Cilo dağındaki buzul biter ağrı dağındaki o buzul bitmez ::) üstelik 0 gölge kabak gibi güneş vurmasına rağman ağrı dağının kuru soğuğu yeter . Cilo dağı 30 40 seneye bize el sallıcak gibi duruyor :D AĞRI dağıda zirve her zaman benim diyerek kapanışı 50 60 sene sonra tamamen bitecektir diye düşünüyorum . bu kanıya vardım bakalım ne olacak bizi götürcek bunlar o kesin torunlarda isyan ederek yaşarlar
SameT. tarafından yazılan gönderiler
-
-
Hakkari Cilo Dağı buzulu . inanılmaz derecede buzul kaybetti ve korkunç bir şekilde buzul kaybetmeye devam ediyor Ağrı dağından çok daha hızlı şekilde eriyor yazın en sıcak günleri uludağ gibi ... 17 18 derecelerde 1 ay gidiyor buzulların kalınlığı derinliği 40 metreyi buluyor .
Buzulların araştırılmasının ilk kez 1948 yılında Prof. Dr. Sırrı Erinç tarafından yapıldığını söyleyen coğrafya öğretmeni ve araştırmacı Kenan Canan, yapılan araştırmalarda buzulların 4 kilometre mesafede olduğu tespit edildiğini, fakat 2009 yılında yapılan araştırmalarda buzulların 1.5 km kadar düştüğünü tespit ettiklerini dile getirdi.
1948’de Sırrı Erinç hocamız 4 km ölçtü. 73 yıl sonra biz yüzde 75 kütle kaybı gördük. Kayıp öylesine hızlı ki 2009’da 1.5 km’lik buzul uzunluğu şimdi 900 metreye kadar düştü
Mustafa Varol, 1948’de Erinç Buzulu’nun 1.78 kilometrekare olduğunu 2017 de ise 0.54 kilometrekareye düştüğünü belirlemişti. Şimdi bu alan daha daraldı
Buzullarla ilgili çalışma yürüten bilim insanları, buzulların 31 yıllık süreçte yüzde 48 eridiğini tespit etti.
-
muğlayı rizeyle kıyaslamıştım izmiri muğlayla kıyaslamadım . rize daha fazla tabikide muğla ciddi yağış alıyor izmir onların gerisinde
-
Ağrı Dağı Buzul Değişimlerinin Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi
Sistemleri ile Analizi
Geliş Tarihi: 01.02.2017 ; Kabul Tarihi: 24.07.2017Algılayıcı Tarih Saat
Landsat TM 5 1987-08-02 07:09
Landsat TM 4 1989-08-31 07:17
Landsat TM 5 1998-08-16 07:22
Landsat 8 Oli 2013-08-25 07:46
Landsat 8 Oli 2015-08-15 07:43Çalışma sonucunda 1987-2015 yılları arasındaki 28 yıllık değişim yaklaşık %39’luk civarında azalma
göstermektedir. Bu ciddi oran değişimleri gelecekte de azalmanın ciddi oranlarda devam edeceği
tahminini ortaya çıkarmaktadır. Çalışma ile coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama yöntemlerinin
entegreli biçimde buzulların değişimi ile ilgili önemli sonuçlar üretmesi beklenmektedir. Bu kapsamda,Ağrı Dağı buzullarının yıllık değişimleri
incelendiğinde, doğrusal bir değişim
görülmemektedir. Ancak buzul değişimlerindeki
azalma yönündeki eğilim çarpıcı şekilde ortaya
çıkmıştır. 1987-2015 yılları arasındaki 28 yıllık
değişim yaklaşık %39’luk civarında azalma
göstermektedir. Bu azalmanın %28’lik kısmı 1998-
2015 yılları arasında gerçekleşmiştir5. Kaynaklar
Bahadır, M., & Dikbaş, E. D., (2011). Türkiye’deki Aktüel
Buzul Alanlarının CBS ve UA İle Değişim Analizi (1990-
2000). TMMOB Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi,
Antalya
Lillesand, M. T., Kiefer, W. R., Chipman J. W., (2004).
