Akdeniz Bölgesi Meteorolojik Hava Durumu Yorum Konusu

• Resmi Gönderi

Evet değerli dostlarım. Daha Eylül ayına dün girdik. Ha birkaç gün sonra kapanışını yapacağız. Göz açıp kapayıncaya kadar Eylül ayı bitti. Genel olarak değerlendirecek olursam;

Bölgenin Doğusu için sıcaklıklar Eylülün ilk 10 günü daha çok yaz değerlerinde geçti. 10 undan sonra daha çok 30 derecelere yakın sıcaklıklarda geçti. Ama yine de yaz değerlerinin altını göremedik çok fazla. Çok sert bir sıcak atak olmadı. Geçen seneki gibi 42 43 dereceleri görmedik Eylül ayında. Hatta 40 derecenin üstüne de çok rastlamadım. Sıcaklık bakımından fena bir Eylül ayı değildi.

Batı Akdeniz için ise Doğuya nazaran daha yüksek sıcaklıklar gözlemlendi. Bazı sıcak ataklarda 35 36 dereceleri gördü Antalya tarafları. Ama yine de 40 ı aşan yer olmadı gördüğüm kadarıyla.

Yağış konusuna gelecek olursak;

Birkaç gün önceki sistemde Doğu Akdeniz üstüne fazlası ile çıktı mevsim normallerinin. Hatay neredeyse 2 ye katladı.Ancak Batı Akdeniz'de yağış doğuya göre epey az. Birçok yer normalleri altında geçirdi Eylül ayını.

Sonuç olarak son senelere göre değerlendirme yapacak olursam gayet tatminkar bir Eylül ayı geride bıraktık. Doğu Akdeniz hızlı başladı sonbahara. Devamı da gelir inşallah...

• Resmi Gönderi

Günaydın herkese. Hava sıcaklığı öyle ki sabah erken ve gece yarım kolla gezemiyoruz artık. Çok serin oluyor. Ama gündüz de tam kol gezemiyoruz. Çok sıcak oluyor. Dışarıda tam bir hastalık havası var. Bu havalar hemen hemen Ekim'in 10 una kadar bu şekilde gündüz sıcak gece soğuk şeklinde devam edecek. Ardından Ekim 10 una doğru bir sistem ihtimalimiz mevcut. Hem yağış hem de gündüz sıcaklıklarını da artık normallere çekecek bir sistem olabilir. Takipteyim. Gelişmeler oldukça aktaracağım. Hayırlı günler dilerim.  :elkaldıranadam:

• Resmi Gönderi

Sahutt

Tebrikler Sayfa baya aktif sezonda da başarılar .

Teşekkür ederim Başkan. Sizler sayesinde kendimi geliştirmeye çalışıyorum her geçen gün. Yeni sezonda herkese başarılar. Güzel bir sezon olsun inşallah. Akdeniz aktif olsun da 😀. Biz konuyu da aktif tutarız İnşallah

• Resmi Gönderi

Ekim ayının büyük çoğunluğu için kafamda bir senaryo oluştu. Allah izin verirse her zaman olduğu gibi Pazar akşamı güzel bir tahmin yazarım. Ekim'in ilk 2 haftası için bir değerlendirme yaparım. Herkese hayırlı akşamlar ve şimdiden hayırlı Cumalar dilerim...

• Resmi Gönderi

Günaydın. Artık sabahları serin ve soğuk havalarla uyanıyoruz.Özledik de böyle havaları. Sabah bir göz gezdirdim. Bu hafta içi sıcaklıklarda 3 4 derecelik bir azalış var. Kıyı kesimlerde dahi gece sıcaklıkları 15 derecelere yaklaşıyor. Kahramanmaraş gibi iç kesimler ise 10 derecenin altını zaten birkaç gündür görüyor.. 7 8 derecelere doğru gerileyecek iç kesimlerde gece sıcaklıkları. Grip ve soğuk algınlığının kaçınılmaz olduğu dönemdeyiz şu an. Dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Detaylı tahmini yarın akşam yapacağım. MMutlu hafta sonları dilerim....

