Sarp Özdoğan tarafından yazılan gönderiler
-
-
-
Marmara geneline yakın vade yapmama sebebim tutarlılığı arttırmak. Ve ayrıca her coğarafyayı inceleyecek vaktim de yok malesef.. İstanbul tahminlerimde bile tahminlerim öyle Başakşehir-Silivri gibi yerleri kapsamıyor. Sadece Beşiktaş-Eminönü-Beykoz-Kadıköy-Üsküdar-Sarıyer.. Boğaz hattı sadece.. Çünkü Başakşehirde esen rüzgar ile Üsküdarın alakası bile olmuyor kimi zaman. İki ayrı devlet gibiler. İnsani bile farklı o derece Yakın vade çok fazla detay ve dikkat isteyen bir iş b yüzden bende umut tacir etmeden sadece en iyi bildiğim yeri yapıyorum.. Rize'de otursam oranın tahminini yapardım o da ayrı mesele tabii.. Dürüst olmak gerekirse beni ilgilendirmeyen bir yer için saatlerimi vermek de istemem. Bu sadece kısa vade ve nowcasting için geçerli..
Uzun vadede Avrupa-Asya genelinin tahminini çıkartıyoruz. Uzun vade ayrı bir dünya bambaşka bir matematik
yada gelicek olan sistemin asıl rotası , İtalya da patlayan AB Ler hakkında küçük bir bilgi paylaşımı
Bunu yaparız tabii bunda sıkıntı yok. Bu akşama doğru paylaşırım
-
Sarp Özdoğan usta önümüzdeki süreç ile ilgili bir açıklama yapmayı düşünüyor musun? , senin yorumlarına da ihtiyacımız var, takipteyiz , sessiz kalmayın , belki isleriniz yoğun veya ders hayatınız fakat iki satir bisey yazsanız yeter
Ocak ayı içinde eksik bıraktığım bir yer kalmadı. Yakın vade tahminlerini sadece İstanbul için yapıyorum ondan bahsediyorsanız.
-
GFS farklı bir vizyon kattı sisteme. Yeni bir senaryo esasında. soğuklara takılmaya gerek yok karayel var yürür o soğuklar anadoluya. Akşamı heyecanla bekliyoruz
-
Batı karadeniz iç kesimler 1 metreyi zorlar
-
Avrupa yakasında batıya gittikçe yağış azalıyor.Boğaz hattı alabilir ancak Avrupada
-
Ecmwf +25cm verdi Anadolu yakasına
-
Fake bu arada ironi amaçlı hazırlanmış !!!
-
-
-- İSTANBUL ÖZEL--
Bu hafta sonundan itibaren İstanbul sonbahar ayından beri en etkili yağışını alacak. Bu yağışlar pazartesi sabahına kadar metrekare başına ciddi bir (afet değil) birikime ulaşabilir.
Haftaya Çarşamba gününden itibaren ise bu seviyenin daha da üstünde bir birikim yaratabilecek bir cephe gelebilir. Bu yağışlar İstanbul'un barajlarına ilaç gibi gelecektir..
Sıcaklıklar Cumartesi ve pazar günleri , Cuma gününe kıyasla ortalama 5 derece daha düşük olacak. Fakat hafta başı (pazartesi) sıcaklıklar lodos etkisi ile tekrar 10 derece birden yükselecek. Salı akşamından itibaren ise Balkanlar üzerinden gelen soğuk etkisi ile sıcaklıklar şehrin yüksek tepelerinde kar değerlerine kadar inecek (yaklaşık 14 derecelik bir soğuma bekleniyor). Çarşamba - Perşembe- Cuma bu durum aynen geçerli olacak. Ancak Cuma akşamından itibaren şehrin bir çok noktasında sıcaklıklar sıfırın altında değerler ölçülebilir. Sahil şeridi dahi sıfır derece bandına gerileyebilir..
-
2 hafta (civarı) sonra stratosferde meydana gelmesi muhtemel bir SSW önce endekslere sonra ise GFS modeline yansıdı. Meydana gelmesi muhtemel SSW'yi yapı olarak inecelersek split olacağını öngörebiliriz. Kutbi girdabı parçalayan pulseler , Avrasya üzerinden büyük bir sistemi ülkemize veya civarlarına taşıyabilir.
Stratosferik bölgesel rüzgarlar muhtemel rotasyonu şekildeki gibi ortaya koyuyor.. ECMWF ve GFS bu konuda mutabık gözüküyor. Bu da günler öncesinde bahsettiğimiz Displace sonrası Split ihtimallerini bi hayli arttırmış bulunmakta. Eğer herhangi bir bozulma gerçekleşmezse şuan takip ettiğimiz sistemler ile kış bitiminde dalga geçiyor oluruz.
-
-
Güzel yorumlar için teşekkür ederim öncelikle. Olabildiğince kısa olacak şekilde hazırladım yazıyı. Soru olursa (bilimsel) sorabilirsiniz ..
Gerçekleşecek SSW analizini blogumda bulabilirsiniz. Tekrar tekrar anlatmayacağım. Bu SSW bize nasıl yarayacak ?
- Kutup çekirdeği yer değiştirme yaptıktan sonra (displacment) Avrupa ve Amerika kıtası üzerinde Split yapıyor. Avrupa kıtasındaki bölünme kesinlikle daha belirgin ve daha hesaplanabilir. Orta Avrupa üzerinde meydana gelen split , belirgin bir şekilde doğuya hareket ediyor. Yani ülkemize yakınlaşıyor. Atmosferik açısal momentum bu tarihlerde zayıflıyor çünkü kuzeye doğru tırmanan siklonlar azalıyor. Küresel rüzgar anomalilerine göre de MJO konveksiyonu Hint Okyanusu üzerinde olacak. GFS bu durumu teyit ediyor. Ve bu durum lehine ürünler oluşturuyor. Gezegensel dalga-2 genliklerinin artması da bölünmeyi destekliyor.. 100 hPa-1000 hPa'da, doğu rüzgarları aşağı doğru ilerlerken batı rüzgarlarında artışla birlikte güneye doğru bir ilerleyiş gözüküyor (240h batılı)
-
Bir parçası avrupa bir parcasi bize mi geliyor splitin
Birde 15 20 civari sisteminde kar getirisi varmi hocam
İzmire zor Salih. Ay sonu beklediğimiz gibi gelirse ihtimal az da olsa var