Remote sensing and image interpretation. 5. Baskı,
John Wiley and Sons, Inc., NewYorkkısaca attım 2015 den sonraki erime tabloda yok 2015 ten sonraki süreç malum
-
2-6 Nisan/April 2012
AĞRI DAĞI TAKKE BUZULUNUN 1976-2011 YILLARI
ARASINDAKİ GERİLEMESİ VE BUNUN İKLİMSEL SEBEPLERİ
Mehmet Akif Sarıkaya
Fatih Üniversitesi, Coğrafya Bölümü, 34500 Büyükçekmece, İstanbulAğrı Dağı’ (Ararat olarak da bilinir)
bulunan buz takkesinin, 1976 ile 2011 yılları arasındaki düzlemsel (planimetrik) alansal
değişimi ölçülmüştür. Bunun için geç yaz veya erken sonbaharda çekilmiş, kar örtüsünün
ve bulutluluğun en az olduğu Landsat ve ASTER uydu görüntüleri tercih edilmiştir. ASTER
görüntüleri kendi sayısal arazi modelleri kullanılarak orto-rektifiye edilmiş, daha sonra
kar ve buzlu alanları ayırt etmek için, buzul içeren bölgeye ait, yapay renk kompozisyonlu
görüntüler, eşik değer bant oranları, normalleştirilmiş kar ve ıslaklık bant indeksleri (NDSI,
NDWI) hazırlanmıştır. Zenginleştirilmiş bu görüntüler yardımıyla buzul sınırları ArcGIS
programında manuel olarak sayısallaştırılmıştır. Sonuç olarak, Ağrı Dağı Buz Takkesi’nin
geçtiğimiz yüzyılın son çeyreğinden beri (1976-2011), %29 oranında küçüldüğü ve bu
küçülmenin hızının ise yılda yaklaşık 0.07 km2 olduğu belirlenmiştir. İnceleme alanına yakın
meteoroloji istasyonlarından elde edilen uzun yıllar (1970-2009) sıcaklık ve yağış verileri de
bu küçülmeyi doğrular niteliktedir. Türkiye’nin diğer bölgelerindeki buzullar da buna benzer
küçülmelerden nasiplerini almışlardır.2011 den sonrası için kaynakta başka bilgi yok sonrası malum zaten
-
Oguzhan heyecanını ve o zamanlarını ne güzel yazmışsın, bayıldım.
Bir başkasına göre basit,sıradan olan şeyler bir başkasına çok şey ifade edebiliyor işte .
mehmet civan hayırlı günler
Sahutt fena bir hava durumu dinledik,kar tifan hep
SameT. İzmir'den dem vurursak evet başlayan yağışlar 1 hafta ,10 gün,15 gün devam ederdi .
Ardı arkası kesilmezdi.Simdi geliyor paldır küldür yağıyor gidiyor maalesef.
evet abi izmiirn yağışı fenaydı ya rizeye kafa tuttacak yağışa sahipti bak muğlada öyledir rakiptir yani ama izmire ne olduysa hayatını kaybetmiş malesef akdeniz köktenli sistemleri kaybewdince izmir öksüz kaldı hatta can çekişiyor durum ciddi
-
Harici İçerik youtu.beDış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.
Söyle bişey var elimde 🤩
ben bu kar fırtınasında sistem bittikten sonra köye gitmiştim batıya gittikçe kar artıyordu bu sistemde bursaya 10 cm kar yağmıştı karacabeyde merkezde 30 cm di ölçtük istanbula vurdu sanırım bu sistem . köyde net 1 metre vardı . kuytu yerlerde 2 metre falandı.. ( kesin abartısız fazla bile olabilir ) köy karacabeyden en fazla 150 200 metre yüksektir
aşırı derecede poyraz fırtınasıyla yağmış 72 saat illallah ettim diyordu rahmetli ninem öyle anlatırdı. dedim tuvalete gidememiş tuvarlet dıaşardaydı heryer kar ya batmış komple zeytin ağaçlarının dalları gözüküyordu . bursa kuru soğuk yağmadı pek
uludağ haricinde en çok kar kalınlığınıda bu sistemde görmüştüm köyde .. köye gittiğimde rüzgar yoktu hava intikamını almış ve suskundu .8 9 dereceydi hava aklıma o bile kalmış. kar erimiordu dişlenmiş kaya tuzu gibi olmöuştu
dikakt ederseniz bursa -3 -4 derece diyor gündüz bursa senelerdir gündüz 0 derece altına inmiyor . 1 derece 0 derecede kalıyor hep gündüz eksili dereceler hayal oldu insede nadir
-
vay bee 2002 dedin bana yetti.2000-2004 arası tabiri caizse akdenizin yağış açısından şaha kalktığı yıllardı. Özelliklede 2000-01 2001-02 ve 2002-03 sezonları gerçekten belkide tüm zamanların zirvesidir
evet doğru o zamanlar özellikle orta akdeniz kökenli yağışlı sistem ibaresi çok kullanılırdı. Gün gün not alırdım not defterine hava hadiselerini. Özellikle hava durumunda ntv bir başkaydı gerçekten. Hele o alarko carrier ve garfıeld temalı vede intro müzikli hava durumu çok başkaydı yaa ntv'nin
genelde saat başına 5 yada 10 dakika kala çıkardı. Kurulurdum ntv'nin başına heyecanla beklerdim tam hava durumu başlaycak son dakika canlı yayın girerdi acayip sinir olurdum. Tabi o zaman internet yok bişey yok istediğiniz saat bakamıyordunuz hava durumuna. Tv de denk geldin geldin. e tabi çocuktukta öyle istediğimiz saat kumandayı alıp izleyemiyorduk hava durumunu. Ayrıca hava durumlarıda 3 günlüktü öyle haftalık tahminler falan yoktu. İşte olayı en güzel kılan yanıda buydu. Şimdi envai çeşit tahmin mesela bakıyosun 2 haftalık tahmine ufukta yağmur yok olayın heyecanı kaçıyor. Yağmur gözükse bile biliyosunki bir sonraki güncellemede o eriyecek heyecanı yine alıyor senden. Ama o zamanlar dediğim gibi hava durumları en fazla 3 günlük ve yağmur gözükmese bile acaba 4.cü gün yağmur gelirmi ve bir sonraki güncellemede 3 günlük dataya yağmur girermi diye nasılda heyecanlanırdık.
