Sarp Özdoğan tarafından yazılan gönderiler

Şubat sonu - Mart başı, coğrafyamız ve civarı şanslı konumda oluyor. Ayrıca salınım sinyali veren veriler de mevcut. İhtimal şimdilik çok düşük fakat modeller ilerleyen zamanlarda yine heyecanlandırabilir. Önceki sistemlerden de ders alarak artık temkinli yaklaşıyoruz ?

Salınım olup olmayacağı net değil. Bu yüzden gücünü kuvvetini sormayın şimdiden. Sadece güncel verilere göre bir fikir yürüttüm. Bu yüzden --DEĞİŞEBİLİR--

Pazar günü tahmini :

Gece yarısı itibari ile başlayan yağış akşam saatlerine kadar aralıksız devam edecek. Akşam saatlerinden itibaren yağışın zayıflaması ile sıcaklıklarda ufak bir artış olabilir. Bu artış Caddebostan/Şile sahili boylamından itibaren sahilde kalan kesimlerde yağışı karla karışık yağmur (kky) ve sulu sepkene çevirebilir. Fakat diğer bölgelerde sıcaklık sıkıntısı olmasını beklemiyorum. Kar taneleri buzlu olacak ve yağan her kar tanesi birikim yapacaktır.

MOR: Kar hayatı olumsuz etkileyebilir. kıyılar 10cm üzeri , karasal ilçeler 14-17cm , +200m ise 20-25cm civarı birikim

LACİVERT: Kar özellikle sabahtan akşamüzerine kadar çok etkili olacak. Akşamdan sonra sıcaklığın bir nebze artması ile kar yağışının hayata olumsuz etkisi bir nebze azalabilir. Fakat yine de yağan kar birikim yapacak.

YEŞİL: Kar bu semtlerde de sabahtan akşama kadar etkili. Birikim diğer skalalara göre daha az. Akşama yağmur/kky çevirme ihtimali mevcut. Pazartesi sabahı uyandığımızda en az birikim bu ilçelerde olacaktır İstanbul'da..

12-14 Şubat arasındaki salınım muhtemelen İstanbul il geneline örtülük kar yapacak. Şehrin örtü açısından en şanssız konumlarında bile örtü potansiyeli var. Değişme ihtimali mevcut elbette. Tahminimce kar yağışı için yeterli soğuklar olacak. Soğuk sıkıntısı çekmeyiz diye düşünüyorum. Fakat yağış konusunda (model takip edenler bilir) modeller arasında ciddi bir fark söz konusu. Vadesi bahsettiğim tarihlere yeten bütün modelleri inceledim. Biraz da detaya girdim. İstanbul'un kıyı kesimlerinde (sadece yukarıda belirttiğim tarihler içerisinde) geçtiğimiz 18 Ocak sisteminden daha yüksek bir örtü alma ihtimali mevcut. Örtü miktarına girmeyeceğim. Bu son güne kadar değişebilecek bir unsur.

ECMWF modelinin akşam güncellemesinde alçak basınç göremememizin "mümkün" olduğunu fakat bu ihtimalin o kadar da yüksek bir ihtimal olmayacağını düşünüyorum. ECMWF akşam güncellemesinde gelmesi muhtemel kuvvetli soğuk hava dalgasına , sıcak denizlerimiz tepkisiz kalmayacaktır. Ayrıca "salt" akşam güncellemesini değerlendirip baktığımızda denizlerin tepkisizliği absürt olmuş. Değişmesini bekliyorum. Zaten modellerin +200'lü saatlerde sınırlı alanlardaki siklonları/tepkileri görememesi çok normal. Dediğim gibi kesin oluşacak veya oluşmayacak diye bir kural yok. Takip edip şartların olgunlaşmasını / vadenin yaklaşmasını bekleyeceğiz..

Avrupa'ya kaçma durumu ?

Az da olsa (%30) İtalya'ya kaptırma ihtimalimiz mevcut. Fakat avantajın büyük bir çoğunluğu bizde. Bunu ben değil bütün sayısallar açıkça ifade ediyor. Fakat temkinli yaklaşmakta fayda var. Henüz "sistem kesin bizde" diyecek zamanlara gelmedik. Takribi 3 gün (Salı-Çarşamba akşamı) karar vereceğiz buna.

Potansiyeli "Efsane" olan bir sistem ile karşı karşıyayız. Eğer aksilik olmaz da sistem ülkemizi vurur ise minimum 4 gün maksimum 10günlük bir zaman potansiyeline sahip.. Soğuk sıkıntısı şuan en düşük risk. "DEĞİŞEBİLİR" .. Takip ediyoruz. Temkinli yaklaşmakta büyük fayda var.

Yeni oranları açıklıyorum :)

* Türkiye %60

* Avrupa %40

Sistem Batı Avrupa'yı etkilese bile ülkemizin batı kesimlerini etkileyebilir. Ayrıca şimdiden sisteme/sistemlere "kesin gelecek" "sistem bizim" gözü ile bakmak doğru olmaz.

Azorun Avrupada (muhtemelen iskandinavya) üzerinden yükselmesi durumunda, biri Atlantik Okyanusuna biri de Doğu Avrupa (duruma göre Türkiye) ya inmesi beklenilen iki sistemin "Omega" tipi sinoptik deseni oluşturmasını bekleyebiliriz.(İtalya riski mevcut)

Unutmadan ; Modeller daha iyi/kötü değişecektir. Şuan çıkan güncellemelerin bir çoğu, modellerin kendi ürünleri/endeksleri ile (bazıları) uyuşmuyor. Takipteyiz...