ilkerlii tarafından yazılan gönderiler

Bunun saygısızlıkla alakası yok. Ayrıca ben tanımadığım kimseye sen dilini kullanmıyorum. Sen de kullanamazsın.

Tahminci değilim ama az buçuk çok uzun olmayan vadeyi görüp yorumlayabiliyorum. Bu dediklerinizi gidin trollere söyleyin. Olumlu bir durum olursa da kalkıp bunu belirtir ve seviniriz. Burada hepimizin ortak bir sevdası var. Kar. O yüzden tanımadığınız kimse hakkında daha düzgün ifadeler kullanın.

Siz deyince bütün sorun çözülecek mi ? Peki siz o zaman ! Söylediklerimin sonuna kadar arkasındayım,madem tahminci değilsiniz ki bunu kendi ağzınızla söylüyorsunuz o zaman dayanaklarınız nedir,sadece tecrübe mi ? Eğer bu kadar engin bir tecrübeye sahipseniz diyecek pek bir söz bulamıyorum,söylemek istediğim şey sizi okurken rahatsız oluyorum,size iyi forumlar, özellikle size,size,size.

Hocam ben tahminci değilim. Sadece yıllardır yaptığım veri inceleme ve gözleme göre konuşuyorum. Evet ay ortasından sonra bir hareket var. Ancak İstanbula kar yapacak bir soğuk umudu çok zayıf şu anda.

Tahminci değilsen neden devamlı olumsuz öngörülerde bulunarak insanların umutlarını kırıyorsun.Ben tahminci değilim demek elimde veri olmadan konuşuyorum demektir.Ayrıca elinde yeterli veri olmadan efsane geliyor demek ne kadar boşsa senin yaptığın da o kadar boş.Belki senin tahminlerin doğru çıkacak fakat bu atıp tutmayla alakalı bir olay olur,yani elle tutulur dayanakları olmadan yapılan bir eylem...Senin yaptığının alâsını yaparım ama insanlara ve hava tahmin bilimine saygımdan dolayı yapmıyorum.Lütfen biraz saygı...

Ocak ayının 15 günü derken 20 günü gidecek. Şayet son on gün ekstrem bir soğuma olmazsa Ocak ayını mevsim normallerinin 5 derece üstünde kapatacağız. Böyle birşey yaşanırsa mevsim tanımlarının baştan yazılması lazım. Rezalet bir süreçteyiz.

Nelere kadirsin GFS,bir öğle güncellemesiyle mevsimlerin tanımlarını tartışmaya açtın ! Arkadaşlar sizce de biraz abartmıyoruz muyuz? Bilimsel bir mesele üzerine duygusal sapmalara kapılmak sizi komik duruma düşürüyor,benden söylemesi...

Sinan merhaba : senin beklediğin sistem sanırsam Ao ve Nao - Mjo 4 faza geçişi esnasında olacak gibi buda 15 ocak ile 20 ocak arasına geliyo gibi görünüyor bu treni kaybedersek Şubat ayında kar için umudum biter ...

Bana sorarsanız senin umudun zaten sahte bir umut,olumsuz ne varsa üzerine toplamışsın.Sistem senin beklediğin tarihlerde gelip de sana prim yaptıracaksa hiç gelmesin daha iyi, bilmem anlatabildim mi.

Ecmwf bu akşamki güncellemesinde pek bir umut vermedi Ocak ayı için. Aralıktaki durgun ve stabil durumun ocakta da devam edeceğini söyleyebiliriz. Çünkü modeller bir ileri giderken tekrar iki üç vites geri gidiyorlar. Bu trend herhalde böyle devam edecek gibi duruyor.

İnsanların sinirleriyle oynama derim ben,yazdığın şeyin elle tutulur hiçbir yanı yok !

Önümüzdeki birkaç günlük küçük çaplı yağışlar sonrasında durağan bir Ocak ayı bizi bekliyor diyebiliriz. Hele ülkemizin iç ve kuzey kesimleri bu durağanlıktan daha fazla etkilenecek gibi duruyor. Akdeniz ve Ege'de bir miktar yağışlar etkili olabilir. Diğer bölgelerimiz yağış açısından da sıkıntılı.

Elinde veri varsa konuş,boş konuşma.

Her güncelleme Bir önceki güncellemeyi aratır durumda. Modellerdeki bozulmalar devam ediyor. Halbuki bu kış tam tersi bekleniyordu. Aralık'tan ocağa geçerken daha kuvvetli sistemler görürüz umudumuz var idi. Görünen o ki bu süreç daha uzun bir süre devam edecek gibi gözüküyor. Batı bölgelerinin yağış alacak olması bu kışın artılarından sayılabilir ileriki günler için.