Herşeyin o ilk amatör hali çok başkaydı ya gerçekten.
yani hatırladıklarımda yanılmamışım akdeniz üzerinden ılık ve yağışlı hava geliyor cümlesi artık yok anlaışılan iptal kendini bloke etmiş. izmire baksana yazın yok kışın yok .
yani çocukluktan gelen bir hobi babamdada aynı hobi olunca hafızama kazınmış benim. bende o dönem CNNtürk e bakardım yada TRT 2 ye. Bünyamin Sürmeli çıkardı ekrana onu dinlerdim tama 5 kala.
bünyamin abide kar gelecek dedimi o kar gelirdi kaçarı yoktu.
yada TRT 2 de yine tama 5 kala şaşmaz : ben dinlemesem babam bakıyor yada. OLAY tv bursa yerel kanalı ona bakardık .
hatta hala bakıyorum tama 10 kala falan NTV ye yada trthabere . trt haberde de yine tama 5 kala başlıyor hava durumu akşam 5 de de güncelleme geliyor
-
onları takip ediyorum zaten de biraz değişiklilk olsun dedim . farklılık iyidir zatem modelin isminde hayır yok :D
-
aynen bunlar böyle ya hazıran içinde sıcak falan diyordu normal geçti . hep kırmızı bunlar rutine almışlar
-
yok kanki beğeni almasına ihtiyacımız yok.
buldukça atıyorum..
öyle bilgim pek yok bu konularda bulup atıyom yani bizimkisi hobi
ağrı dağı konusundada kendi tespitlerim vardı geçen sene baktım 12 13 dereceyi geçemedi en sıcak gününde ki geçen sene buzul kaybetti. ufak tefek hatalar olabilir sonuçta bunlar kişisel gözlemler ama ağrı dağı konusunda gerçekten takip ederek yazdım.
veri bakıyorum değişik kaynaklardan buldukta atarım zaman geçsin :D
-
15 Haziran 2022
1 Haziran 2022'den itibaren
tahmin ENSO tahmini:
La Niña benzeri durum devam ediyor. SINTEX-F, La Niña benzeri durumun sonbahar ortasına kadar devam edeceğini ve daha sonra geç sonbaharda bozulacağını tahmin ediyor. tahminleri bu şekilde -
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Kolombiya IRI modeli önümüzdeki 3 ay süreç böyle demiş
-
izmire üzülüyorum 1990 larda ve 2000 başlarında yani hatırladığım o dönem boyunca izmire müthiş yağmurlar yağardı yani hava durumlarında genelde şiddetli yağış olurdu hatta izmir denilince akla yağmur gelirdi. .
2010 da izmirde askerlikte yaptım o zaman bile yağışlar az deniliyordu bi başlıyordu yağış 30 saat yağıyordu şimdi hepten kurudu
bu sene kışın hepten faciaydı.. izmirin olduğu o coğrafyada genel bir problem var izmir bitmiş ama şu var izmirinde poyrazı iyidir bu arada gece 3-4 derecede nöbetlerde poyraz fırtınası yemişizdir hissedilen - 10 derece oluyor :D karacabay gibi değil tabi ama yakın
ekime kadar izmirde yağış olmaz belki kimbilir .
farklı bir konuyada değinicem . 2000 başlarında hava durumlarında şöyle derlerdi mesela bir sistem geliyor Akdeniz üzerinden ılık ve yağışlı hava dalgası geliyor.şeklinde açıklama yapılırdı Artık akdeniz isimli bir sistem gelmiyor geliyorsada benim haberim yok yada ismi değişti. ..
genelde akdeniz isimli sistem karlı sistemlerin arkasından gelirdi geldimide deli gibi yağmur yağardı . yani benim aklımda öyle kalmış.akdeniz üzerinden ılık ve yağışlı hava dalgası geliyor. böyle bir sistem geliyormu? o seneler hava durumuda bakan arkadaşlar bilirler 2002 de falan?
-
eleman gitmiş mardin kızıltepeye hava sıcak diye paylaşım yapmış 40 + derece . biride demişki şaşmaz abi :D tipik nem yok 50 derecede olsa farketmez anlamıyorum nem olmayınca sıcak olmuyormu?
ben gerekeni yazdımda böyle modeller türedi
Eskişehirin kuru sıcağını yeseydi böyle konuşamazdı . vercen bu tipleri inşaata 35 derecede % 1 nem oranıyla çalışsınlar .2 saate işten kaçarlar habersiz.