Akdeniz Bölgesi Meteorolojik Hava Durumu Yorum Konusu

• Resmi Gönderi

-SÜREÇ DEĞERLENDİRMESİ -

Selam herkese . Bir süredir yazamıyorum malum okullar da başladı. İyice mesai yapıyoruz okulda da yazamıyoruz o nedenle.

Geçen günlerde gayet serin ve yağışlı havalar hakimdi bölgede. Fırsatım oldukça geçen sistem hakkında yorum yapıp,diyagram ve fotoğraf da atmaya çalışmıştım. Genel olarak tüm bölgeyi etkileyen bu sistem geride kaldı. Sıcaklıklar şu anda bölge genelinde mevsim normallerinde. Yer yer birkaç derece üzerinde.Geceler artık serin geçmeye başladı. Sonbahar'ı biz de Akdeniz bölgesi olarak yavaş yavaş hissetmeye başladık.

Peki önmüzde sıcak atak var mı?

Tekrar yağış ne zaman?

Bahsedilen ekstrem soğuklarda son durum ne?

Bölgemizi ne denli etkileyecek?

Ekim ayından haber var mı?

İsterseniz sırasıyla hepsinin detaylarını aktaralım...

Sıcak atak konusu herkesin gündeminde olan konulardan bir tanesi. Batı bölgelerde şu sıralarda 30 dereceye dayanan sıcaklıklar mevcut. Bizde yok mu? Elbette var. Hepsi için olmasa da bu sıcaklar bu zamanın bölge adına normalleri diyebiliriz. Birkaç gündür sıcaklardan kurtulduk artık hissetmiyoruz desek de, güneş alan yerler hala sıcak. 30 derecenin üstünü şu an tüm bölge görüyor. Hatta hafta içi ufak bir sıçrama ile Adana, Antalya civarı belki de bu sezon son kez 35 dereceyi görebilir. Çok uzun süreli bir sıcak değil. 2 günlük kısa bir sıcak. Ardından tekrar düşüş var. Doğu Akdeniz için Hatay,Osmaniye,Adana dolaylarına Çarşamba Perşembe günlerinde serin ve yağışlı hava uğrayabilir. Adana 28 29 Hatay 25 26 derecelere düşebilecek gündüz saatlerinde. Geceler serin geçmeye, iç bölgelerde soğuk geçmeye devam edecek bu süreçte. Sonbahar ciddi şekilde hissedilecek kısacası özellikle gece saatlerinde.

Malum herkesin diline dolanan bir ekstrem sistem vardı. Modellerin de ısrarla rota olarak Türkiye'yi gösterdiği bir sistemden bahsediyoruz. gfseu-0-132.png?0

Şu görselde daha net görebiliyoruz sistemin rotasını. Modeller bu süreç içerisinde 45 takla attı tabii ki de. Fikir olarak Amerika modeli GFS sistemi başından beri diretti ve az çok başarılı olup öteki modelleri de yanına çekmeyi başardı. Ancak şunu söylemem gerekiyor ki sosyal medyada vs. abartılan ölçüde bir sistem değil. Evet kuzeyimiz için azımsanmayacak derecede soğuk bir sistem diyebiliriz bu sisteme. Ama sistemin ne kadar törpü yediği ortada. Bölgemizi etkileme durumu da yazdığım gibi gündüz karasal şehirlerde 16 22 dereceler, bölgenin doğusunda ise 24 25 dereceler bandına geriler sıcaklıklar. Bu da ekstrem bir durum değil. Çoğu yer için mevsim normali demek hatta...

Ekim ayına da böyle bir sistemi geride bıraktığımıza göre yavaş yavaş geçelim...

Ayın 22 sinden sonra bölgede yavaş yavaş kısa kollu T-Shirtler sonraki sezona dek rafa kalkıyor. Sıcaklıklar azalış trendine girmeye başlıyor yavaştan. Ekim ayına girerken de sıcaklıklar azalış trendini sürdürecek. Bunaltan havalardan bölgenin tamamı kurtulmuş olacak artık. Ekim ayına girişte etkili bir sıcak veyahut soğuk atak görünmüyor. Fakat diyagrama baktığımda her şeyin olabileceğini söylülyor diyagram ve senaryolar ....Diyagram GEFS,

Ancak benim şahsi kanaatim Ekim ayına girerken mevsimine göre sıcak bir atak ile girmeyeceğiz. Normallerde sıcaklıklar bekliyorum bölge genelinde. Yağış konusuna hiç girmiyorum. 2 haftalık bir süreç var daha çünkü.

Bu şekilde yazıp bir virgül koyalım. Gelişmeler oldukça yazıp bilgilendirme yapmaya devam edeceğim. Fırsat buldukça diyagramları da paylaşırım.Kendinize çok iyi bakın... Allah'a emanetsiniz :elkaldıranadam:

• Resmi Gönderi

Sistemimiz yolda. Perşembe günü sıcaklıklarda hissedilir derecede azalacak. Gece sıcaklığı şu an dahi 27 derece Hatay'da. Perşembe 15 dereceleri görebileceğiz.

AYRICA;

Hatay,Adana,Osmaniye civarında 20 mm ye yakın yağış beklentim var.

Bekleyelim görelim. Kazasız belasız hayırlı bir sistem olur İnşallah...

• Resmi Gönderi

Gece ve Cuma gününe kadar yağış olacak Doğu Akdeniz'de. Hafta sonu çok sıcak değil. Gelecek hafta sıcak atağımız var. Çok kuvvetli değil. Mevsim normallerine çıkacak sıcaklıklar. Yer yer Batı Akdeniz'de birkaç derece üzerine çıkacak.