- Resmi Gönderi
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Gelen kütleler büyüye büyüye geliyor karaya girdikçe genişleyecek ve daha yavas hareket edecek 8 9 saattir oralarda dolanıyor kütle
madem tahmin yaptin nedeninide yazalim.
1. kutleler neden ilk orada olusuyor ?
ilk olarak yer seviyesi ve ruzgar younunden ele alalim
yer seviyesinde yesil ile mor ayrimini goruyormusun. dekli sistemde olsa yer seviyesinde ilk donma noktasini cizdim. onu cephe gibi dusun. deniz suyu havanin sicakligindan yuksek oldugu icin buharlasip yukselen nemli havanin in ilk cakistigi ilk donma noktasi orasi. o yuzden en tabanda 1mt reden itibaren bulutlar yukselip dekler orada olusmaya basliyor. istanbul icin. sadece oda degil asagida goreceksin 850 ve 500 dende hava akiminin yonu ile nemli hava gonderiyor karadaniz mor ve ve yesil alanlarin ayrildigi yerlerden.
ilk olarak yukari seviye alcagi olarak giren sistem zamanla istanbul ve marmaranin dogusu icin mezosiklonik bir tepki olustu.
MEZOSİKLON (MESOCYCLONE) [i] çekirdeklerin güneybatı taraflarında bulunan ve fırtına büyüklüğünde bir dönüşe sahip olan alan için kullanılan terim.
Mezosiklonik kar yağışı genellikle şu koşullarda meydana gelir:
- Şiddetli dikey rüzgar kaymaları: Yerden yükselen nemli hava, üst seviyelerde hızla soğur ve kar olarak geri döner.
- Soğuk hava akımları: Özellikle kutupsal soğuk cephelerin hızla ilerlediği durumlarda görülür.
- Deniz etkisi: Eğer mezosiklon, deniz veya göl etkisiyle birleşirse, kar yağışı daha yoğun hale gelir.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
2. neden orada yer seviyesinden itibaren olusan istanbula ilerliyor,
bu 500hetopascal daki deki hava akiminin yonuThe content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
bu 850hektopascal daki akimin yonuThe content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
EnesT_ buradan aslinda istanbuldaki deklerin mekanizmasi ile karadenizdeki deklerin mekanimazsinin farkli oldugunuda gorebiliyoruz
iste iki gundur orada gordugumuz o olusumlar cekirdegin guney batisinda olusan mezosiklonik yapiya yakin bir dek olusumunun koken aldigi cephesel bir kivrilma noktasi. o cephe cizgisinde sagdan soldan gelen hava akimi birlesir guney yonde ab den kopar ve dek olarak senin gosterdigin oklarin yonunde asagiya iner. - wriscuttern in attigi model iste bu yukarida acikladigim veriler dogrultusunda olustu, oklara dikkat et tamamen cizdigim alanlar ile ortusuyor. tabi ben ona bakarak yazmadim ben hazirlamaya basladigimda daha o model yoktu