16 gün sonra yağmur atıştırıyor . 😁 2 dakiia sonra durdu.
SameT. tarafından yazılan gönderiler
-
-
bir anım daha var pekte anı sayılmaz ama anı diyelim. 2000 senesinde eskişehirde yaşadım 1 sene kadar ocak yada şubat ayınadayız. eskişehirde yaşayanlar bilir kar pek yağmaz... genelde kuru soğuk olur yağış olmuyor. eskişehir alpudayız. kıraç çorak arazi . hava çok soğuk artık kaç derece bilmiyorum kar yok kuru soğuk. yengem akşamdan evin bahçesine kıyafetleri serdi sobalı evde oturuyoruz doğalga daha gelmemişti alpuya alpuda eslişehirin bir ilçesi. kıyafetleri serdik biz yattık sabah kalktım soba sönmüş.
su içmek için mutfağa gittim çeşmeyi açtım çeşme akmıyor. donmuş. fayansın üstüne elledim çıtır çıtır buz. tutmuş soğuktan. pencereye gittim camlar buhar gibi olmuş elledim silinmedi tırnaklarımla kazıdım buz tutmuş. oradan tuvalete gittim terliği giycem tuvaletteki yerdeki fayanslar buz tutmuş çıtır çıtır. evin içi 0 derecenin altında demir gibi .)
bahçeye çıktım hava kapalı yağış yok kuru ayaz. sabit. çamaşırlar akşamdan serilmişti baktım komple donmuş katlanmıyor çelik gibi olmuş. bükülmüyor. şaşırdım tabi kar yok .
sonra tek tuk kar atıştırmaya başladı . yağmadı .
sonrasında 2000 senesi karlı sistem geldi sağlam vurdu bu sefer. 40 cm kar yaptı tahmini. havada açıldı sonrasından üstüne birde don ayaz. 35 40 gün kaldı yerde o kar.
kartopu oynucaz ama karın içindeki su miktarı az olduğundan mıdır nedir kar toz gibi birleşmiyor. kartopu oynayamıyorsun. kar birleşmiyor. un gibi dağalıyor. oynayamadık sonrasında . 10 yaşındayım biraderde yanımda bir eleman daha var elimizi karın üstünde en fazla tutma yarışı .) çocuk tuttu işte dakika tutuyoruz. bana dedi sen tutamassın gaza getirdi beni. 5 dk tutucan dedi. çıplak elle karın üstünde karda çelik gibi dura dura ayaz yiye yiye dişlenmiş kar ( istanbulda falan olmaz öyle ) beton gibi . elimi koydum karın üstüne CASIO saat var :D kronometreyi çalıştırdı çocuk
5 dk tuttum hatta geçti bile ama elimi tamamen hissetmiyorum elim yok oldu bildiğin. avazım çıktığı kadar bağırarak :D tam gaz eve :D elim mosmor oldu birde o soğuk eli direk sobanın üstüne tuttum el iyice beter oldu sızlamaya başladı hepten... az kalsın elimi komple kaybediyordum ..inanılmaz bir acı yaşadım. ama çocucğuda yenmiştim :D
evin içerleri hep buz dış kapı soğuktan donuyordu sabah açılmazdı. .o karın erimesi 35 40 günü buldu . her sabah kar gibi kırağı olurdu ayazdan kar sanardık.
genelde kuru soğuk şeklinde geçen bir şehir.
sonra 2015 te tekrar eskişehire gittim 2017 ye kadar kaldım 2 kış gördüm.
2016 da en fazla 12 cm kar yağdı . 3 cm 4 cm civarıda yanında yağdığı olmuş olabilir.
2017 de ise ki 2017 de bursa merkeze 35 cm civarı yağmış. eskişehire 20 cm yağdı .20 cm karın tamamen erimesi 30 günü buldu. lodosta kar yağan şehir. hava çok soğuk lodos esiyor lodos ne kadar havayı ısıtsada gene kar sıcaklığınd tuttuğu için lodos eserken kar yağıyordu bunuda gördüm
2 cm kar yağdı 2016 yada 2017 de ek sistemlerde 2 cm karın erimesi 1 hafta sürmüştü. ayazdan erimiyor. sonra gene bir sistem geldi bu sefer hepten vurmadı. bursyı aradım 15 cm var dediler .eskiehirde hav a parçalı bulutlu tek tuk kar atıyor ama fena ayaz.. gündüz -5 falan civarlarında. dışarı çıktım yağış yok . kar yer düşüyor yere düşen kar tanesi yapışıyor. ayağımla basıyorum erimiyor. kar taneleri ayazdan yerde pamuk gibi savruluyor. hiç yağmadan sistem gitti :D kuru soğuk
zayıf kar dışında birşey olmadı.