• Resmi Gönderi

Herkese selamlar. Eylül ayını bitirdik. Ekim ayına girişimizi yaptık. Sıcaklıklar bir süredir çok stabil seyrettiğinden ben de pek tahmin veya değerlendirme yapmadım. Gerek duymadım. Yağış olarak Eylül ayını bu şekilde kapattık;Resim

Sıcaklık olarak da mevsim normallerinin birkaç derece altında kapattık. Şu an Eylül değerlendirmesi yapmayacağım. Genel olarak yazdığım gibi geçirdik Eylül ayını...

Gelelim Ekim'e.....

euT2mMonInd1.gif

Ekim ayı için CFSV2 nin verdiği harita. Bölgemiz dahil tüm ülkeyi normallerden 1- 4 derece daha soğuk vermiş. Kuzey kesimlerde mora kaçan renk skalasını çok uzun zamandır göremedik. Beni şaşırttı açıkçası.

Yağış haritasını da bu şekilde vermiş;euPrecMonInd1.gif

Yağış konusuna çok detaylı girmeyeceğim. Bölge adına genel bir yorum yapacak olursam(bu haritaya göre)

Bölgenin Batısı kurak

Orta kessimleri aşırı kurak, Doğusu ise hafif kurak şeklinde geçeceği öngörülüyor.

Batı Avrupa ılık ve yağışlı, Doğu Avrupa ise soğuk ve kurak bir Ekim ayı geçirecek diye bir yorum yaptım bu modele göre...

Elbette tek bir modele bağlı kalmak doğru olmaz, fakat yaptıkları son Eylül tahmini gayet başarılıydı.

Gelelim önümüzdeki 2 haftanın değerlendirmesine;

Sıcaklıklar önümüzdeki birkaç gün normaller ve biraz altında seyredecek. Özellikle gece saatleri artık tüm bölgede üşütüyor. Ayın 8 9 una kadar sıcaklıklarda önemli bir değişiklik beklenmiyor bölge genelinde. Fakat sonrasında ayın 10-11-12 sinde sıcaklıklarda hissedilir derecede artış gözlemlenecek. Bu birkaç günlük ısınmanın ardından hareketli günler başlayacak. Sıcaklıklar kademe kademe azalış trendine girecek uzunca bir süre. Yağış konusunda hem bölgenin doğusunda hem Batısında yağış ihtimalleri söz konusu. Azımsanmayacak düzeyde bir yağış ihtimali mevcut. Ayın 12 sinde başlıyor hem sıcaklıklarda azalış hem de bölge geneli yağış ihtimali. Ayrıca Toros Dağlarında yılın ilk kar yağışı da Kasım ayını beklemeyecek gibi duruyor. Sonbahar tahminimde erken kar yağışından bahsetmiştim.Yine de henüz 15 güne yakın bir süre var. Detaylar iyice netleşsin kesin bir dille konuşuruz. Herkese sağlıklı,mutlu bir hafta diliyorum.

• Resmi Gönderi

Sade2020 öncelikle teşekkür ederim.

Bünyamin Sürmeli söylemiş olduğum gibi CFSV2 tahminlerini baz alarak yapıyor aylık tahminlerini. Aylık ortalama olarak benim de baktığım hatta üstte attığım modeldir.

Kendisi de videolarında bu tahminlerin ortalamaya göre alındığını belirtiyor. Üstte benim de yazdığım gibi bir yorum biraz önce sayın Sürmeli'nin videosunda gördüm. Aynı modeli yorumladı çünkü. 🤷🏻‍♂️

• Resmi Gönderi

Sade2020 yağış konusunda ise şimdilik pek bakmıyorum modellere. Daha 10 gün var.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ancak gidip GFS ye baktığımda tam da belirttiğim tarihte bölge geneli yağış var🙃

• Sade2020 yağış konusunda ise şimdilik pek bakmıyorum modellere. Daha 10 gün var.

Ancak gidip GFS ye baktığımda tam da belirttiğim tarihte bölge geneli yağış var🙃

Tesekkurler emeğine sağlık , umarım gerçekleşir