İstanbul Meteorolojik Hava Durumu Yorum Konusu

• Soğuk ve yağış çakıştığından neler olduğunuda gördük ama son 4 senedir kaderimiz bu biri varsa biri yok. :(

Ben demiştim ? elimizde artı hanede ne olursa, eksi hanesi oluştuğundan kör usulü tahmin yapılabiliyor ?

Tothenamadı

• Sistemlerin hepsine son dakika yorum yapacaksak meteoroloji bilimi boşuna var. Her şeye "bekle gör" "radar sistemi" demek işin kolayına kaçmak oluyor.. Biz amatör tahmincilerin hatası modellere bağımlı olmak. Mikdat hocaya göre "Meteorolojik Kanser" bu durumun adı..

Her güncellemede tahmin değiştireceksek tahmin yapmanın da bi anlamı yok zaten. Neyse artık :)

İstanbul için tahmin yapan arkadaşlar/abilerin vertical kuvvete dikkat etmesini tavsiye ederim. 500hpa da -30 -36 arası sayılar mevcut. Özellikle öğleden sonra dikey kuvvetin de artışı ile yağışın kuvvetli anlarında deniz kenarlarıda bile kar yağışı gözlemlenecektir. Örtü araba ve çatı üstlerinde cıvık bir örtü olur bundan öteye geçmesini şimdilik beklemiyoruz :) Blogumda istanbul özel bir tahmin var isteyenler okuyabilir.. Siklon, hesaplarıma göre daha Kuzey Doğulu olacak. Bu da yer sıcaklıklarının GFS ve ECMWF nin verdiğinden 2-3 derece daha soğuk olmasını sağlayabilir..

• Resmi Gönderi

108. saatte kadar boğaz hattına uzanan -8 bir soğuk salınım var bu yer seviyesini 2 dereceye düşürür gece ve sabah aralarında havda bile olsa kar durumu var diye ufak tahminim var kısa vade işine karışmak gibi olmasın .

• Sarp Özdoğan Hocam gerçekten de model takibi olayı bir noktadan sonra dediğiniz gibi Mikdat hoca doğru söylemiş meteorolojik kanser ya da bir hastalık gibi tanımlayabileceğimiz bir hal alıyor. Yani belki Bünyamin Sürmeli bile bizler kadar sıkı takip yapmıyordur. Kendisi meteoroloji mühendisi yani bu işin profesyoneli. Mikdat hoca keza aynı şekilde. Biz biraz fazla bağımlılık gösteriyoruz bu hususta diye düşünüyor ve size katılıyorum. Evet model takibi bu işin en önemli unsuru ama bazen aşırı takılıyoruz hatta bazen o kadar aşırı takıldığımız oluyor ki sistem içerisinde anı yaşayamıyoruz. Sanki o ekrandaki modelin renklerinin içinde yaşıyormuşuz gibi.

• Mesela ben kendi adıma önümüzdeki olası sistem için yarın modellere son kez bakarım yani sonrasında da bakarım belki ama yarın ben kendi adıma noktayı koyarım. Çünkü ana fikir belli. Sonrasında artık sınırlı alan modelleri falan devreye girer. Beklemeye geçerim artık.

Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen Poyraz (24 Ocak 2021 16:50).

• Ben mesela şu geçen haftaki sistemde inanır mısınız radar takibi yapmadım. Niye biliyor musunuz çünkü anı yaşamak sadece havayı izlemek istedim. Hani radar takibi yapmayarak yağışın ne kadar süreceği sürpriz olsun heyecanı olsun diye. Fazla takip bazen heyecan bırakmadığı da oluyor.

• Sistemlerin hepsine son dakika yorum yapacaksak meteoroloji bilimi boşuna var. Her şeye "bekle gör" "radar sistemi" demek işin kolayına kaçmak oluyor.. Biz amatör tahmincilerin hatası modellere bağımlı olmak. Mikdat hocaya göre "Meteorolojik Kanser" bu durumun adı..

Her güncellemede tahmin değiştireceksek tahmin yapmanın da bi anlamı yok zaten. Neyse artık :)

İstanbul için tahmin yapan arkadaşlar/abilerin vertical kuvvete dikkat etmesini tavsiye ederim. 500hpa da -30 -36 arası sayılar mevcut. Özellikle öğleden sonra dikey kuvvetin de artışı ile yağışın kuvvetli anlarında deniz kenarlarıda bile kar yağışı gözlemlenecektir. Örtü araba ve çatı üstlerinde cıvık bir örtü olur bundan öteye geçmesini şimdilik beklemiyoruz :) Blogumda istanbul özel bir tahmin var isteyenler okuyabilir.. Siklon, hesaplarıma göre daha Kuzey Doğulu olacak. Bu da yer sıcaklıklarının GFS ve ECMWF nin verdiğinden 2-3 derece daha soğuk olmasını sağlayabilir..

Yağış kalmıyor reis kuru soguk ne yapak ;) İstanbulda kar havası oluşuyor fakat güncelleme de 60 saaten sonra giriş yapan yağış 90 lı saatlerde iç bölgelere haraket ediyor İstanbul Anadolu yakası civarı bir ufak yağış kalıyor oda tam soguklar 500 hpa dikey kuvvette - 30 - 35 civarı Max giriş yapıyor. İstanbulun yüksek kesimleri bu giriş ile yağışa baglı havada kar görür.

• İstanbul için kar durumu saatlik geçiş yapma şansı vardır. Soğukların geç girdiği yağışın güney Marmara dan çekilirken özellikle bogaz hattı anadolu yakasına dogru geçişi sırasında saatlik te olsa kar yağma şansı vardır.

850 hpa - 8 giriyor devamında yağış gittikten sonra - 10 girişi var takip edelim. Her an her şey değişebilir.

• Hocalarım cevap verirseniz sevinirim bu İstanbul için ideal siklon sistemi nedir her seferinde yağışlar soğuklar girdikten sonra bitiyor kuvvetli siklon karı almamız için nasıl bir görüntü lazım

• Hocalarım cevap verirseniz sevinirim bu İstanbul için ideal siklon sistemi nedir her seferinde yağışlar soğuklar girdikten sonra bitiyor kuvvetli siklon karı almamız için nasıl bir görüntü lazım

Siklonun doğulu olmaması lazım öyle olunca hem İstanbul'da hemde Trakya'da kar azalıyor soğukla yağış farklı zamanlarda oluyor