tengizman tarafından yazılan gönderiler

26-30 Ağustos arası istikrar sürerse ki öyle gözüküyor, sel riski çok yüksek Batı Karadeniz ve Marmara' da. Mevcut deniz suyu sıcaklığı ve ortaya çıkacak kararsızlığı da hesaba katarsak ağır yağışlar görebiliriz. Dikkatlice takip edilmesi gerek.

Hafif batılı QBO ve nötr enso beni tereddütte bıraktı grafiği hazırlarken,ama bu harita baya cömertmiş :)

Sırbistan' ın tahmini buna da yakın sanki Kasım ayı yağış beklentisinde.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Yağış haritasınıda hazırlayıp ekledim tekrardan basınç ve sıcaklığıda atıyorum.

Tahminde kullanılan modeller (UKMO,ECMWF,JMA) ve birkaç endeks.

Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum ama Balkan iklim Değişikliği Merkezi de Kasım ayında kuzey ve güney bölgelerimiz için aylık ortalama-ortamanın bir tık üstü yağış öngörmüş. Aylık ortalama yer sıcaklıkları da normaller civarı. Kasım sonuna doğru belki erken bir sürpriz de yaşayabiriz.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Sizin tahmininize saygısızlık yapmak gibi olmasın fakat ben mevsimlik tahminleri fazla ciddiye almıyorum. Bu denli uzun vadeli mevsimlik tahminlerin tutma olasılığı elbette var fakat bir o kadar da yanılma payı var. O yüzden mevsimlik tahminlere temkinli yaklaşıyorum.

Eylül-Ekim in göreceli olarak kurak ve ılık geçeceği benim tahminim değil, tüm modellerin ortak tahmini neredeyse ve bu da uzun vade sayılmaz. Mevsimlik tahminlere gelince. Herhangi bir veri paylaşımı, araştırma ve bilgilendirme olmadan yapılan mevsimlik, aylık, haftalık hatta günlük tahminlere bende karşıyım. Ancak tahminlerde emek verilip çeşitli verilerle bazı tezlerin ortaya konulduğu mevsimlik tahminlere tutsa da tutmasa da saygı gösterilmesi taraftarıyım. Arada bir orta ve uzun vadeli kısa tahmnlerde bulunsam da yaklaşık 5 senedir ciddi bir kış mevsim tahmini yapmıyordum. Aşağıdaki tahminde olduğu gibi arada tutturduğumuzda oluyor.

2016-2017 Türkiye Kış Tahmini
    Belkide herkesin memnun olduğu son kışı 2011-2012 kışıydı. Ondan sonraki kışlarda, 2014 hariç tatminkar kar yağışları görülsede, özelikle 2012 sonrasındaki…
    tengizman.wordpress.com

Kuzey kutbundaki soğukların güçlenme eğilimine girmesi sebebiyle eylül ayının ilk günlerinde 3-4 ay sonra ilk defa ülkemize 850 hpada +12 girebilir. Bu şu anlama geliyor; gündüzler hiç bunaltıcı olmaz ve geceleri üşüyebiliriz. Fakat bu dediklerimi şuan için fazla ciddiye almayın. Uzun vadede nasıl bir serinleme olacağı belli olmaz. Sadece ufak bir öngörü.

güneş açıları ve güneşlenme süresinin azalması nedeniyle zaten Ağutos' un son günlerinden itibaren birz serinleme hissederiz, keza mevsim gereği kuzey kutbunda soğuklarda güçleniyor. Basınç yerleşimleri de uygun olursa +10 da girebilir, +8de, ancak bunun için henüz erken. Görünen ise her türlü Ekim ilk yarısına kadar kurak ve görece olarak ılık bir sonbahar bekliyor bizi.

Yukarıda bahsettiğim uzun dönem yağış beklentisinin görsellerini de ekliyeyim. Yukarıdan okuyup görsellerle bağlantı kurarsınız.

Herkese Merhaba,

Özel sebeplerden dolayı uzun bir süre forumdan ayrı kaldım. Yeni sezonla birlikte daha aktif olacağız.

Bir kaç ay sonra forumda yayınlayacağım 2024-2025 kış tahmininden önce fazla detaya girmeden kısa bir öngörü paylaşmak istiyorum.

