- Resmi Gönderi
Great Khan
tesekkurler
Yorum bırakmak için üye olmanız gerekir
Zaten hesabınız var mı? Oturum açın.
Şimdi giriş yapTopluluğumuzda yeni bir hesap için kaydolun. Bu kolay!
Yeni bir hesap oluştur Great Khan
tesekkurler
Bu mevsimin ayarı olmuyor. Takip ettiğimiz yer burası. Senaryolar iki ayrı uçta toplanmış durumda. Olumlu gelişme soğuk tarafta toplanma fazlasıyla arttı. Bu trend devam ederse iyi. Ancak tekrar söylüyorum modellere uyup iş yapılmaz. Sabaha bir anda sıcak tarafa da toplanabilir. Biz haftalık bazda en erken 10 Kasım civarı beklentisine uygun hareket edelim.
Genel manada Negatif NAO deseni bozuyor. Kuzeyimizde kuvvetlenen yüksek Asya üzerine kayıp 6-7 Kasım gibi dağılacak. Buradan sonra sistem ihtimali her daim mevcut. 10 olmazsa devamı olabilir. Hele bir 10 unu çözelim oralara da sıra gelir. Artık heyecanlı model takibi başladı.
Eline sağlık teşekkür ederiz hocam .
Kasım ilk hafta kayıp. Modellerde ani değişimler yaşanıyor. Mjo ayın 9undan itibaren 5 6 7 şeklinde devam edecek tahmini var. Bu fazlar bizim için iyi anlama geliyor. Ayın 10unda beliren sistemi alabiliriz durumlar karışık.
Ao endeksi pozitiften nötre nao ise negatiften nötre meylediyor. Bir sistem ihtimali var ama bu ihtimalin kaybolma ihtimalide var. Ayın 10undaki sistem ümitliyim diyebilirim. Ama daha çok ilgimi çeken ay ortasından itibaren daha sert bir salınım olma ihtimali var daha çok bunu takip ettiğimi söyleyebilirim. Gün içerisindeki güncellemelerde ve modellerin diyagram ortalamalarında ayın 10una yönelik sistem ihtimali güçlenirse bunuda konuşuruz. Bu sistemlerin gelmesi gerekiyor. Geçtiğimiz birkaç yılki sonbaharlardan farklı ve sonbahar tadında bir sonbahar geçiriyoruz. Karadenizin soğuması açısından bu ataklar önemli çünkü karadeniz soğumadığı zaman gelen sistemlerde doğu karadenizde oluşan alçak basınç konumuna göre doğu karadenizde yağış sıkıntılarına yol açabiliyor ve soğuğu da kırıyor haliyle olumsuz bir durum ortaya çıkarıyor.
Kısacası bir ay değerlendirmesi yapmak gerekirse ilk haftayı pas geçelim. Ayın 10undan itibaren heyecanlı bir ay olabilir. Aralık ayında da aksiyonlu saç baş yolduran model takipleri yapabiliriz. İlk hedefimiz karadenizi adamakıllı soğutmak ki şu ana kadar gayet güzel gidiyor.
10unda beliren sistem gelirse kar sınırını 600 700 mlere kadar düşürebileceğini düşünüyorum. Ay ortasından sonra gelmesi muhtemel sistem/sistemlerin ise kar sınırını çok daha aşağılara çekebileceğini düşünüyorum. Ülkemiz adına hayırlısı neyse o olsun.
Great Khan hocam sizde hoşgeldiniz aramıza. Bilgilerinizle buraları aktif tutuyorsunuz emeğinize sağlık.
Fevzi Burak Great Khan ve konuyu canlı tutan tüm arkadaşlar hepinize teşekkürler
emeklerinize sağlık abiler ..
Great Khan Fevzi Burak ellerinize sağlık hocalarım. Bilgilendirmeler için teşekkürler.. ✋🏻
Fevzi Burak Great Khan emeğinize bilginize sağlık👏👏
Sabah güncellemeleri ayın 10undaki sistem adına olumlu güncellemelerin yavaş yavaş ecmwf tarzına dönmesini bekliyorum. Ama hazar bölgesine kaçma ihtimali hala var takipteyiz.
Sabah güncellemeleri ayın 10undaki sistem adına olumlu güncellemelerin yavaş yavaş ecmwf tarzına dönmesini bekliyorum. Ama hazar bölgesine kaçma ihtimali hala var takipteyiz.
Hocam peki diyelim bu sistem geldi sadece yüksek rakımlar icinmi?
Grafik ve ben birbirimize bakıyoruz birşey anlamıyorum burda nereye bakmak gerekiyor? -lere filan düşmüş onlarami bakmak gerekiyor daha gencim ustadlarim yeni yeni öğreniyorum grafik okuma ve harita inceleme
Grafik ve ben birbirimize bakıyoruz birşey anlamıyorum burda nereye bakmak gerekiyor? -lere filan düşmüş onlarami bakmak gerekiyor daha gencim ustadlarim yeni yeni öğreniyorum grafik okuma ve harita inceleme
Fevzi Burak Great Khan mehmet civan Zonguldakli67 Sinan ve tüm arkadaşlar
Cevap gelir Sibirya T.Y.B(GUGUL)
Sibirya T.Y.B(GUGUL) ECMWF Trabzon diyagramı. 850 hPa seviyesindeki sıcaklıklar. ECMWF modelinin senaryoları burada. Senaryoların toplandığı yere göre bir beklenti oluşturmaya yarıyor. Mesela ECMWF ana çıktı -1 derece civarı. Senaryolar soğuk tarafta toplanmış ve -5 e dayanan birçok senaryo var. Bir de +15 derecenin dahi üstünde senaryolar var. Bunlar sıcak senaryolar gerçekleşme olasılığı düşük de olsa kararsızlık hakkında bilgi veriyor.
Sibirya T.Y.B(GUGUL) ECMWF Trabzon diyagramı. 850 hPa seviyesindeki sıcaklıklar. ECMWF modelinin senaryoları burada. Senaryoların toplandığı yere göre bir beklenti oluşturmaya yarıyor. Mesela ECMWF ana çıktı -1 derece civarı. Senaryolar soğuk tarafta toplanmış ve -5 e dayanan birçok senaryo var. Bir de +15 derecenin dahi üstünde senaryolar var. Bunlar sıcak senaryolar gerçekleşme olasılığı düşük de olsa kararsızlık hakkında bilgi veriyor.
teşekkür ederim hocam anladım umarım bol yağışlı güzel bir kış yaşarız şu kırım sistemi gibi ❤️
Sibirya T.Y.B(GUGUL) evet kıyılar için daha yolun çok başındayız. Ayın 10u civarı beklenen sistem kar sınırını baya bir aşağılara çekecektir ancak sahillerde kar yapması beklenmez. Tahmini olarak 850hpa sıcaklığında yani 1500m de -5 falan girmesi demek kar rakımının 500mlere inebileceği anlamına geliyor.