Fevzi Burak tarafından yazılan gönderiler

10u sistemi sonunda netleşti diyebiliriz artık. Soğuğu kuvvetli 2 3 günlük bir sistem olacak. Bölgemizin doğusunda yüksek kesimler güzel kar örtüsü yakalayacak. Kıyılarda kuvvetli yağmur görülecek. Sistem geçiş sistemi. Batı ve orta karadenizin iç kesimlerindeki illerimizde kar şansı düşük duruyor. Cephe geçişinde belki düşük ihtimalle tokatta kar görülme ihtimali var. Yağış miktarı iç kesimlerde az olacağından net bir şey diyemiyorum. Ama doğu karadenizin yüksek kesimleri çok iyi kar yağışı alacak bunu diyebilirim. Hayırlı olsun sistem bölgemize ve ülkemize sıcaklıkları bir hayli aşağıya çekecek. Ay ortası hala beklemede...

Hala ayın 10u netleşmemişken ay ortası için bir şey demek güç ama 10 sisteminde girebilecek değer -1 civarı olur. Great khanın da dediği gibi mevsim geçişinden dolayı modeller çok farklı şekillere bürünebiliyor. Diyagramlar bizden yana ama ana çıktılar sıcak çıkıyor.

Kısaca ayın 10undan tek beklentim 850de 0 altını görmek ve denizleri soğutması. Ama ay ortasından biraz fazla ümitliyim 😁

Kasım ilk hafta kayıp. Modellerde ani değişimler yaşanıyor. Mjo ayın 9undan itibaren 5 6 7 şeklinde devam edecek tahmini var. Bu fazlar bizim için iyi anlama geliyor. Ayın 10unda beliren sistemi alabiliriz durumlar karışık.

Ao endeksi pozitiften nötre nao ise negatiften nötre meylediyor. Bir sistem ihtimali var ama bu ihtimalin kaybolma ihtimalide var. Ayın 10undaki sistem ümitliyim diyebilirim. Ama daha çok ilgimi çeken ay ortasından itibaren daha sert bir salınım olma ihtimali var daha çok bunu takip ettiğimi söyleyebilirim. Gün içerisindeki güncellemelerde ve modellerin diyagram ortalamalarında ayın 10una yönelik sistem ihtimali güçlenirse bunuda konuşuruz. Bu sistemlerin gelmesi gerekiyor. Geçtiğimiz birkaç yılki sonbaharlardan farklı ve sonbahar tadında bir sonbahar geçiriyoruz. Karadenizin soğuması açısından bu ataklar önemli çünkü karadeniz soğumadığı zaman gelen sistemlerde doğu karadenizde oluşan alçak basınç konumuna göre doğu karadenizde yağış sıkıntılarına yol açabiliyor ve soğuğu da kırıyor haliyle olumsuz bir durum ortaya çıkarıyor.

Kısacası bir ay değerlendirmesi yapmak gerekirse ilk haftayı pas geçelim. Ayın 10undan itibaren heyecanlı bir ay olabilir. Aralık ayında da aksiyonlu saç baş yolduran model takipleri yapabiliriz. İlk hedefimiz karadenizi adamakıllı soğutmak ki şu ana kadar gayet güzel gidiyor.

10unda beliren sistem gelirse kar sınırını 600 700 mlere kadar düşürebileceğini düşünüyorum. Ay ortasından sonra gelmesi muhtemel sistem/sistemlerin ise kar sınırını çok daha aşağılara çekebileceğini düşünüyorum. Ülkemiz adına hayırlısı neyse o olsun.

Great Khan hocam sizde hoşgeldiniz aramıza. Bilgilerinizle buraları aktif tutuyorsunuz emeğinize sağlık.

bir şey sormak istiyorum yağışı bol tahmin vermiş ülkemiz adına kırım civarınada soğuk vermiş 2020 deki yoğun kar yağışını yakalayabilir miyiz kırımdan gelmişti o sistem de cevaplarsanız sevirim

Dediğinize kesin bir şey demek mümkün değil bu tarz sistemler gelebilir de gelmeyebilir de. Tahmini ben harita olarak beğendim diyebilirim. Sistemler sonuçta sadece bize akamaz akdenizin çalışacağından bahsetmişler. İtalya ile sistem savaşları yaşayabiliriz. Bir iskandinav ybsi oluşumu olabilir ara ara tahmine göre. İngilterenin batısındaki ab alanları azoruda yükseltip iskandinavya ybsiyle harika sistemler indirebilir. Ama tabi kesinlik payı yok tahmine göre konuşuyoruz sistemler italyaya da akabilir. Genel tahminlere göre kışın ilk yarısı daha sert geçebilir yönünde ama kasım ortasından önce bir şey demek istemiyorum şimdiden.

İçinde bulunduğumuz sistemin yağış kısmı artık bölgemizin doğusunda kendisini hissettirecek. Yer yer kuvvetli yağışlar olacak. Yüksek rakımlı yaylalarda kar yağışları var ve devam edecek. Sistem yağış olarak 21inde soğuk olarak 22sinde etkisini kaybedecek. Gece sıcaklıkları da artık iç kesimlerde 0 lara doğru yaklaşacak.

25i civarlarında gözüken sistemi artık çoğu model vermeye başladı akşam icon güncellemeside güzel geldi. Diğer modellerinde güncellemesini takip edelim. 850hpada 0 izotermi girme olasılığı bir hayli yüksek gibi ama -4 lerin bile girme ihtimali var sinoptik şekillenmesine göre. İç kesimlerdeki bazı şehir merkezlerinde ilk kar yağışlarını gerçekleştirebilecek bir sistem olma ihtimalini de taşıyor. Ao nao endekside o tarihlerde ao pozitiften nötre naoda negatiften nötre doğru yöneliyor ki bu da genellikle sistem demektir. Bölgemiz adına hayırlısı olması dileğiyle.

Ayın 16sı civarlarına kadar sıcaklıklarda yükseliş olacak. Arada 13 14 ü gibi tek günlük bir serinleme ve batı bölgelere etkili yağışlar getirebilecek bir dalga var. 16sından sonra ise bölge geneline yağışlar yayılacak ve sıcaklıklarda düşüş olacak. 16sından sonraki sistemden sonra sert bir sistem alabilir miyiz onu takip etmek lazım ihtimal yok değil.

Eylül sonu ekim başı yağış açısından iyi olmayan ama kuru soğuk yapacak bir sistem gözüküyor bu sistem modellerde bir var bir yok takip etmeye devam ediyoruz ama gelme ihtimali yüksek gibi. Bir de ekimin 4 5 inden sonra bir sistem ihtimali daha var bu sistem gelirse kar sınırını 1200m civarlarına kadar bile çekebilir diye düşünüyorum. Hayırlısı olsun

Rize ve doğusu için yağış boyutu epey riskli giresun civarları da riskli rize taraflarına nazaran az da olsa. Onun dışında tüm bölge çok iyi yağış alacak. Bu kış provasının kazasız belasız tadını çıkaralım. Bu sistemden sonraki sistem için lehimize gelişmeler var gibi haftalık tahminlerde(değişme ihtimali tabiki var) soğuk paterne devam edeceğimiz yönünde.