Yahu elle tutulur hangi veriyle yazıyorsun bunları,daha mevsimsel olarak kışa girmedik bile.Bu işler senin yaptığın gibi mantık yürüterek çıkarımlarda bulunmayla olmuyor,zira felsefe değil doğa bilimi alanında ahkam kesiyorsunuz, fakat hiç bilimsel değilsiniz !

ilkerlii en basitinden anlatayim sana

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

simdi kutup girdabi derken arkadaslarimiz sibirya termik antisiklonu(yb)yi kastediyorlar. kutbi girdap derken bundan bahsediyorlar. sibirya termik yb statik meyilldir yani girdap guclu olma egilimindedir. fakat sibirya static egilim gosterse bile izlanda ile etkilesim halindedir ve birbiri isle isi alisverisi yaparlar. izlandanin dinamizmide buna baglidir. sibirya girdabi guclu iken izlanda daha dinamik olma egilimindedir. orada ikisi arasinda parazit yb ab ler olusur. izlandayi ittirir. harekete gecirir. bizde bu durumdan sebepleniriz. izlanda dinamik oldugu icin yönünü kestırmek zordur sürekli takıp ıster. zaten sibirya zayiflasa tahmın kolaydır. ne olacagı bellidir. asor fazla etkılemez cunku ıkısıde yb dir tek farkı asor dinamik sibiya termikdir. fakat asor dınamik yb si ile izlanda dinamik ab si arasında direk etkileşim vardır. izlanda asor u asor izlandanın konumunu etkiler. yb basınc merkezlerinin bulundugu kutup alanına gore yönleri farklıdır

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

ve tum basinc merkleriniz bulundugu enlemlere gore farklı karekteristık ozellık gosterırler. misal akdenizde buyuk basınc merkezlerinin etkisiyle ab olusabilir. yada farklı denızlerde kıta uzerlerinde duruma gore bagimsiz yb ler ab ler gorulebilir

kutbi girdap guclu sistem gelmeyecek tez i yanlistir ve ezber bilgidir. hayir gelebilir.

Ayrıntılı açıklama için çok teşekkür ederim,epey yararlı ve bilgilendirici oldu. Yorumunuz ezber kalıplardan kurtulmak için oldukça faydalıydı.

Modellerde bu akşam da bir şey çıkmadı. Gfs modeli bozdu ardından Ecmwf de onu takip ediyor. Benim kişisel tahminim Aralık ayını bu şekilde kapatırız. Batı bölgeler bir miktar yağış alıyor gibi. Kayda değer bir soğuk salınım olmayınca kar yağışlarını da görme şansımız zor gözüküyor. Modeller sanki geçen kış ki gibi öteleme trendine girdi. Ötelene ötelene Nisan ayını bulmuştuk. Derken kış bitmişti. Benzer bir durum ileriki günler içinde olacak gibi duruyor.

Sizin yorumlarınızı ne zaman okusam yetersiz veriyle karamsar bir bakış açısı görüyorum,ayrıca tahminleriniz gerekli veri desteklerinden yoksun,yani içi boş...

Sebebini söyleyeyim dayı.
    Kutup girdabı çok güçlü ve bu şekilde yakın vadede orta ve güney enlemlere güçlü bir soğuk inmesi çok da mümkün görünmüyor. Zayıf cılız soğuklar alırız kısa vadede.

Bilmediğim için soruyorum,etkili bir soğuk hava sistemi için tek şart kutup girdabının zayıflaması mıdır ? Ya da kutup girdabı güçlüyken etkili soğuk hava atakları alamaz mıyız ? Yani kutup girdabı fenomeni olmazsa olmaz şartlardan biri midir?

Aralık son 10 günün ciddi bir soğuk salınım olmayacağı az çok anlaşıldı. Batı bölgelerde az çok bir yağış gözükse de iç ve Doğu bölgelere doğru sakin ve durağan bir hava gözüküyor. Bu kışın trendi az çok belli oldu. Doğulayan ya da aşırı şekilde batılayıp sistemleri Avrupa'ya atan bir görüntü. Vur kaç tadında kısa süreli mini soğuk sistemler. Muhtemelen ocakta da böyle bir görüntüyle devam edecek gibi duruyor..

Kışın önemli bir bölümünü böyle kestirip atmak kolaycılık olmuyor mu ? Ayrıca hangi veriler sizin bu sözde tahminlerinizi destekliyor? Daha üç gün sonrasının kesinliği yokken siz bundan günler sonrasının tahminini nasıl bu kadar kolay yapıyorsunuz ? Unutmayın burayı yüzlerce kişi takip ediyor,tahminde bulunurken biraz destekli olmanız zorunlu !