Hayırlı Geceler HS Ailesi
Sohbetimiz Bol Olsun
-
-
- Resmi Gönderi
Alp1625 mehmetsirtlar hosgeldiniz
-
Saatimi kurdum hayırlı geceler ailesi abah görüşmek üzere umarım kalkarim kalkarsam guncelleme bende:) GFS
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
- Resmi Gönderi
Paylaşımlarda beğeni atalım deme sebebim
64 paylaşım en az 3 beğeniden 192 puan
Atlama zıplama ile paylaşımlar ile fire de verilse paylaşımlar ile fazlaca puanlar kazanılıyor, emeği ve uğraşı yerini buluyor.
Azda ben atıyorum arada ...
Her paylaşım 4-5 beğeni ile her mesaj ile 300-400 puan(genelde fazlası oluyor ) kazanıyor.
Paylaşım yapan arkadaşlara, yorumları olanlara,selam verenlere,soru soranlara beğeni atmayı unutmayalim arkadaşlar.
Hayırlı geceler herkese..
-
- Resmi Gönderi
Bir kaç eskilerden aktarma edelim madem kar tifan geliyor bizlere...
Atalım çocukluk yıllarından anılar..
Varsa anılarınız (ki vardır) yazalım lütfen..Siz yazın yaşayın o anıyı,bizler de okuyalım,yaşayalım,anılarınızı canlandıralım gözümüzde..
Konu burada
The content cannot be displayed because it is no longer available. -
- Resmi Gönderi
Hayırlı akşamlar herkese..
Belki yazdım ama bir arama yaptım bulamadım sitede.
Bir yarıyıl tatilin de yine köyün yolunu tutmuştuk. Kar çoktu ve benim için eğlence buydu zaten. Dede ve nenemin ellerini öpüp kaçtım evimize. Ev boş ama eşyalı, sadece sobayı yak, ayakkabıları değiştir hucum evin arkasına kayık kaymaya.O kış çok neşeliydi, köyde duran arkadaşlar ve dışarıdan benim gibi gelenler vardı. Bazıları pek bu işi beceremezlerdi, bazıları da hiç görmemişlerdi.kolay iş değildir, tepeden hızla aşağı kaymak. Hele ki bizler tepenin başından koşarak gelir, kaygan zeminde ayaklarımızı vurdurarak otururduk,. Dizler kırılır eller açılırdı adeta uçarsın.
Bazen gübre naylonlarıyla, bazen eski ayakkabılarla kayardık tepe aşağı. Bir arkadaşım vardı köyden Ahmet.. Kafasında tekneyle uzaktan göründü, karlara gömüle gömüle geldi kafasındaki dört kulplu tekneydi. Kalabalık aileler onun içinde hamur eder ve pişen ekmeklerini evlerin de, soğuduktan sonra onun içinde muhafaza ederlerdi. Sorduk evdekiler kızmasın, yeni bu tekne dedik. O ise yok boş kullanmıyoruz dedi.
Doldukça dolduk içine ve arkadan iteleyende hızla atladı içine. Hızla en uzağa kadar gittik, zevkliydi ağırlık olunca hem hızlı hemde daha uzağa gidiliyordu. Onlarca kez bindik taki derenin içine gidene kadar. Karda kaybolan bir taş tekneydi ortadan ikiye böldü :rahat:daha niz6ah, vah demeden Ayşe yengemiz Ahmetin kulaklarına yapışmıştı. Öyle dayak attıki bizlerde sağa sola kaçtık. Meğer arkadaş içinden ekmekleri boşaltmış öyle getirmiş tekneyi.
Bu anınızda böyleydi. O kışta çok eğlenceli geçmişti.
KÖYDEN anılar -1
Şimdiki zaman da bir gencin çocuğun yetişkin insanın giyimi ile çocukluğumun ,o zamanın giyimi kuşamı çok farklıydı.Yasanti farklıydı, sohbet farklıydı, yardımlaşma farklıydı..
