İstanbul Meteorolojik Hava Durumu

• sabah

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Öğle

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Abi eline sağlık çok teşekkür ederim açıklayıcı anlatımın için CAN 🫡

Dediğin gibi abi karadenizdeki ab oluşumları piyango bize çıkmadığı sürece izobarları dağıtarak, garanti DEK oluşumlarınıda bozuyor.

‘’Pressure is a privilege’’

• Resmi Gönderi

2017 sisteminin neden bir saheser oldugunu hatirlayalim bunun vesilesiyle.

archives-2017-1-5-0-0.png

sistem yola ciktiginda siklon yine italyada olusuyor.

archives-2017-1-6-12-0.png

bu muazzam siklon ulkenin batisini boydan boya tarayip geciyor.

archives-2017-1-7-0-0.png

soguklar o kadar iyi ki daha ilk siklonun etkisindeyken egede ikinci siklon patliyor.

archives-2017-1-8-6-0.png

yuksek basinc sistemi bloke ettigi icin akdenizde 3. siklon patliyor.

archives-2017-1-10-6-0.png

sistem veda ederken 4. siklon patliyor ve bati anadoluyu yine kara gomuyor. izmir bu gun uzun seneler ardindan ilk kez ortuluk kar yagisi aliyor.

archives-2017-1-11-6-0.png

bu bizi etkilememis olsa da 5. siklon da italya guneyinde patliyor ve onlar da nasipleniyor.

• CAN hocam şuan ki görüntülere göre veya (öngördüğünüz potansiyele göre) incelediğinizde bu sistem ile 2017 kıyaslaması yaparsak soğuk olarak ve birikim olarak benzerlikler var mı veya farklar?

• Resmi Gönderi

CAN hocam şuan ki görüntülere göre veya (öngördüğünüz potansiyele göre) incelediğinizde bu sistem ile 2017 kıyaslaması yaparsak soğuk olarak ve birikim olarak benzerlikler var mı veya farklar?

Buyuk bir fark var o da bu sistemin Azor sayesinde degil kutup yuksegi sayesinde geliyor oldugu.

gfsnh-0-96.png?6

Kuzey kutbu otoban gibi yarilmis bu devasa yuksek tarafindan. Eger Azor yuksegi ana senaryodaki gibi gucsuz kalirsa 2017'nin yanindan gecemez bu sistem. Ancak eger altta gosterecegim senaryo gibi guclu kalirsa 2017'den bile iyi olmasi kacinilmaz.

gens-2-1-240.png
    gens-2-1-276.png
    gens-2-1-324.png

yarim metre kar yagar su goruntude sahillere.

• Resmi Gönderi

Salı ve Çarşamba Günleri İçin Kısa Vade Analizi

Öncelikle şunu belirtmemde fayda var. Bu iki gün içerisinde Istanbul'un her yeri kar yağışını havada görecek. Ancak bu kar her yerde tutmayacak. Salı günü geçtiğimiz gunlerdekine benzer tarzda Deniz etkili kar saganaklari gerçekleşecek. Nereyi ne kadar vuracağı belli değil doğal olarak bu sebeple şuraya su kadar buraya bu kadar yağacak demek mümkün değil.

animktw2.gif
    animesk4.gif

850hpa ve 2 metre sıcaklıkları DEK yağışlarının gerçekleşmesi için uygun. Bu sebeple Istanbul'un her yerinde Graupel ve Sulu kar görme garantisi verebilirim. Istanbul'dan dahi sayamayacağım Çatalca ve Silivri köylerinde su anda olan kar örtüsü üzerine birikim yapacaktır ancak buralar dışında uzun süreli bir örtü kesinlikle beklemiyorum. Özellikle 150 rakım altı ancak anlık örtü bekleyebilir o da Graupel yağışı olursa olacaktır. Nem yükselip kar lapaya dönerse tutma olmaz.

Gelelim zurnanın zort dediği yere. Çarşamba gecesinden öğlene kadar olan bölümde (Çarşamba öğleden sonra kesinlikle kar beklemiyorum) yeterince gelişememiş bir üst seviye alcagi (ULL) geçişi meydana gelecek. Bu Salı günü beklenen DEK'ler gibi rastgele değil daha organize bir bant şeklinde olacak. Bu yağış bandını radardan takip edeceğiz ki o da uyanık olursak.

ICON, ECM, GFS, Aladin modellerinin yağış tahminlerinin hepsi farklı tellerden çalıyor. Bu yağışın ben açıkçası nereden nasıl vuracağını ben de bilemiyorum ancak bildiğim bir şey varsa o da Çarşamba gece ilk saatlerden sahiller için sabah 9-10'a kadar, yuksekler ve anadolu yakası için ise öğle saatlerine kadar yağışın yoğun olduğu anlarda düşecek yağış kar şeklinde olacaktır. Yağış hafiflediği etkisini kaybettiği anda yağmura dönecektir. Özellikle radardan gelecek olan ilk kutlelerde görsel şölen ve beyazlama bekliyorum çünkü Nem seviyesi yağışın ilk anlarında daha düşük kalacaktır. Gün aydikca ve sıcaklık ile birlikte nem ve dewpoint de yükseldikçe bu yağışın yağmura dönmesi kaçınılmaz. Bu sebeple benim için bir anlam teşkil etmeyen bu yağışlar, sitedeki arkadaşlar için anlam içeriyor olabilir diye merakınızı gidermek için bu analizi yaptım. Umalım da ilk yağış kütleleri yeterince güçlü olur da Istanbul kısa süreli ince bir örtüye uyanır.

• Resmi Gönderi

CAN eline emeğine sağlık abim, arka arkaya yazdığın açıklamalar ile akıllarda olan epeyce soru işaretlerini yok ettin.. Sağolasın 👏