Beklentiyi yüksek tutmamakta fayda var. Efsane potansiyelli bir sistem beklemiyorum. "Sistem" konusunda herhangi bir sıkıntı yok şuan.
Sarp Özdoğan tarafından yazılan gönderiler
-
-
Kasım Sonu- Aralık başı modellerin işaret ettiği sistem, Benim hesaplarıma göre çok çok düşük bir ihtimal olarak görünüyor. Konuya bunla başlamak istedim çünkü model takip yorum yapan çoğu kişi böyle bir sistemin gelme ihtimalini konuşuyor. Lakin benim sayısallarım, verilerim doğrultusunda yaptığım analizde imkansıza yakın görünüyor.Yöntemin tutarlılığına inanmayanlar için Sonbahar tahminimi, kış tahminimi ve kasım tahminlerimi alta bırakıyorum.
2-)2021-2022 Kış Sezonu (Haritalı Edit)
3-)2021 Kasım/Aralık SSW İhtimali
Kasım 25 i le Aralık ilk 10 günü sistem ihtimali bi hayli düşük. Negatif NAO ve 8-1 kademeli MJO , Grönland blokajı ihtimallerini bi hayli arttırıyor. Bu fenomenler ve bir kaç sayısal doğrultusunda ( sayısallar; eliassen palm vektörü , Atmosferik Açısal Momentum) Kasım ayı sonu ve Aralık ayının ilk 10 gününde sıcak tarafta kalıyoruz. Aralık 2.haftasından itibaren muhtemelen soğuk kısımda kaldığımız senaryoları konuşacağız.
Açıkçası gidişat çok iyi görünmüyor. Umarım en az zararla atlatabiliriz bu durumu...
Buralar da değerlenir
-
Ek Bilgi paylaşımı yazayım kuvvetli La Nina da MJO fazlarını fazla dikkate almayalım derim , ben sizler yine de bu konu çok fazla bilgisi olan Sarp Özdoğan hocamıza sorun .
Niye almayalım başkan ? Mjo önemli bir yere kadar. %5 ini oluşturuyor atmosferin
-
Yine de tek bir fenomenle belirlemeyelim bu sonucu
-
8.faz Avrupa'dan bati bölgelere gelen serin hava ve yağış
+1
-
20 Aralık 2012 sistemi
Yotubede o tarihe ait görüntüler var dilersen izleyebilirsin de , Buna inanmak için bir kanıta ihtiyacın yoktu bence. Üst seviye donma seviyesinde ise , yer seviyesi de soğuksa kar yağışı mümkündür. 850hpa'da -0.1 , Balkanlarda da güzel bir soğuk çekirdek bulunursa ve balkanların karasal yer soğuğu karayel ile taşınırsa, rahatlıkla kar yağar sahillere dahi.
850'de -8 olmazsa kar olmaz diye bir durum yok. Bu tip ezber bilgilerden kaçınmak yararımıza olur
-
-4 sahillerde yağması imkansıza yakın , grapuel yağış düşebilir sadece . senin dediğin -8 +karayel ile olur. Kar yağışı için en az-10 gereklidir ve güzel şekilde örtü için -12 üzeri olması lazım 850hpa.
-1 ile kar yağdığını biliyorum üsküdar sahile. Balkanlarda soğuk çekirdek olduğu takdirde "Karayel" ile 850hpa da -0.1 olması yeterli kar düşmesi için.
Mesele karadeniz sıcak olur rüzgar yönü poyraz olur 850hpa da -10 bile kar yapmayabilir sahillere.
-
Avrupa Blokajı, Azorun İngiltere-Norveç üzerinden yükselmesi ile oluşur. Fotoğrafta Omega tipi bir Avrupa blokajı görüyoruz mesela. Bana kalırsa İskandinav blokajından daha avantajlı oluyor sistem açısından.
Emeğine bilgine sağlık senin yazdıklarına benim yorumum - 12 çok zor diyorsun Aralık ve Ocak 15 günü kapsayan zaman diliminde yanlış eksiksen
Düzelt hocam .
Herhangi bir detay vermedim hocam. Bir süre de vermeyeceğim.