Yetişkin insanlar kış ayında üstlerine sadece ceket ve gapıt (kaban-kaşe) giyerlerdi.Tabiki herkes giyemezdi.Giyenler de mutlaka yamalı giyerlerdi.Ceketlerde de bu böyleydi, pantolon ve çoraplarda da.
Çorapların en çabuk topukları delinirdi.Coraplarda yamaya "gözeme"derler.Şiş ile örülür dü çoraplar ve yünden olduğundan güzel ısıtır ama çabuk eskirdi . Tabanları en öncede topukları eskirdi delikler güzelce kesilir ve analar,neneler,ablalar Şişler ile gözelerdi.
Genelde yaşlılar için uzun çoraplar örülürdü.
Dize kadar uzunlukta ve bitişinde de ipleri olurdu.Giyilen çorap aşağı düşmesin diye üstten bağlanırdı.
Kışı kış gibiydi, insanlar zor şartlarda yaşasa da bir ahenk bir yaşama sevgisi hep vardı.
Yaşlı insanların beklenmedik muziplikleri, gençlerle bir olup arada oyunlara eşlik etmeleri tam bir neşe kaynağıydı.
Biraz hayalini kurmaya çalışın ben yazayım...
Kar diz boyunda hatta fazlası var eksiği yok.Bizde dambeş derler yanı evin çatısı.Cati ama genelde dümdüz bir çatı.Canak kiremit değil toprak ile sıvanmış.Corak ile çatılar sivanirdı.
Bu düz çatılardan yollara temizlik amacıyla itilen karlar ile yürümek bile çok zor olurdu.
Böyle kar tifanın olduğu bir sabah hayal edin.
Anne "kalk" der sabahın köründe.Ama bu kar sevdası zaten içimizde fırlarsin yataktan direk dışarıya bakarsın acaba kar yağmaya devam ettimi? Yağan kar erimiş mı? sorularına cevaplar almak için.
Ahşap pencerelerin camları içeride yanan soba yüzünden buglanmistir.Ellerinizle camı siler bakarsınız.Aslinda pek bakmakta mümkün olmaz.Uykulu gözler, buğulu camlar,karin beyazlığı biraz geçici körlük bile yaşatır insana.
Zaten kahvaltı demek çorba demektir.Ne zeytin ne peynir pek görmedik.ama şikayet edilmez di çünkü o tarhana çorbası ömür lezzetiyle hala damağımda. tarhana kokusu evin kapalı alanının her yerine işlemiştir sizde annenin soba veya kuzine de kizarttigi ekmekle dalardık elde kaşık ortada olan tek tas çorbaya.
Öyle herkese bir tas değil.Tek ve ortada bir çorba kaşıkla babam kaşıkla.
Yemek tamam eğer dambeş temizliği yoksa direk evin arkasına kacardik.Ayaklarımızda lastik ayakkabı.Yada altı dişsiz bir naylon yemeni.Orada kayık kayar evdekilerin sadece çağırdığı zaman eve dönerdik.
Molalar sadece ıslanan çorap ve pantolonların kuruması için köy fırınına giderek verilirdi.
Akşamları bir alem olurdu.Cok kanallı TV adeta o zaman da vardı.Hemen hemen her gece komşular gelir komşulara gidilirdi.
Kadınlar ve yaşlılar sadece evden eve git gel ederler di.
Erkekler ve biraz yetişkin çocuklar babalar izin verirse beraber köy odalarına giderlerdi.
Köy odasına gitmek , komşularla oturmak, yaşlı dedeleri ve neneleri dinlemek gerçekten çok güzeldi.
Yaş Uygun olduğundan her iki sohbet ortamı da benim hoşuma giderdi.Aksam namazından sonra yemek ve hemen ev ziyaretleri veyahut odaya yollar başlardı.
Odaya gidersek daha da sevinirdim,babam eline feneri alırdı ve odanın yolunu tutardık.Köy odası da köy fırını da evimize yakındı.
Odaya vardığınız da genelde genel temizlik yapılır.