2000 senesinde alpuda otururken tren var orada kara tren. tren yoluna koca koca taş koyup trenin geçmesini beklerdim.
çok zevkli olurdu o kadar mutlu olurdumki tren sesinden gece öterdi o tren geçtiği gibi hemen tekrar gidip taş koyardık biraderle.
eve gelirdik gece tren geçerdi :D biradere derdim acaba nolduı bizim taşlar falan tren devrilmişmidir diye. bayağıda büyük taşlar koyuyodum.
taşı koyardık hatat 1 sefer tren çarpıyordu .) tam tren yoluna çıktım tel mel yok komple açık tam çıktım 100 metre ilerde treni gördüm korna öttürdü aklım alındı. az kalsın çarpıyordu. sonra geçti o hemen taşları koymaya devam sıra sıra koca koca .
bekliyoz 1 saat 2 saat tren geliyor taşlar paramparça oluyordu tuz gibi. ondan aldığım mutluluk bambaşkaydı .)
hep binmek istemişimdir o trene bursada olmadığı için içimde kalmıştır . sonrasında eskişehir ankara hızlı trene bindim.
ama o karın üstünde elimi 5 dk kesin 6 dk da olabilir o an hissettiğim acının tarifi yoktu . az kalsın elimi kaybedicektim kolsuz kalacaktık
o trenden taş fırlasa kafama gelse
tren devrilse falan işte çocukluk zevkin peşindesin..
ama şimdi eskişehirin o ayazları kalmadı .dayımda söyler yok o soğuklar samet artık diyor. konusu açılınca.
öyle kıyafetler donacak evin içi fayanslar donacak bitti o iş .aynı mıktar kar yağsa bile soğuk olarak az artık. eskişehirde oturanlar bilirler eskişehirin kuru soğuğu çanakkalede kaldı azaldı :((
-
ekim ortasındaki yağış grafiği tam istediğim tarz.. uzun süre 30 40 saat sürekli tatlı tatlı yağan cinsinden yağdıkça havanın soğuması yağmuru unuttuk
bu gece yağış veriyor ama silik yağış. ekim ortası bomba patlıcak .bursa sever öyle sistemleri
-
ecmwf de gfs ye uymaya başladı ay ortası var bişeyler.
-
izmirin dağlarında çiçekler açar salih adam gibi adam kim ne derse desin. ^^
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
arkadaşlar kayak merkezlerine hangi tarihte ne kadar kar yağmış bilgisi bu sitede https://tr.snow-forecast.com/resorts/Uludag/6day/top site yabancı ama iş görüyor. hangi tarihte ne kadar kar yağmış cm olarak veriyor. ne kadar doğruu bilinmez ama bana doğru gibi geldi 2
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. 23 eylülde yağan karı veriye işlemişler 8 cm kar düşmüş uludağa 2322 rakıma.her dağ mevcut. meraklısı için paylaşıyorum.
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
kaç sokuyor sıcaklığı 0 mı ?
-
adana ve osmaniye 2004 bile kar görememişşe işleri çok zor bundan sonra. Çünkü 14 şubat 2004 de lefkoşa bile tam 5 cm kar gördü. Gece 23.00 civarı.4 kalı apartmanda oturuyodum zemın kattan dışarı çıkmş karı izlerken en üstte katta kalan komşu damda biriken kardan kocaman bir kar topunu birkaç metre öteme savurtmuştu. Unutulmaz bi geceydi. Tabi o zaman doğru düzgün kamera falan yok kayıt yapamadık. Hey gidi hey lise 1 dim. Hem gençlik hemde havaların daha çok mutluluk verdiği zamanlardı. Şimdi karı bırak yağmura hasret kaldık.
