Samsun ve doğusundaki illerimiz kıyılar bu sistemde kar görme olasılığı düşük . iç kesimlere yağar, sıcaklık sorunu var gibi. Bugünkü dmi haritasında da bu açıkça görülüyordu. Modellerde bu akşam düne göre bir tık bozma gerçekleşmiş benim görebildiğim kadarıyla. Hem de soğuğun süresi 1 hayli. Kısalmış.
hava2023 tarafından yazılan gönderiler
-
-
Ben bölgemiz için bu sistemden pek ümitli değilim. Bugün modeller biraz güzel görüntüler verse de bu akşamdan itibaren fazlasıyla törpü yiyeceğini düşünüyorum. Sistem ya da sistemlerin bizim coğrafyaya gelene kadar ne duruma geldiklerini önceki gelen sistemlerde gördük. Bu sefer de böyle bir manzara olması ihtimali çok yüksek.
-
Kış tahminimin devamı: Kutuplara bakıyoruz kışa uygun bir soğuk deposu yok.. kutuplar bile şu anda mevsimine uygun olmayan bir konumda. Sibirya'ya baktığımızda adeta uyuyor bir türlü yaz uykusundan uyanamadı. Kuzeyimizdeki kar örtüsüne baktığımızda çok zayıf kalmış durumda. İzlanda etkisi, Afrika etkisi derken böyle bir ortamda bize nasıl güçlü sistemler gelsin. Kişisel tahminim bu kış ara ara kırıntı dediğimiz orta serinlikte orta yağışlarla geçireceğimiz bir kış olacaktır diye düşünüyorum.
-
Benim kalan aylar için kış tahminim: ocak ve şubat aylarının bu geçen Kasım ve aralık ayları kadar soğuk yapmayacağını düşünüyorum. Daha böyle durağan ara ara orta düzeyde serinleme ve yağışların olduğu bir dönem geçireceğiz gibi duruyor. Uzun vade simülasyonları bize bu verileri fazlasıyla şu anda gözlerimizin önüne seriyor. Şehir merkezlerimiz özellikle İstanbul gibi Ankara gibi şehirlerimiz belki de bu kışı kar görmeden geçirecekler.
-
Önümüzdeki birkaç günlük küçük çaplı yağışlar sonrasında durağan bir Ocak ayı bizi bekliyor diyebiliriz. Hele ülkemizin iç ve kuzey kesimleri bu durağanlıktan daha fazla etkilenecek gibi duruyor. Akdeniz ve Ege'de bir miktar yağışlar etkili olabilir. Diğer bölgelerimiz yağış açısından da sıkıntılı.
-
Her güncelleme Bir önceki güncellemeyi aratır durumda. Modellerdeki bozulmalar devam ediyor. Halbuki bu kış tam tersi bekleniyordu. Aralık'tan ocağa geçerken daha kuvvetli sistemler görürüz umudumuz var idi. Görünen o ki bu süreç daha uzun bir süre devam edecek gibi gözüküyor. Batı bölgelerinin yağış alacak olması bu kışın artılarından sayılabilir ileriki günler için.
-
Modellerde bu akşam da bir şey çıkmadı. Gfs modeli bozdu ardından Ecmwf de onu takip ediyor. Benim kişisel tahminim Aralık ayını bu şekilde kapatırız. Batı bölgeler bir miktar yağış alıyor gibi. Kayda değer bir soğuk salınım olmayınca kar yağışlarını da görme şansımız zor gözüküyor. Modeller sanki geçen kış ki gibi öteleme trendine girdi. Ötelene ötelene Nisan ayını bulmuştuk. Derken kış bitmişti. Benzer bir durum ileriki günler içinde olacak gibi duruyor.
-
Aralık son 10 günün ciddi bir soğuk salınım olmayacağı az çok anlaşıldı. Batı bölgelerde az çok bir yağış gözükse de iç ve Doğu bölgelere doğru sakin ve durağan bir hava gözüküyor. Bu kışın trendi az çok belli oldu. Doğulayan ya da aşırı şekilde batılayıp sistemleri Avrupa'ya atan bir görüntü. Vur kaç tadında kısa süreli mini soğuk sistemler. Muhtemelen ocakta da böyle bir görüntüyle devam edecek gibi duruyor..
-
İlerki günlerin yağış haritaları pek iç açıcı gözükmüyor. Modellerde ayın 21'inden sonra gözüken oluşumlar bugün hem zayıflamış, soğuk anlamında da pek bir şey kalmamış., Muhtemelen 2025 yüksek basınç hakimiyetinde başlayacak gibi duruyor. Bir iki tane mini vur kaç sistemi dışında kayda değer bir hareketlilik de yok maalesef.
-
Kuzeyimizde soğuklar var ama yetersiz..
-
Ayın 30'undan sonra soğuk namına hiçbir şey kalmıyor ülkemizde. Modeller neredeyse bahar'ı getirme konusunda anlaşmışlar Şubat ilk 10 gün için. Zaten şu anda Kuzey yarım kürede bizden daha soğuk bir yer de gözükmüyor birkaç gün için. Ayın sonundan itibaren biz de bu potaya girmiş olacağız.
-
Maalesef jules verne sistemi tarih oldu. Belki bir sonraki yılın kış sezonunda böyle bir sistem gelebilir.
-
Ocak ayı sonu ile birlikte sistemler de sona eriyor. Şu anki görüntüye göre Şubat ayı boyunca kayda değer kışa uygun bir sistem görüntüsü yok. Sürpriz olur mu zannetmem. Çünkü şubat ayları artık kış ayı olmaktan çıktı. Sıradan bir ilkbahar öncüsü bir ay görünümüne kavuştu.
-
O tarihlerde öyle bir sistem yok. O tarihlerde hava toparlanıyor. Sıcaklık artışları söz konusu. Jules verne sistemi bu sene olmaz artık.
-
Arkadaşlar güncelleme sona erdi de ne geldi ne gitti bir yorumlayacak arkadaş yok mu? İler ki günlerde nasıl bir hava gözüküyor?