Poyraz tarafından yazılan gönderiler

Artık ciddi şeyler görmeye başladık modellerde. İhtimaller yükselme trendine devam ediyor. Ama bence şu an hala %70-80 olasılık düzeyine gelmiş değiliz. Takibe devam. Bundan sonraki güncellemeler daha heyecanlı olacaktır. Görüntüler yürek hoplatıcı umarım hayallerimiz suya düşmez.

Şu an aynı zamanda bir riskle karşı karşıyayız onu da belirtmek isterim. Önümüzdeki neredeyse 2 hafta sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde seyredecek olması (değişim olmazsa öyle görünüyor) tarımsal anlamda ciddi bir riski beraberinde getirebilir. Henüz Şubatın başında olmamıza rağmen dün bir süs eriğinin tek tük çiçek açtığını gördüm. Diğer meyve ağaçları da bu şekilde ılık gittiğimiz takdirde fazla sürmeyecektir uyanmaları. Bu durum ne kadar kötü bir kış sezonu yaşadığımızı gösteriyor 15-20 Ocak arası hariç. Zaten sadece o var adamakıllı. Yani söylemeye çalıştığım şey bu sıcak atakla beraber ağaçlar uyanma evresine geçtikten sonra güçlü bir sistemin gelmesi üreticinin isteyeceği son şeydir. Tehlike arzeder don riskinden dolayı. Ve önümüzdeki süreçte bu risk söz konusu. Olaya bir de farklı bir pencereden bakmak istedim. Son yıllarda birçok ürün zarar görüyor hatta bazılarından hiç ürün elde edilemediğini de biliyorum. Biraz konu dışı olmuş olabilir ama aslında GFS modelindeki görüntüye ithafen bir değerlendirme yapmış oldum. Özür dilerim moderatör ve yöneticilerden.

Vade uzun değişimler devam edecektir. Şu an ihtimaller bence yüksek değil vadenin uzunluğundan dolayı. Sonuçta meteorolojide 14-15 gün uzun bir süredir. Bugünden 15 gün sonra şöyle bir hava olacak demenin olasılığı %10-15’in üzerinde değildir mantıksal olarak. Süre yaklaştıkça her geçen gün bu oran yukarı veya aşağı değişir. Dolayısıyla sabırla takibe devam. Ama herkes kendini gelmeyebileceğine de alıştırsın. Sonra hayal kırıklığı yaşamayalım. Gelirse zaten başımızın üstünde yeri var kar yağışının.

Ben MGM’yi uzun yıllardır birinci kaynak olarak takip ederim. Uyarılarını, tahminlerini özellikle kısa ve orta vadede her zaman dikkate alır ve öncelik veririm. Telefonumda da en başta bulunan ve bildirimleri açık olan uygulama MGM’nin uygulamasıdır. Elbette bazen yanılabilirler ama dünyanın en önde gelen kurumları da yanılıyorlar. Bu son derece doğal. Ve en önemlisi MGM çok önemli bir kamu hizmeti sunuyor. Her türlü koşulda ülkenin neresi olursa olsun uyarı yayınlayıp bildiriyorlar o bölgedeki yetkili ve ilgililere. Kimse kusura bakmasın bugün ülkenin herhangi bir yerinde olabilecek sel, çığ, fırtına, hortum vs. gibi kamu güvenliğini tehdit edebilecek herhangi bir meteorolojik olay hakkında kimse MGM uyarmadı diyemez. Bu konuda bence gayet başarılılar. Kendilerini kurum olarak takdir ve tebrik ediyorum. Ben memnunum kendi adıma.

Evet an itibariyle yağış kara dönmeye başladı. Hava önce karardı sonra turunculaşmaya başlayınca anladım kısa süre içerisinde döneceğini. Kar kendini belli ediyor. Şu an tam kara dönmüş değil karla karışık yağmur arada daha fazla kara dönüyor.