Ayrıca şubat 2008 de de çok sağlam bir soğuk gelmişti lefkoşaya. Gecesinde -6 dereceyi gördük. Ve 1 cm falan yağdı çünkü yağış çabuk kesildi.O kadar soğuktuki ertesi gün bütün narenciyecilerin mandalina portakal ağaçlarındaki meyveler don tutup sonra kararıp yere düştü. Eğer o gece yağış hemen kesilmese 50 cm yi bile bulurdu.
tamam işte adanaya yağdı % 100 eminim. tvde gördüm .şimdi görmediğim osmaniye için birşey diyemem. dersem yalan olur ..osmaniye adana aynı iklim sıcaklık vs. kılpayı kaçırmış olabilir veya yağış yoktur . ben tv de gördüğümde adana merkeze havada kar gördüm 17 sene geçmiş aradan bursada gündüz 2004 te o sistemde -4 dü .. yahu eskiden çok soğuk oluyordu zaten. bursada bile artık gündüz karlı sistemlerde sıcaklık 0 derecenin altına inmiyor. insede zor yani -1 de kalıyor .oda 1 gün. -şimdi soğuklarda malum azalma var .şimdi bırak lefkoşayı bursa bile kar konusunda sıkıntı .çekiyor vallahi zor yağıyor. 2018 de valla zor yağdı . 1 cm ite kaka . 2019 öyle 2020 öyle 5 cm 3 cm 4 cm . gündüz 0 1 2 derecelerde kalıyor ..yağışta az havada yumuşak . 2017 den sonra dahada bir kışlar azaldı.soğuklar vs. yağışlarda geriye gitti.
2021 işte biraz iyidi. ee tabi 2000 başları gibi değil. o yılar geride kaldı . ama bu sene çok iyi başladık bakalım artık kar zevkten çok ihtiyaca dönüştü . yağış yokki..
bizim eski evde tulumba var...1980 lerde açtırmış peder.. 4.5 metrede su çıkmış. sadece 4 metre 50 cm de su çıktı dedi. bursa su şehri şimdi 30 metrede su yok. sokak çeşmelerin yarısı kurudu son 15 senede . akanlarında suyu azaldı..
yağmıyor abi yağışlarımız çok azaldı .su şehir bursada deli gibi yağmur şehri bursaya yağmur yağmıyor.
anlıycan o yılllar bitti artık bir anı olarak kaldı . bu seneden umutluyuz bakalım
-
ayıp ediyon reis
görükle yapar iş her türlü yapıyor az çok biliyorum o tarafı . iş yapmıcak yer gürsudur . merkez ova bölümleridir. hem çok alçak hem 0 rüzgar. hem yağış daha az.
karayel daha fena ama biliyon karayelde canı isterse esiyor . karayelde tutuyor oralara her türlü kuzey rüzgarı tutuyor. reis yarın rüzgarlı diyor sizin oraya gene esicek.
çok çok esmez ama iyi yani ufaktan kar yağarken hava çevittirir izlemeside çok hoştur. köydeki gibi tıfan yapmaz tıfan yapsa zaten bursada hayat durur. ekmek almaya bakkala zor gidersin . o yüzden iyi yerdesin reiz.
-
evet burasi kisin is yapacak bir konumda gibi. ole hissettiriyor
poyraz olarak bursa merkeze göre iyi yerdesin. . görükle daha iyi poyraz alır . tabi bi karacabey gibi değil .
reis bursayı biliyon lodosu meşhur .lodos dedimi fena eser oda havayı ısıtıyor
önemli olan poyraz hem görükle biraz sırt tepede azda olsa ben seni merkezde sandım görükle nere bursa nere 20 25 km.
şehir merkezine göre daha iyi kar alırsın yağış olarakta o taraf daha baskın. şubat 2021 3 cm kar vardı merkezde erimişti biraz.. ihsaniyeye vardım abi en az 7 8 cm kar vardıya ..
arasıda 10 km var yok rakım farkıda yok hatta kent merkezi daha yüksektir.yağış faktörü.
görükle merkeze oranla baya iyi hem yağış hem poyraz açısından. karacabeye uğrama ama
öldürür adamı
-
iyidir samet sende iyisindir umarim. ben goruklede ve buranin en yuksegindeyim sagimiz solumuz acik bura biraz daha esintili oluyor merkeze gore.
bende iyiyim. görükleye biraz eser. batıya kalıyor ondan merkezdeyim ben kurtbasan buralara esmiyor . 35 km daha gitsen karacabeydesin
-
selamlar
ailemize yeni katilan bireylerimiz hosgeldiniz.
bugun bursada hava biraz daha ilik ve ruzgar durdu diyebiliriz.toprak naber? reis zaten rüzgar esmiyorki çok az .ama bugün hava gerçekten ılıktı.yarın daha ılık gösteriyor. ekim ortasında sistem gelirse iyi olacak
-
reis görseli açmıyor