazıp çizmeye değecek bir şey bulamadım. Sorulan sorulara göre cevap veririm.

Harita "minimum" değerler baz alınarak yapılmıştır. Örneğin Ankara'ya Seyirlik Kar denildiyse bu en az seyirlik kar olur, fazlası da olabilir demektir.

Marmara Özel:

Yağışlar Salı günü gece saatlerinden itibaren Edirne ve Kırklareli'de, ilerleyen saatlerde ise Tekirdağ, Çanakkale yükseklerinde KKY ve KAR'a dönecektir. Sabah saatlerinde ise İstanbul yükseklerinde ve batısında yağışların kara dönmesini bekliyorm. Bölgenin alacağı yağışların hemen hemen tamamı Soğuk cephe ve ardındaki Oklüzyon cephe tarafından olacaktır. Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik ve Sakarya'da her yerde ince bir örtü bekliyorum. Sahil kesimlerinde bu örtü azalacaktır ve yer yer hiç kar tutmayan yerler olabilir. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın yükseklerinde kar yağışı kalın bir örtü oluşturabilir. Aynı durum Bursa'nın ve Yalova'nın iç kesimleri için de geçerli. İstanbul ve Kocaeli'de sahillerde kar birikimi beklemiyorum. en fazla havada yoğun kar yağışı sırasında ufak beyazlamalar olabilir. Rakım arttıkça kar görme şansı da artacaktır, yağışlar rakımı düşük ilçelerde en fazla sulu kar olacaktır. İstanbul'da en şanslı ilçeler Batıda kalan Silivri, Çatalca gibi ilçelerdir.

• CAN 25 Ocak 2021 21:06

Konunun başlığı değiştirildi. Eksi Başlık: “Kısa Vade Tahminleri, Uyarılar” Yeni Başlık: “26-30 Ocak Arası Değerlendirme”.
    • Resmi Gönderi

sayın CAN hocam beyşehir de sizin attığınız haritadaki gibi merkez sizce yoğun bir örtü alır mı merkez dediğim gölün tam sağ alt kısmı oluyor kusura bakmayın eğer saçma bir soru olduysa hasret kaldık da kara bu sefer inşallah olacak gibi de .P şimdiden teşekkür ederim

Sıcaklık sıkıntısı var. Modeller kar vermiş ama sıcaklığın 2-3 derecelerde kalıp saf kar a dönmeme olasılığı mevcut. Yağış var orası kesin ama sıcaklık takibi yapmanız gerekecek Çarşamba günü.

• Resmi Gönderi

Can hocam fakat Gölcük'teki yağış İstanbul'a göre kat kat daha iyi gözüküyor yağış anında beyazlama olmaz mı böyle 3-4 cm oluşmaz mı kafamda soru var

Yağışla soğuk çakışmıyor. Termometreye ya da MGM'den sıcaklığa bakarsın eğer kar yapacak sınıra düştüyse ondan sonra yağış kovalarsın. Sistem oldukça sınırda.

can kardeş iyi geceler gördes manisa 5 cm olurmu

Gördes'te Çarşamba akşamı ve perşembe kar görme şansınız var hocam. Öncesinde yok. Birikim çok da olacak gibi durmuyor ama tam ne olur bilemeyiz tabii.

• Resmi Gönderi

Can abi bizim için ihtemal varmi

Çok yok hocam. Bu sistem sizlik değil maalesef ama yine de Perşembe günü ufak bir ihtimal de olsa kar görebilirsiniz.

Can Hocam 26-30 Ocak arası hangi gün Tokat'in şansı var? Varsa 2 cm de olsa örtü oluşur mu?

Perşembe hocam. Oluşabilir, oluşmaya da bilir. yağışların size uğrayıp uğramayacağına göre değişir.

• Resmi Gönderi

can hocam seni sorgulamak icin sormuyorum yanlis anlama deneyimlerini almak icin soruyorum. misal boyle bekleyipte degisen sistemler oldumu hic siklonlu sistemlerde. kendi bolgem adina konusayim ince ortu bekliyipte kalin ortu almak olaganmidir senin icin surpriz mi ?

Bu tarz sistemlerde genellikle çok riske girilmek istenmez. Benim de önceden olsun şimdi olsun farklı yöntemler kullandığım olmuştur fakat bu sistemde Marmara bölgesi adına beklentim biraz daha fazla modellere göre. İstanbul olsun Trakya olsun mesela GFS ile alakası olmayan bir harita ve tahmin sunmuşum gördüğünüz üzere. Nedeni ise ECM, ICON, GEM, ARPEGE modellerinin tamamı mütabık hale gelmişken GFS'nin arada bir yaptığı gibi yine tek başına takılmasıdır. Önümüzdeki 2-3 güncellemede adım adım değişecektir diye düşünüyorum o da.

Haritalı tahminlerde genellikle çok yanılma payı vermem. Haritada verdiğim değer en realist değerdir ve bir tık fazlası veya azı olursa sürpriz olmaz. Ama mesela ilçe bazında değil de, geniş bir bölge bazında havada kar görülür dediysem ve orada kalın bir kar örtüsü olduysa bu başarısızlığımdır. Ya da kalın bir örtü olur dediysem ve örtü oluşmadıysa bu başarısızlığımdır. Mesela Balıkesir merkezi sürekli vuran bir kütle orada sağlam kar birikimi yapabilecekken az daha güneyindeki Bozen'i bu kütle ıskalayabilir ve orada beklediğim kar örtüsü oluşmazsa bunda yapabileceğim bir şey yoktur.

• Resmi Gönderi

hocam ben pozitif bir insanim yagisi az bekleyipte cok gelip gelemeyecegini sormustum ama buda benim icin yeterli oldu tesekkur ederim :) demek istediginizi anladim

Eğer bu tarz sistemlerde model kar vermedi ama kar yağdı mı tarzı soruyorsanız evet yağdı. Çok oldu hemde. Özellikle İstanbul bu tarz sürprizlerin şehridir :)