15 Haziran 2022
1 Haziran 2022'den itibaren
tahmin ENSO tahmini:
La Niña benzeri durum devam ediyor. SINTEX-F, La Niña benzeri durumun sonbahar ortasına kadar devam edeceğini ve daha sonra geç sonbaharda bozulacağını tahmin ediyor. tahminleri bu şekilde
Sohbetimiz Bol Olsun
-
-
- Resmi Gönderi
SameT. özel mesaja bakiver,alttaki yeni konuya da paylaşımları ativer
The content cannot be displayed because it is no longer available. -
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Kolombiya IRI modeli önümüzdeki 3 ay süreç böyle demiş
Bunların mavi boyası kalmamış hiçbir zaman mavi skala verdiğini görmedim
-
aynen bunlar böyle ya hazıran içinde sıcak falan diyordu normal geçti . hep kırmızı bunlar rutine almışlar
-
- Resmi Gönderi
aynen bunlar böyle ya hazıran içinde sıcak falan diyordu normal geçti . hep kırmızı bunlar rutine almışlar
Bu iklim modellerini takip etmek lazım hangisi daha tutarlı diye en tutarlısı şahsi olarak cfs,cansips,ukmo.
-
onları takip ediyorum zaten de biraz değişiklilk olsun dedim . farklılık iyidir zatem modelin isminde hayır yok :D
-
izmire üzülüyorum 1990 larda ve 2000 başlarında yani hatırladığım o dönem boyunca izmire müthiş yağmurlar yağardı yani hava durumlarında genelde şiddetli yağış olurdu hatta izmir denilince akla yağmur gelirdi. .
2010 da izmirde askerlikte yaptım o zaman bile yağışlar az deniliyordu bi başlıyordu yağış 30 saat yağıyordu şimdi hepten kurudu
bu sene kışın hepten faciaydı.. izmirin olduğu o coğrafyada genel bir problem var izmir bitmiş ama şu var izmirinde poyrazı iyidir bu arada gece 3-4 derecede nöbetlerde poyraz fırtınası yemişizdir hissedilen - 10 derece oluyor :D karacabay gibi değil tabi ama yakın
ekime kadar izmirde yağış olmaz belki kimbilir .
farklı bir konuyada değinicem . 2000 başlarında hava durumlarında şöyle derlerdi mesela bir sistem geliyor Akdeniz üzerinden ılık ve yağışlı hava dalgası geliyor.şeklinde açıklama yapılırdı Artık akdeniz isimli bir sistem gelmiyor geliyorsada benim haberim yok yada ismi değişti. ..
genelde akdeniz isimli sistem karlı sistemlerin arkasından gelirdi geldimide deli gibi yağmur yağardı . yani benim aklımda öyle kalmış.akdeniz üzerinden ılık ve yağışlı hava dalgası geliyor. böyle bir sistem geliyormu? o seneler hava durumuda bakan arkadaşlar bilirler 2002 de falan?
vay bee 2002 dedin bana yetti.2000-2004 arası tabiri caizse akdenizin yağış açısından şaha kalktığı yıllardı. Özelliklede 2000-01 2001-02 ve 2002-03 sezonları gerçekten belkide tüm zamanların zirvesidir evet doğru o zamanlar özellikle orta akdeniz kökenli yağışlı sistem ibaresi çok kullanılırdı. Gün gün not alırdım not defterine hava hadiselerini. Özellikle hava durumunda ntv bir başkaydı gerçekten. Hele o alarko carrier ve garfıeld temalı vede intro müzikli hava durumu çok başkaydı yaa ntv'nin genelde saat başına 5 yada 10 dakika kala çıkardı. Kurulurdum ntv'nin başına heyecanla beklerdim tam hava durumu başlaycak son dakika canlı yayın girerdi acayip sinir olurdum. Tabi o zaman internet yok bişey yok istediğiniz saat bakamıyordunuz hava durumuna. Tv de denk geldin geldin. e tabi çocuktukta öyle istediğimiz saat kumandayı alıp izleyemiyorduk hava durumunu. Ayrıca hava durumlarıda 3 günlüktü öyle haftalık tahminler falan yoktu. İşte olayı en güzel kılan yanıda buydu. Şimdi envai çeşit tahmin mesela bakıyosun 2 haftalık tahmine ufukta yağmur yok olayın heyecanı kaçıyor. Yağmur gözükse bile biliyosunki bir sonraki güncellemede o eriyecek heyecanı yine alıyor senden. Ama o zamanlar dediğim gibi hava durumları en fazla 3 günlük ve yağmur gözükmese bile acaba 4.cü gün yağmur gelirmi ve bir sonraki güncellemede 3 günlük dataya yağmur girermi diye nasılda heyecanlanırdık.