Eşik derler ilk giriş yerine.Ayakkabilar oraya konur.llk şapka ceket yada gapıt elle veya süpürge ile karlar temizlenir.Sonra ayakkabı çıkar çoraplar ve paçalar temizlenir di
İçeri girince mutlaka bir duman örtüsü olurdu biraz sigara biraz kandilin isi dumanı birazda sobanın eseri olurdu.
Mutlaka yaşıt birisi olurdu odada başka arkadaş.Kah kısık sesle konuşur kah gülersin ama genelde büyüklerin eski maceraları dinlenirdi zevkle.
Çay demlenirdi gazocagin da gamanto derler bizde.Komineto asıl adı.Oda sonradan cok popüler oldu . Genelde hemen hemen her iş soba, ocaklar simdiki adıyla şömine ve kuzineler ile olurdu.
Gazocagin da pişen zevkle sohbetle icilirdi.
Zaman biraz geçince camiye gidilir yatsı kılınır tekrar odalara dönüş başlardı.Her mahallenin kendi odası olur.Her odaya gelenler aynı kişiler olurdu ve en önemlisi herkes herkesin borcunu derdini tasasini bilirdi.Birlikte hareket edilirdi.
Camiden sonra uzun kış gecelerinde yemek yemek, fıstık ve kaba şeker (Mevlana şekeri)
yenirdi, tatlılar yapılırdı.Tel helva çekilirdi ve en zevkli neşeli olan da tel helvası yapmaktı.Simdiki adıyla pişmaniye diyelim.
Binbir eziyetle açılan tel helvası zevkle yenirdi.
Kocaman yer sofrasında adeta dağ gibi olurdu helva.
Buradan kestik.Mesaj uzun olmuş der
KÖYDEN anılar-2
Başka odalardan misafirliğe gelen olurdu.Genelde gelenler aklı başında lafı anlaşılır, dinlenenler olurdu.
Büyükleri dinlemek anlamak için epey zahmet çekerdik.Cunku boş oturmak yoktu.Su dağıtmak, bulaşık yıkamak bizlere kalırdı.Yada odada en küçük olan bu işe soyunurdu.
Bazen hayallerimiz sekteye uğrardi.Odanin taştan oyma su deposu boş olurdu haydi bakalım üç beş kişi o karda kışta köy çeşmesine su almaya git.Birde yakın olan çeşme seçilmezdi bazen de o daha da sıkıntı olurdu.Odanin küçük ama bizden de büyük birileriyle yola çıkar çeşmeden su getirirdik.
Elde el feneri , yollar kar buz oy oy oy.Ayakta durmak sorun,su taşımak sorun
Ama tek şikayet eden olmazdı,odada oturmak bizim için nimetti.
En çok tantana da hayvanlarını kıyaslamakta olurdu.Bizim için bu iddia ve tantana olayı yemek, tatlı, çerez veya et olarak ödül demekti.
Benim kuzu daha ağır, benim at daha hızlı gibi iddiaları genelde sonucu boğaz işiyle sonuçlanirdı.
Bu gecelik bu kadar yeter.
Ben yaşlı, gözler flu, parmaklar odun yazmak zor cepten?
Hayırlı geceler herkese.
Başka zaman devam ederiz.
-
- Resmi Gönderi
Hayırlı geceler dayı.Uykum var yarın okurum inşallah
-
- Resmi Gönderi
Hayırlı geceler dayı.Uykum var yarın okurum inşallah
Allah seni ne ede
E BAKAM, yarına bakarsın Muhammed..Allah rahatlık versin abim..
resital82 hosgeldiniz
-
- Resmi Gönderi
Hayırlı sabahlar
-
- Resmi Gönderi
Hayırlı sabahlar
-
hocam ya kusura bakmayın uyuya kalmışım elektrik gitmiş
-
Günaydın herkese
-
Hayırlı sabahlarr
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Soğuk bir güne uyandım , hava çok güzel tam bir kış havası / Trabzon-Vakfıkebir Sahil
Hayırlı Sabahlar HS ailesi
-
gfs 384 den sonra görünmüyo ileri vade uzun tahminli linkini atabilecek var mı
-