Ağrı dağının 17 haziran 2022 de çekilmiş fotoğrafı.Buzul ve kar tabakası dikkat çekiyor.Önümüzdeki 3 ay en üst harici kar tabakası eriyecek,en üst kısım da geçen sene kayıp yaşanmıştı .Uzun süredir sıcaklık takibi yapıyorum dağla ilgili,yazın en sıcak günlerinde 12 -13 dereceyi geçtiğini hiç görmedim ( 1 hafta ,10 gün ) gecede 0 derece üstünü çok zor görüyor.
12 derece dahi olsa esen poyraz fırtınası 0 derece gibi hissetiriyordur . Zirvede hemen hemen her gün esen sabit rüzgarı diğer dağlardan ayırıyor kendisini ve merak ettiğim en tepedeki buzul örtüsünün ne kalınlıkta olduğu. Zirvedeki buzul örtüsünün 30 metre olduğunu bir yerde okumuşluğum var ama ne derece doğru olduğu belirsiz ,pekte dikkate almadım ,olabilme ihtimalide var tabi.
Ağrı dağı ,yağış rejimi düşük olan bir dağ ,kar yağışlarını Cilo dağına oranla daha az alıyor. Kuru soğuk tarzı Hakkari Cilo dağlarında buzulların kalınlığı bazı noktalarda 40 metreyi buluyor ki bu erimiş hali.
Buzulun % 49 unu son 32 yılda kaybetmiş.Bu dağ Ağrı dağına göre oldukça sıcak. Yazın 20 dereceleri zorluyor, yaklaşık 1 ay boyunca 17 -18 bandında gidiyor..
Cilo dağının Ağrı dağına oranla buzul miktarının fazla olmasının sebebi tamamen yağış miktarıyla alakalı.Aynı yağış miktarını Ağrı dağı alsaydı ki Ağrı dağı çok ama çok daha soğuk, zirvedeki buzul miktarı 300 metre kalınlıkta bile olabilirdi.Zirve kısmı gerçekten feci çıplak,kıraç dağ olması güneş ışınının direk olarak vurması halinne bile o buzulu zor eritiyor.
1 yıldır 2 dağıda sıcaklık ve yağış olarak takip ettim,ediyorum.Ağrı dağı başka bir boyut,özellikle zirvede sabit esen poyraz fırtınası büyüleyici ama aşırı sıcaklara artık o da dayanamamaya başladı ,malesef böyle gözlemlerim