Not: Görsellerin yeri farklı olabilir ancak açıklamalarla eşleştireceğim.

Geçtiğimiz kış dönemi orta kuvvette beklediğimiz El-Nino (Enso) farklı parametreler ve oluşumlar sebebiyle kuvvetlenmiş ve bizim istemeyeceğimiz ( strong) seviyeye gelerek yağış ve soğuk bakımından oldukça zayıf bir kış geçirmemizin başlıca sebeplerinden biri olmuştur. Keza Qbo 50 index' i de batılı fazda kalarak bu koşulları perçinlemiştir. Bu süreç ilkbahar ve son günlerini yaşadığımız yaz boyunca da etkili oldu ve yağış ve sıcaklık bakımından bizi üzen günler geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz.

IRI verilerine göre La Nina' ya doğru gidiş gözüküyor.Bulunduğumuz ay ve ekim arası Enso endeksi neredeyse eşit gözükürken, Kasım ayından itibaren Doğulu rüzgarların etkin olmasıyla La Nina' nın etkisini Kasım ayındna itibaren göstermesi bekleniyor. Yine son veriler ışığında, bizimde içinde bulunduğumuz kuzey enlemlerde Kasım- Ocak ayları arası La Nina görülme olasılığı % 80 lerde.

Peki bizi nasıl bir La Nina bekliyor ?

Bizim için son dönemlerdeki en kışlardan 2012 ve 2022 kışları orta seviyede La Nina' da gerçekleşmiş, tabi bu senelerde Qbo' da bu seneki beklentilerdeki gibi. Hepinizin bildiği üzere La Nina' lı kışlarda yağış karakteri ülkemizi tatmin edecek derecede iyi oluyor.

Aşağıdaki görsellerde ise güncel Enso endeksi ve Kış dönemi beklentisini görebilirsiniz. Benim tahminim hafifin biraz üstü ortaya yakın La Nina.

Yukarıda bahsettiğim olumlu yağış beklentisi Ecmwf' nin uzun dönem tahminlerine de yansımış durumda. La Nina endeksinin yanı sıra Akdeniz ve Karadeniz' in bu seneye özel normallerin çok daha fazla üzerinde olması, yağışları arttıracak en önemli etkenlerden biri olacaktır. Haritalarda da özellikle Akdeniz ve Karadeniz çevresindeki yağış yoğunluğunu farkedeceksiniz. Dosya sayısı sınırı olduğundan ( en fazla 5 görsel yükleyebiliyoruz foruma) bu görselleri yükleyemedim, linki bırakıyorum aşağıya.

GWIS Longterm Forecasts

Not: Sadece kış dönemi yağış beklentisini paylaşıyorum. Sıcaklıklar normaller üzeri ve normale yakın gözükse de, şimdiden pek fazla ciddiye alınacak haritalar değil. Mevsimlik tahminlerde sıcaklık haritalarının değişme olasılığı yağış haritalarından daha fazladır. Ayrıca kış döneminde normaller ve normaller altı geçecek 20 günlük periyod bile biz karseverleri oldukça mutlu eden görüntülere sebep olacaktır.

Buraya Solar Cycle ile ilgili görsel ve yorumları da ekleyecektim ancak hem görsel sınırlaması hemde yazıyı kısa tutmam açısından bu ayrıntıya resmi kış tahminimde yer vereceğim. Şimdilik bununla ilgili söylemek istediğim güncel olarak solar aktivite çok fazla ve özellik bizim yarım küredeki sıcaklık yükselişinin bir nebze sebeplerinden biri.

Kısacası, şimdilik 2024-2025 kışı ile iligili çoğu veri ve beklenti olumlu gitmekte. Bu kış son 2 senenin acısını fazlasıyla çıkaracağımızı ve özledğimiz efsane görüntülere kavuşacağımızı düşünüyorum. Özellikle kuzey ve batı bölgelerimizde...

Sağlıcakla kalın.

kesinlikle gfsnin ısrarı var ama aralık başından beri böyle görüntüler gösterip hüsrana uğrattığı için kimsenin inancı kalmadı bence burda öylesine anlık yorumluyoruz işte maç yorumlar gibi

Evet haklısın ancak bu sene gelen sistemlerin başlangıcında nadir hatırlıyorum -10' un altındaki senaryoları. Bu gelme ihtimali olan sistemde daha güçlü soğuklar dikkatimi çekti açıkçası.

