- Resmi Gönderi
Sonbahar-Kış sezonuna resmi olarak girişimizi temsil ettiğinden bu sistem için ayrı bir başlık açma gereksinimi duydum. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; bu sistemin ardından ülkenin özellikle kuzey ve iç kesimlerinde sıcaklıkların, sıcak ataklar dışında yaz ayındaki gibi 25 derecelerin üzerine çıkmasını beklemiyorum. Sistem 2 aşamadan oluşacaktır, ani soğuk girişi sonucu ortaya çıkan cephesel kuvvetli yağış ve Ege denizi dolaylarındaki siklonun dönme hareketiyle kuzeye tırmanmasıyla oluşacak yağışlar.
Yağış konusundan bahsedecek olursam; Marmara, Ege, Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu'nun batı ve kuzeyi, Doğu Anadolu ve yer yer Güneydoğu Anadolu Bölgeleri yağış alacak, Kar konusuna gelirsek, Karadeniz ve Marmara'da rakımı 2000m üzerinde olan kesimler garanti olarak kar yağışı görecektir. (Kayak merkezleri) Yağışlar Marmara, Ege ve Karadeniz'de yer yer şiddetli olabilir. Uyarmakta fayda var.
Bunun yanında genel olarak konvektif yağışlar göreceğimizi düşünüyorum.
Bir diğer önemli konu ise ani sıcaklık düşüşü. Aşağıdaki haritadan görüleceği üzere sıcaklıklar ülkenin neredeyse tamamında 2 gün içerisinde (Salı-Çarşamba) 8-15 derece arası düşüyor. İstanbul gibi bir şehirde bile gündüz sıcaklıklarının 17-18 dereceyi geçmesi zor görünüyor. Bu derece ani sıcaklık düşüşü şiddetli yağışlarla birlikte sağlık sorunlarına da sebebiyet verebilir. Dikkatli olmakta fayda var. Bunun yanısıra havadaki bu sıcaklık düşüşü toprağı, ardından da denizi kademeli olarak soğutacaktır.
Değinmek istediğim son önemli konu ise rüzgar. Karadeniz açıklarında, Marmara genelinde ve Ege'nin sahil kesimlerinde 60km/h rüzgar hızı ve 70-75km/h ye varan rüzgar hamleleri ölçülecektir. Bu 3-4 günde havası olsun rüzgarı olsun kışı andıran havaların keyfini çıkaracağız.
Bu sistemin ardından çok beklemeden Ekim başında bir salınımın daha gelme olasılığı bulunmaktadır. Bu sistemin ardından gelen her sistem sıcaklıkları kademeli olarak düşürecektir. Sağlıklı ve mutlu sonbahar günleri dilerim :kary: