Aralık ayının 2.yarısında Avrupa'ya etkili bir sistem inebilir. Orta vadeli değişkenler pek olumlu gitmese de ben coğrafyamız adına ümitliyim. Veriler biraz daha netlik kazanınca detaylı bilgi paylaşacağım..
Sarp Özdoğan tarafından yazılan gönderiler
-
-
Sarp çok kesin konuşuyorsun, bu sene araya sağlam bir sistem sıkışır. Veriler öyle kötü görünmüyor dediğin gibi. Mevsimsel tahminlerde detayı kestiremeyiz. Mevsim normali üzeri sıcaklık altı yağış verir tahminler ama araya bir sistem sıkışır, o kışı unutulmazlar arasına sokar.
İstisnalar kaideyi bozmaz. 3 ay boyunca bir veya iki sağlam sistem almak belki tatmin eder bizi ama matematiksel ortalamayı bozmaz. Ayrıyetten yine kıyılar adına tüm kışı unutturacak bir sistem ihtimali de çok fazla değil ne yazık ki. Ben ne görüyorsam onu söylüyorum veriler doğrultusunda
-
Hocam bu tahmininiz tüm bölgeler icinmi?
Kıyı bölgeler
-
Çok emin konusuyorsunuz
İnşallah yanılırım.
-
Kıyılar adına iyi bir kış değildi. 2017 den beri sahilde kar görmüyorum konumum adına. Diğer yerler iyiydi evet.
Kadıköy sahilde bile örtü oldu bu kış. Mumla ararız 2020-21 de ki kar yağışlarını.
-
Geçen yıldan birtane tahminci vardı Sibirya yanilmiyorsam bütün ülke için bitirmisti kışi ve olanlari gördük gayet de güzel kar aldı çoğu bölgemiz Sarp arkadasimizda sürekli tahminleri olumsuz bence yanilacak
Geçen yıl iyi bir kış bekliyorduk. İyi bir kış oldu.. Lakin şuan ki görüntüye göre mumla arayacağız geçen seneki kar yağışlarını
-
Uzun vadede istediğimiz gibi model gösterip vade kisaldikca bozan modellerin mantıklı bir açıklaması var mı? Atmosferde kesin diye birsey yok , mgm 3 . Günden sonra tutarlılık yuzde 60 diye belirtmiş ama gerçekten sayısal modeller uzağı nicin oyle gösteriyor arkadaşlar?
Sayısal modellerin oluşum şekli "nokta atışı" yapmak değil çünkü.. 1.000.000 tane olasılık var ise o olasılıkların ortalamasını , sapmalarını , permütasyonlarını ve kombinasyonlarını hesaplar. Bu kadar uzun ve karmaşık problemleri kısa sürede hesaplamak için de süper bilgisayarlar kullanılır. Bana kalırsa son 10 yıl içinde baya baya geliştirildi sayısal modeller..
1-)
https://www.researchgate.net/publication/28…rontal_cyclones
2-) https://www.metoffice.gov.uk/weather/learn-…c-weather-chart
Fikir vermesi açısından konuyla alakalı 2 tane makale bırakıyorum şuraya. Vakti olan inceleyebilir..
-
Geçmiş olsun.
Kaybımız büyük hocam. Dolar 3.60 iken filan almıştım ben onu 😂
-
İstasyonum uçmuş rüzgardan. Kim bilir nere fırladı 😭
-
Model bazlı çalışmamanın faydalarını da görmüş olduk yine. Saol Icon
-
Spoiler Göster
1h tan incele ?
Akşam güncellemesi ile birlikte 180 derece döndü benim baz aldığım güncelleme akşam olmadığından dolayı öğle güncellemesinin 1 h'ına bakacağım
CET saati bizim saatten 2 saat geri geliyor
Ondan dolayı bize göre 15.00 olan saat CET'e göre 13.00
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Gerçekleşen
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. 18.00 Tahmini 1h alınmıştır
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. 1 MM yağış vermiş
Gerçekleşen
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Dün akşam incelediğim Icon ile bugün ki durum baya benzerdi. Dün akşamla kıyaslasana bir de. Güvendiğimiz dağlara kar yağdı
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Wxchart ile Windy arasında fark göremedim Avrupa yakasına 4 mm verdiği yer Windy'de de 4 Windy'nin Anadolu yakasına 11 verdiği yer Wxchart'ta da aynı
1h tan incele ?
-
Günlük toplam yağış tahmini
Wxcharts veya meteoicel'den incele bence
-
Yine kulllandığım kısa vade modelinin tahmini tuttu
Yağış tahmini konusunda Icon Ecmwf çuvalladı , GFS ve benim kullanmış olduğum euro4 modelinin tahmini tuttu
Icon her konuda nokta atışı yaptı bu sisteme.
-
Oraj Beklentim ise Sabah-Öğlen saatlerinde Trakya , Akşam saatlerine doğru ise Akdeniz civarı. Bu bölgelerde şimşek/yıldırım aktivitesi yoğun olacaktır.
Aşama 1 tamamlandı diyebiliriz. Fırtına hattının pozisyonunu doğru tahmin ettik. Ekstrem bir durum yaşanmaz ise kalan kısım da bizi doğrulayacaktır