-
Mjo yüksek amplitütlerde (genlik) ve 7-8. faz üzerinde "yavaş" hareket ederken , Hafif negatif Nao senaryolarında İskandinav blokajı olasılığının daha yüksek olduğu görülmüştür (Zürih üniversitesi). Fakat şuan ki görüntüde Negatiften hafif pozitife yükselen bir Nao, Aralık ilk haftasından itibaren atmosfere pompalanacak momentum ( Atmosferik açısal momentum pozitife seyredebilir) ve bi hayli yüksek genliklerde 7 den 8 e uzanan bir Madden Julian konveksiyonu var. Daha henüz NAO nun durumu kesinleşmemişken , Sistem tarihi belli olmamışken ve çoğu senaryo kutbi girdabı pasifize ederken tahmin yapmaya çalışmak doğru bir karar olmayacaktır diye düşünüyorum.
Pek tarzım değil fakat tüm bu belirttiğim fenomenler doğrultusunda istatistiksel verilerden yararlanarak bir sonuca varacak olursak, bu işin sonu Avrupa Blokajı ile bitecek gibi duruyor. Şahsi fikrim de Avrupa'dan yükselen bir Azor yüksek basıncıydı aslında.
Dediğim gibi istatistiksel bir sonuç bu. Ne fazla ümit bağlayalım ne de yokmuş gibi davranalım. Takibe devam
-
Hocam senin tahminin nedir ocak tahmini ve Aralık 2. Yarı tahmini yapicak mısın
Yapacağım. Fakat şimdi değil.
-
Cfs modeli günlük değil haftalık-aylık çıktıların ortalaması birleştirilerek yapılan bir çalışmadır. Gfs ve Ecmwf gibi günlük çalışmalar yapan bir model değil. Adından da anlaşılacağı üzere "İklim tahmin modeli"'dir. Bu bilgiler doğrultusunda THE_AZOR 'un tahmininde eleştirilecek yanlış bir durum yoktur
-
Sayısal sapmalar birbirine çok girdi. Bir pertürbe negatif sürtünme torku etkisiyle bir küresel rüzgar salınımı (gwo) öngörürken , Diğerler pertürbeler ve ana senaryo pasif bir Gwo öngörüyor.
Kutbi girdap ile Madden-Julian salınımında hangisi baskın olacak onu izlemekteyim. Kutup girdabı aktif rol oynarsa senaryolarda Mjo'nun fazla bir önemi olmaz. Fakat Kutbi girdap etkisiz olursa , MJO ile bir çok fenomeni beklemek durumunda kalacağız. En azından ben böyle analiz yapıyorum aksi takdirde bir yerlerde eksik/hata oluyor. Sayısallar olumlu yönde şimdilik fakat KESİN DEĞİL halen ....
-
Böyle verisiz bir şekilde uzaktan atıp ya tutarsa hesabı sistem parselciliği yapabileceğiniz bir dünya sosyal medya grubu/sayfası var. Mühim olanın işi bilerek yorum yapmak olduğunu düşüyorum.
RE: SİNERJİ (SALLAMA) KONUSU böyle bir şey var sanırım sinerji için.
-
Bu arada buraya attıklarımın hiçbiri başka bir yerlerden alıntı değildir bütün değerlendirmeleri kendim yapıyorum
NOAA P. Labdan oluşturmuyor musun ? Modellemeyi site yine model verileriyle oluşturuyor..
-
7.8 faz gözüküyor zaten Aralık ayı bizim enlemlerde y.b hakimiyeti klasiktir
Sadece MJO ile sonuç çıkartmak doğru değil. Madden-Julian salınımı (MJO) atmosferin sadece %5'ini oluşturur. ENSO'nun durumuna göre etkileri değişir.. Ayrıca jet akımları, Kuzeydeki ısı dalgaları iş yapmıyorsa 7-8.Faz Aralık ayında Negatif Endekseler işaret eder. La nina koşullarında faz 7 Mjo , Dikey rossby dalgası yayılımına ve Negatif NAO ya işaret eder.
Kuvvetli negatif NAO , Grönland-İzlanda üzerinde alçak basınç hakimiyeti yaratabilir.
Hafif negatif NAO ise Azor yb nin Bergen-Stockholm üzerinde yükselmesine işaret eder.
Benim kararsız kaldığım nokta da bu kısım işte. Telebağlantılar netleşene kadar sistemi tahmin edemeyiz (15-30 aralık). Matematiksel olarak (bizim coğarafyamızda) imkansız..