SameT. tarafından yazılan gönderiler

Çanakkale Poyraz'ın en güçlü estiği yerdir. Bursa Lodos'un en kuvvetli estiği yerdir. Karayel Trakya. Yıldız İstanbul. Poyraz etkili olduğu ve olacağı için Çanakkale hep esintili...

bir hava tahmincisi bunu paylaşmış. bursa lodosu hakkında haksız sayılmaz. 20 cm karı 3 4 saatte eriten lodosu bursada görebilirsiniz :) dip not : eskisi gibi kuvvetli esmiyor 2015 deki lodos efsaneydi aman yarabbi. öyle birşey yok eskişehireden yeğenler gelmişti ocak ayıydı sanırım gece. korkmuşlardı lodos binayı yıkacaktı :) . ben bile tırstım yani 1 hamlesi 130 km hıza ulaşmıştı. bi dahada öyle esmedi diye hatırlıyorum. burasalı forumda varsa anlar beni ...2006 daki falan korkunçtu bunlar

babam geldi sonra eve dedim lodos nasıl baba memnun ettimi seni diye sordum .. ortalığı koparcak dedi . keşke bu lodosun yerine poyraz esseydi hep . ama işte iklimi böyle .

bugün paylaşılan 50 derecelik sıcaklık dündü bugündee bakıldı yine 50 derece olmuş.. geçmiş günlerdede 50 derece son 4 gün 50 derece 12 temmuz 49.8 yazıyor. bunda bir anormallik olduğu belli hata var. hergün 50 derece : D iyimiş be

Ülkenin doğusu sıcaktan yanıyor haberlerde görmedim sanki istanbuldan ibaret türkiye arkadaş. bu kadarda duyarsızlık olmaz. 50 derece olsa yine haberlere konu olmucak .

Ülkenin doğusunda nerdeyse 1 aydır aşırı sıcaklara maruz kalıyoruz ama kimsenin umrunda değil. Haber bile olmuyor. Türkiye batıdan ibaret değil. Her şey İstanbul, Ankara, İzmir demek değil. Siz ülke derken sadece batıyı anlıyorsunuz galiba. Aynen devam aferin… doğudan bir vatandaş böyle bir yazı paylaşoğ veryansın etmiş.

tablo eksik geçen sene şırnak cizre 49 .1 dereceyle o sıcaklığı geçti

en yüksek kar kalınlığı uludağ :) 1980 miş bak ben 1978 1979 demiştim.

ben bu mgm nin verisini yeni gördüm ve şaşırdım . uludağ için bazı kaynaklarda 435 cm yazıyor . babam ordaymış . düz yerde 435 cm demişti kuytu yerde 12 metre direk uzunluğu var 9 9.5 metre kar kalınlığı olduğunu oradaki yetkili kişi insanları toplayıp açıklama yapıyormuş. direğim 12 metre uzunluğu var direğin 9 yada 9. 5 metresi kar altında diyormuş buna en yakın kar .2004 3. 88 2017 de 3.70 olması lazım .. 2004 çok ayrı birşey zaten .

ah uludağ ah nereden nereye . 80 ler başka tabi . kış yağışları azaldı böyle oldu 2 metreyi göremiyen dağ haliinegeldi (( insan üzülüyor.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

aynen öyleymiş.Yağış renkleride ayni olduğu için mgm de ilk görünce yağış geldi aklıma dedim eski dönemden nostaljimi olsun diye atıldı. :) o zaman bunuda paylaşalım en önemlisi girmemiş tabloya çünkü. Şanlıurfa basrayla kapışıyor :O

50 dereceyide gördük he :-P

2000 temmuz ayında aşırı sıcaklar olmuştu . yine eskişehirdeydim rahmetli bülent ecevit vardı iktidarda tatil falan olduydu . bursa 42 derece eskişehirde 41 derece vermişti televizyon. aklımda bu kalmış bursada 43. 8 derece olmuş rekorumuzda o zaten. .

annem dışarı çıkarmamıştı beni o zaman . yaşı yeten arkadaşlar hatırlayacaklardır.

karslı bir arkadaşım var 88 li . kış muhabbeti açıldı öyle bende dedim kış olmuyor falan dedim artık. doğru diyosun aga dedi kış olmuyor dedi :D konu uzadı . falan ya aga diyor 90 larda cocukken ben köyde ev boyunca kar yağardı yaw diyor . evin tepesinden kayardım diyor .şimdi 25 30 cm kar yağıyor bizim köye diyor gülüyor :D .. hemen eriyor birde falan dedi

bende güldüm :D o iş bitti artık dedim ne bekliyosun la dedim . kış olmuyor dedim ya sana dedim ..gülüştük. :D

ben arkadaşla konuyu 2020 de konuşmuştuk ben bildiğim için oralara kar az yağdığını muhabbet dönsün diye açtım makara olsun

biraderde karsta askerlik yaptı 2015 de karsa gidiyor digora markete gidiyor kardeşte market sahibine buranın kışı fenadır falan diye sormuş . 2 kişilermiş... 1 i demiş kardeşe aynen kardeşim demiş kışı sert falan soğuk demiş...

ötekide hemen araya girmiş.. kış olmuyor artık abicim demiş sen rahat ol dert edilcek bir durum yok demiş sen buna bakma demiş :D eskidendi kışlar hemen yağıyo biraz o kadar diyomuş . ötekide demiş oluyorya falan . ne olması olm demiş eskisi gibi kışmı var demiş burada. falan tartışmışlar :D kardeşim anlattı bunu askerlik dönüşünde benim hava meraklısı olduğunu bildiğim için. :)

AĞRI DAĞI İLE İLGİLİ BİLGİLER.