Aslında Ocak ayını soğuk açısından kötü geçirdiğimizi düşünmüyorum ancak 850 soğukları zayıf kaldı. Kısacası, özellikle kıyı kesimler için rüzgar yönünü genel olarak poyraz düşünürsek en düşük girmesi gereken 850 değeri -9' dur örtü yapacak kar için. E zaten senaryoların yarısı bu değerlere iniyor, diğer yarısı da 0 ile -5 arasında geziyordu. E düz mantıkla da ortalama -5 bandında olup, sisteme 1-2 gün kala tüm senaryolar -5 -7 arasında hemfikir oluyordu. O yüzden diyagramlarda ve model çıktılarında -10' un altına inecek senaryoların çokluğu da takip etmemiz gereken bir parametre bence. Bu yorumu genel olarak sistemler ve basit takip metodu yapmak isteyen üyeler için paylaştım. Tabi ekstra olarak sistem öncesi bir çok veri analizi de gerekli.

Böyle bir sinoptiğin yağışına takılmayın bence şimdiden. Yağış bir sistemin en son parametresidir. Basınç alanının 10 km' lik veya 5 milibarlık değişimi bile yağışı % 50 etkileyecek etkenler. Sinoptiğin gelmesi ilk hedef, yağış zaten sistem radara girdiğinde değişkenlik gösterecektir.

Azor ezilirse kuru soğuk almış oluruz ezilmezse bütün sahil kesimlerinde 20-30 cm yapar

Kardeşim resmi almadım yer kaplamasın diye ama, şu sinoptiğe ve soğuğa İtalya' da tepki ab alanı oluşmaması bence %1 ihtimal. Ab alanının derinleşip soğuğu çekme ve Azor' un Avrupa' da daha dirençli olacağı bir sinoptik görünüm daha olası olur.

Gece güncellemesinin şu saat dilimine kadar olan sinoptik görüntülerine bir yorum yapmak istiyorum. Dikkatimi çeken bir durum var çünkü.

Geçtiğimiz hafta Ecmwf' nin ısrarla güzel sistem verip, Gfs' nin ısrarla her güncellemesinde diğer 29 senaryoyu hiçe sayan sıcak çıktıyı ( ana çıktı) model görünümü olarak vermesi ve sonunda -10 -12' ye düşen hiç bir senaryo gelmediği gibi, Gfs' nin gösterdiği gibi gelen ve Ecmwf' ninde sonunda pes ettiği - 5, -6 ' nın bile zor girdiği basit bir sistem yaşamıştık, model takibi yapan herkes hatırlamıştır sanırım.

Bugün ise sırasıyla öğle, akşam ve gece güncellemesinde ana çıktıyı en soğuk senaryo (sadece bir kaç senaryo katılıyor) olarak seçen ve 1 hafta sonra ülkemiz enlemlerine soğuk hava getiren bir Gfs ile karşı karşıyayız. Akşam Ecmwf diyagramına baktığımda Gfs ana çıktıya destek gelmiş. Bu sene performans bakımından en iyi model olarak gördüğüm Gfs' nin bu hareketi heyecan yaratır diye düşünüyorum.

Not: Olası muhtemel sistemin soğuğu iyi gözüküyor. Tabi bazı detaylar için erken ama bir gözümüz Atlantik' te oluşan ab alanları, İzlanda ve İtalya' daki tepki ab alanlarında olacak. Atlantik' teki ab alanları derinleşmez ise Azor' un daha kuzeyli yükselişi ve İtalya' da oluşma ihtimali olan Ab alanıyla ( konumu önemli) bu olası sistemin, tüm senenin karsızlığını unutturma potansiyeli de hayli yüksek. Tabi bu detaylar için erken ama, model ısrar ederse bir gözümüzde Atlantik, Azor ve İtalya üçgeninde olacak. Bakalım ısrar sonraki güncellemelerde de devam edecek mi ?

Akşam güncellemesi öğlen güncellemesine göre sinoptik görünüm olarak biraz kötü gelse de ana fikir mevcut durumunu korumuş. İlk haftadan sonra ülkemizin bulunduğu enlemlerde hareketlilik gözüküyor. Diyagramlara bakıp sağlamasını yaparız.