Snowman3441 tarafından yazılan gönderiler

Sibirya/Yakutsk'da Son 137 Yılın En Yüksek Ocak Ayı Sıcaklığı Kaydedildi. Sibirya'da Birçok Noktada Yüksek Sıcaklık Rekorları Kırılıyor.

- Dünyada en fazla nüfusa sahip en soğuk yerleşim yeri olarak bilinen Yakutsk'da, dün sıcaklığın -9.9 dereceyi görmesiyle Ocak ayı normalinin +24 derece üzerine çıkıldı. Buranın Ocak ayı max sıcaklık ortalaması -33, -34 derece. Daha önceki en yüksek Ocak ayı sıcaklığı -11.2 dereceyle 2012'de kaydedilmiş. 1888'den beri tutulan kayıtlarda benzeri yok. Sıcaklıklar hala düşük gibi gelse de, dünyanın en soğuk şehri için korkunç rakamlar.

- Isit, Tongulakh vs başka sıcaklık rekorlarının geldiği noktalar. ( Thierry Goose)

Dünya İklim alarmı veriyor. Birkaç yıla tüm tanımlamalar yeniden yapılacak belki de. Yukarıda bahsedilen inanılmaz bir durum.

Hiç çıkamayacağımız bir girdapta gibiyiz. Yüksek basıncın sonu yok. Hiçbir umut veren veri yok. Artık yağmur yağsında en azından yağış görelim derdindeyim şahsım olarak. Şubatta böyle devam edecek muhtemelen. Umarım yağışımız bol olur Şubat ayında. Herşeyden önce yağışa ihtiyacımız var. Kar beklemek mucize gibi birşey.

Bu kış sezonu tropikal stratosferde QBO batılı istikamette seyrediyor en başından beridir kış boyunca güçlü ve zaman zaman çok kuvvetli kutup girdabının yaşanma sebebidir istatistiksel olarak bir gerçek, zonal rüzgarlar batı istikametteki kışlar epey güçlü oluyor.

Aşağıdaki istatistiksel modeller geçmişe ait +QBO ile ilişkili görüntüler ancak geçmiş geleceğin aynasıdır koşullar benzer ; Şubat ayları da radikal değişim olmadığı takdirde yine kuvvetli kutup girdabı ve bunun sonucu +AO/NAO ortalamasında Avrupa-Türkiye Akdeniz havzasında basınç ortalamasının yüksek olduğu normalden ılık ve kurak (normalden az yağışlı geçme ihtimali kuvvetle muhtemeldir.
    Zaten uzun vadeli yüksek çözünürlü modellerle ,mevcut klimatolojik şartlarla istatistiksel bir uyum var.

Açık açık konuşmak gerekirse Şubat ayında kuzey kıyı bölgelere bir Arktik Salınım ihtimaliyle kar ihtimali çok düşük öncelikle bunu kabullenelim ; mucize gerekir.

Yurdun iç ve doğu kesimleri az da olsa arada kar görebilir

Genel olarak kar kuraklığı var

Zaten batılı qbo istikametinde kışlarda karlı gün sayıları ortalamanın altında gerçekleşiyor.

Not:Alıntıdır.

Ben böyle tam safkan sibirya sistemi görmedim 2012 4 şubat kaçmıştı o olsaydı gene bu sistemle aşık atamazdı archivesnh-2006-1-23-18-5.png

Bu sistem çok özel bir sistemdir. 500 soğuğu bu kadar az olup, bu kadar kar bırakan sistem yoktur. Çanakkale'nin kar rekoru bu sistemde ölçülmüş. İstanbul için 2004'e yakın bir efsaneydi. Soğuğu çok iyiydi.

Sadece bir ışık arıyoruz. Ama hiçbir ışık yok. Uzun vade de dahi günlerdir bir sistem emaresi yok. Korkunç bir kış mevsimi. Bir yerde dönecek umuduyla bakıyoruz ama Ocak bitecek hala bir umut yok. Çok değil bu sene 10 cm kar görsek bayram edecek hale geldim.

Yukarıdaki 2 resim çok şeyi ifade ediyor burada türkiyede sistem var yada yok teması yok.Alçak basınç alanlarının 1968 de genişliğine bakın soğuk deposuna bakın birde 2020 ye bakın 1968 ocak vari kuzey yarım kureye ab yayılımı var 2020 şubattada sanki mart ortası tavırları var genel trend hep böyle oluyor artık.

Mantığınıza göre artık hiç kar Kovalamayalım.Zira hep böyle oluyor nasılsa. Daha iki yıl önce martta kaç kere örtülük kar aldık. Bazı şeyler fikir verir elbette. Ama genel konuşmak doğru değil.

Ay sonunda beklenen zonal rüzgar düşüşüde birden kayboldu

Sadece bir iki çıktı daha böyle devam etsin. Diyagram, diğer modeller istikrarı sağlayacaktır. Lehe olan veriler tam zıttında birleşeceklerdir. Gram şaşırtmaz. Bu filmi defalarca gördük. Bu ülkede bir kar sever olmak artık bir çin işkencesi haline geldi. Belki de bunu kafada bitirme zamanı geldi de geçiyor.

Ben yeni hobiler bakmaya başladım, her sene her sene sıktı artık :S

Ani bir soğuma paterni ve tersine değişiklikler olmazsa kar görmek artık yüksekler için geçerli olacak birkaç yıla. Ciddi ciddi ben de böyle düşünüyorum. 35 yıllık İstanbulluyum. 2017 senesinden sonra karsız geçen kış sayısı fazla. Koskoca 8 yılda iki yıl adam akıllı kar gördük.

Kabullenmek zor bir kar delisi için. Ancak görünen o ki Ocakta elden kayıp gitti,gidiyor.Veriler iyi değildi. Ama birkaç güncelleme sağlam bir sistem görüntüsü verince acaba dedik. Ama sonuç yine +10 izotermlerine geri döndük. Elimizde kaldı Şubat ayı.