1....Öğleden sonra
    4500 metrenin üzerinde olmak üzere genellikle sis bastırır, kar yağar ve şiddetli rüzgâr çıkar. Yazın havanın en bozuk olduğu zaman Temmuz sonu-Ağustos
    başlarıdır. Mahallindeki halk bunu “ Kuyruk fırtınası” olarak adlandırır (Kuyruk bir yıldızın adıdır ve Ağrının bozuk havası bunun çıkışıyla başlar).

2.....4200 metreden yukarı yerlerde yıldırım tehlikesi vardır. Zirvede yağış yazın dahi kar şeklinde olduğu için yıldırım olmayacağı düşünülebilirdi. Ancak
    dolu bulutları tepeye kadar çıktığı için zirve noktasına şiddetli yıldırımlar düşebilmektedir. Bunun için tepede kamp kurulurken zirve noktasından aşağıda ve sivri noktaların uzağında bir yer seçilmesi gerekir. Bulutlar yamaçlara
    tırmanmak suretiyle yükseldikleri için yıldırım tepeden inmez, hep yere paralel olarak zirve noktasına çakar (1984 yılında zirvede kamp kurmuşken bu
    olayı müşahade etmiştik).

((((((( ( zirvede yazın dahi kar yağması cümlesi ) düzeltme yapalım temmuz ve ağustos ayında genelde yağmur yada dolu yağışı görülüyor . rüzgarı zaten sabit genelde fırtına var arada kar yağışı görülüyor . 1984 den bu yana ciddi ısınma yaşamasından dolayı şartlar değişiyor ki bugün dün ağrı dağı 10 dereceleri gördü haftaya 12 13 dereceleri görme ihtimali yüksek gibi duruyor yani temmuz ve ağustosta her yağış kar olarak düşmüyor takip edildi )))))

3......Hava bozukken zirveye çıkılmasının bir tehlikesi de yukarıda izah edildiği gibi dolu yağması ve bunun doğurduğu yıldırım tehlikesidir. Nitekim 1988
    yılı Ağrı çıkışımızda tepe bulutlarla kapandığı halde ısrarla zirveye giden bir
    grubun çok yakınına yıldırım düşmüş ve bunun şokundan iki dağcımız yere
    yuvarlanmıştı

4......Tepe tamamen buzlarla
    kaplıdır. Takke buzulu kuzeyde 4200 metreye kadar iner. Buzulların kalınlığı
    yer yer 50 metreyi bulur. Dağın kuzey doğusundaki Ahura vadisinde ve doğu
    tarafındaki Buzhane mevkiinde takke buzulundan daimi olarak çığlar kopmakta ve dolayısıyla sık sık gürültüler duyulmaktadır.

((((( 4200 metrede şimdi takke buzulu artık malesef yok ))))))

(((((( zirvedeki buzulun kalınlığı konusunda çok araştırma yaptım 1 yerde 30 metre olduğunu okumuşluğum var. bu hocamızda 50 metre olduğunu belirtmiş. neden olmasın. 100 lerce 1000 lerce senedir yağan her karı eritmeden tutabilen dağ 50 metre buzul olması çok doğal geliyor bana . .. yağış rejimi düşük olan bir dağ malum yağış rejimi fazla olsaydı eğer buzul kalınlığının zirvede 300 metre olmaması için hiçbir sebep olmaması diye eklemiştim çünkü korkunç soğuk ))))).

Dağın kuzey doğu yamacında büyük bir çöküntü vardır. 1700 m rakımında kurulmuş olan bugünkü Yenidoğan (Ahura) köyünden başlayan bu derin
    vadinin içinde 6-7 km uzunluğunda ve üzeri taş-toprakla kaplı bir buzul vardır.
    Vadinin sağ tarafında yani kuzeyde 2500 m civarında bir yerde iki küçük
    mağara vardır. Bunlardan birinin adı “ Lawrence” mağarasıdır. Rivayete göre İngiliz casusu Lawrence gelip bu mağarada kalmış ve Ağrı isyanını çıkarmıştır.
    Çöküntünün güney yamacında ve takriben 2800-3000 m rakımında bir pınar
    vardır. Buna “ Yakup Peygamber Çeşmesi” denir. Gûya adı geçen Peygamber
    buraya gelerek abdest almış ve namaz kılmıştır.
    Vadiyi takiben zirveye çıkmak mümkün değildir. Çünkü bunun bitiminde
    yüzlerce metre yükseklikten buzul çığları düşmektedir.

Bu vadide sıklıkla yabani keçilere rastlanır. Dağın en sarp yerleri burada
    bulunduğu için vadi hayvanlara iyi bir barınak ve kışın da otlak olmaktadır.
    1840 yılında şiddetli bir yer oynaması (deprem) olmuş ve eski Ahura köyü
    bütün ahalisi ile birlikte vadiyi takiben yukarıdan gelen buz ve çamur selinin
    altına gömülmüştür. Zannedildiğinin tersine Ahura çöküntüsü o zaman teşekkül etmemiştir.

KAYNAK: Pofesör doktor Bilim Adamı Abdülmecit Doğru. 1929 - 1991 2 kasım 1991 de erciyes dağı tırmanışında çığ altında kalarak ölmüştür.