Poyraz tarafından yazılan gönderiler

Benim bu sistemde umudum karayel. Karayelin sıcaklığı birden sert düşürme özelliğine güveniyorum. Yoksa eğer karayel olmasa bu sistemden hiçbir şey çıkmaz kıyı ve alçak kesimler için. Karayelden dolayı bir umut.

Zaten MGM’nin sıcaklıkta yanıldığı çok kez biliniyor. Geçen sistemde Cumartesi gününe 6 derece vermişti ve yağışın yağmur olarak başlayıp geceye doğru kara döneceğini öngörmüşlerdi. O gün bütün gün sıcaklık 2-3 derecenin üzerine çıkmadı ve yağış saat akşamüzeri 5 civarı direk yoğun kar olarak başladı. Enes_1 Dediğiniz doğru.

MGM Bursa’ya yarın için yağmur vermiş sıcaklıkta gündüz 12 gece 10 olarak verilmiş. Eğer bu şekilde olursa yarın ne gündüz ne gece kar değil karla karışık yağmur bile olmaz. Perşembe’ye ise kar vermiş sıcaklığı da gündüz 5 gece 1 olarak vermiş. Perşembe günü de eğer gündüz 5 derece olursa o kar ikonu biraz zor tutar. Ancak karla karışık yağmur olabilir. Yani MGM’nin tahmini doğrultusunda baktığım zaman yağmur en iyi ihtimalle karla karışık yağmur olur. Tabi eğer MGM’nin tahmini isabetli olursa. Ama benim Iphone’nun hava durumunda yarın geceye -1 veriyor. Perşembe’ye de gündüz 3 gece eksilerde veriyor. Umarım telefonun tahmini gerçekleşir. Bu şekilde olursa yarın geceden itibaren kar olur.

Ben mesela şu geçen haftaki sistemde inanır mısınız radar takibi yapmadım. Niye biliyor musunuz çünkü anı yaşamak sadece havayı izlemek istedim. Hani radar takibi yapmayarak yağışın ne kadar süreceği sürpriz olsun heyecanı olsun diye. Fazla takip bazen heyecan bırakmadığı da oluyor.

Mesela ben kendi adıma önümüzdeki olası sistem için yarın modellere son kez bakarım yani sonrasında da bakarım belki ama yarın ben kendi adıma noktayı koyarım. Çünkü ana fikir belli. Sonrasında artık sınırlı alan modelleri falan devreye girer. Beklemeye geçerim artık.

Sarp Özdoğan Hocam gerçekten de model takibi olayı bir noktadan sonra dediğiniz gibi Mikdat hoca doğru söylemiş meteorolojik kanser ya da bir hastalık gibi tanımlayabileceğimiz bir hal alıyor. Yani belki Bünyamin Sürmeli bile bizler kadar sıkı takip yapmıyordur. Kendisi meteoroloji mühendisi yani bu işin profesyoneli. Mikdat hoca keza aynı şekilde. Biz biraz fazla bağımlılık gösteriyoruz bu hususta diye düşünüyor ve size katılıyorum. Evet model takibi bu işin en önemli unsuru ama bazen aşırı takılıyoruz hatta bazen o kadar aşırı takıldığımız oluyor ki sistem içerisinde anı yaşayamıyoruz. Sanki o ekrandaki modelin renklerinin içinde yaşıyormuşuz gibi.

Bir modellerin öngördüğü durum çizdiği bir portre vardır bir de o portrenin sanal gerçeklikten çıkıp reel gerçekliğe dönüşmesi vardır. Onun için modeller önemlidir ama noktayı her zaman atmosferin kendisi yani gerçeğin kendisi koyacaktır. Hiç belli olmaz o yüzden. Mesela geçtiğimiz sistemde Bursa’da cumartesi öğleden sonra önce yağmur olarak başlaması beklenen yağış lapa lapa yoğun kar olarak başladı ve gerçekten güzel etkili bir sistem oldu bizim adımıza. 6. gün kar yerden kalktı bu gerçekten iyi bir süreydi. Yani dolayısıyla hele ki böyle siklonik hızlı hareket eden sistemlerde hiç belli olmaz. Ama görünen o ki bu sistemde rakım önemli rol oynayacak.