Poyraz tarafından yazılan gönderiler

En güvendiğimiz başarılı gördüğümüz model bile bazen geliyor kısa vadede bozuyor. Aslında bunu geçtiğimiz 16-17 Ocak sisteminde de yaşadık. Onun için bu akşam ECMWF -20’de soksa benim artık o oltaya düşmeye niyetim yok. Psikolojimizi bile etkiliyor artık. Durduk yere moralimiz bozuluyor. Son ana kadar takibe devam. Heyecan meyecan yok.

Uzun vadeden hiçbir şeyin hayalini kurmamak beklentiye düşmemek lazım. Bunu hep söylüyoruz ama her defasında aynı hataya da düşüyoruz. Duygularımıza yenik düşüyoruz bazen. Ama yok düşmemek lazım. Geliyor meliyor da dememek lazım. Taa son 72 saate kadar kendimizi sıkıp ne kadar efsane de görsek heyecanı bastırıp takip etmek lazım. Doğrusu bu ben söyliyim. Ondan sonra canımız sıkılıyor başka bir şey olduğu yok. Kendimizi yoruyoruz hem de 50 defa değişeceğini bildiğimiz halde iki tane görüntüye düşüyoruz. Yok abi ben çarşambaya kadar geliyor falan demiyorum kendi adıma. Sadece izleyeceğim.

GFS güzel istikrarını koruyor 5 gün boyunca 850 hPa’da -12, -14’ler söz konusu. Arkasından ikinci dalga söz konusu. ECMWF’ye gelince GFS’yi hiç görmemiş olsaydım ECMWF’yi beğenirdim ama GFS’yi gördükten sonra tatmin etmiyor. Umarım ECMWF’de uyum sağlar GFS’ye

Bursa’yı özellikle zorlar yine. Ben Bursa’nın biraz kırsal şehirden uzak bir yerinde yaşıyorum. Lodos fırtınasının ovaya indiğini uğultudan anlayabiliyorum. Pencereyi açıp dışarıyı dinlediğimde Uludağ yamaçlarından aşağı doğru akan o güçlü hava akımları sanki böyle elektrikli süpürge makinesinin mega boyutunu düşünün öyle bir uğultu yapıyor. Anlıyorum ki fırtına inmiş. Ve bu yoğun uğultu yalnızca lodos fırtınasında oluyor poyraz da falan olmuyor. Dediğim gibi lodosun gücü daha bir ayrı ve Uludağ faktöründen kaynaklı.

Harunsalman Ötelemesi benim de hoşuma gitmedi haklısınız. Çünkü öteleyince tam kısa vadeye giriyoruz netlik kazanıyor derken yine vadenin uzamasına ve takip süremizin artmasına sebep oluyor. Mesela GFS tam tersine öne çekti. Bu daha hoş bir durumdu. Sabahki çıktıları ben de merak ediyorum. Ve tabi geceki GFS’yi

Şu da varki GFS’nin gördüğü vadeyi ECMWF göremiyor. Çünkü ECMWF 240 saatlik öngörü alanına sahip. Yani 240’tan sonra devamı olsaydı belki sistemi bize çekecekti. 240’ta kesilmesi biraz insanı muallakta bırakıyor. Ama tabi bahaneye de gerek yok GFS’yle arasında fark var. GFS Bursa’ya total kar olarak 22’sine kadar 1 metre kar vermiş neredeyse. Felaket bir rakam bu. ECMWF ise henüz 22’sine kadar olan kısmı görmüyor. Onu da hesaptan düşelim. Yani 13-14’ü anladıkta sonrası ne olacak işte işin efsane kısmı olacaksa ordan sonra belli olacak. Yani aslında ECMWF bana kalırsa işi hala daha tam görebilmiş değil. Yarın ve Pazartesi çok önemli bence

İtalyanlar ECMWF güncellemesinde Gelo demekle çok da haksız sayılmazlar bu akşam. Yani ben işin esas kısmını geçte olsa bizim alacağımızı düşünüyorum ama bu akşamki güncellemede heveslenmeye hakları var gerçekçi olmak lazım