Herşeyin o ilk amatör hali çok başkaydı ya gerçekten.
-
- Resmi Gönderi
gunaydin arkadaslar selamlar...
-
- Resmi Gönderi
Harici İçerik youtu.beDış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.Söyle bişey var elimde 🤩
-
vay bee 2002 dedin bana yetti.2000-2004 arası tabiri caizse akdenizin yağış açısından şaha kalktığı yıllardı. Özelliklede 2000-01 2001-02 ve 2002-03 sezonları gerçekten belkide tüm zamanların zirvesidir evet doğru o zamanlar özellikle orta akdeniz kökenli yağışlı sistem ibaresi çok kullanılırdı. Gün gün not alırdım not defterine hava hadiselerini. Özellikle hava durumunda ntv bir başkaydı gerçekten. Hele o alarko carrier ve garfıeld temalı vede intro müzikli hava durumu çok başkaydı yaa ntv'nin genelde saat başına 5 yada 10 dakika kala çıkardı. Kurulurdum ntv'nin başına heyecanla beklerdim tam hava durumu başlaycak son dakika canlı yayın girerdi acayip sinir olurdum. Tabi o zaman internet yok bişey yok istediğiniz saat bakamıyordunuz hava durumuna. Tv de denk geldin geldin. e tabi çocuktukta öyle istediğimiz saat kumandayı alıp izleyemiyorduk hava durumunu. Ayrıca hava durumlarıda 3 günlüktü öyle haftalık tahminler falan yoktu. İşte olayı en güzel kılan yanıda buydu. Şimdi envai çeşit tahmin mesela bakıyosun 2 haftalık tahmine ufukta yağmur yok olayın heyecanı kaçıyor. Yağmur gözükse bile biliyosunki bir sonraki güncellemede o eriyecek heyecanı yine alıyor senden. Ama o zamanlar dediğim gibi hava durumları en fazla 3 günlük ve yağmur gözükmese bile acaba 4.cü gün yağmur gelirmi ve bir sonraki güncellemede 3 günlük dataya yağmur girermi diye nasılda heyecanlanırdık.
Herşeyin o ilk amatör hali çok başkaydı ya gerçekten.
yani hatırladıklarımda yanılmamışım akdeniz üzerinden ılık ve yağışlı hava geliyor cümlesi artık yok anlaışılan iptal kendini bloke etmiş. izmire baksana yazın yok kışın yok .
yani çocukluktan gelen bir hobi babamdada aynı hobi olunca hafızama kazınmış benim. bende o dönem CNNtürk e bakardım yada TRT 2 ye. Bünyamin Sürmeli çıkardı ekrana onu dinlerdim tama 5 kala.
bünyamin abide kar gelecek dedimi o kar gelirdi kaçarı yoktu.
yada TRT 2 de yine tama 5 kala şaşmaz : ben dinlemesem babam bakıyor yada. OLAY tv bursa yerel kanalı ona bakardık .
hatta hala bakıyorum tama 10 kala falan NTV ye yada trthabere . trt haberde de yine tama 5 kala başlıyor hava durumu akşam 5 de de güncelleme geliyor
-
- Resmi Gönderi
Oguzhan heyecanını ve o zamanlarını ne güzel yazmışsın, bayıldım.
Bir başkasına göre basit,sıradan olan şeyler bir başkasına çok şey ifade edebiliyor işte .
mehmet civan hayırlı günler
Sahutt fena bir hava durumu dinledik,kar tifan hep
SameT. İzmir'den dem vurursak evet başlayan yağışlar 1 hafta ,10 gün,15 gün devam ederdi .
Ardı arkası kesilmezdi.Simdi geliyor paldır küldür yağıyor gidiyor maalesef.
-
Harici İçerik youtu.beDış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.
Söyle bişey var elimde 🤩
ben bu kar fırtınasında sistem bittikten sonra köye gitmiştim batıya gittikçe kar artıyordu bu sistemde bursaya 10 cm kar yağmıştı karacabeyde merkezde 30 cm di ölçtük istanbula vurdu sanırım bu sistem . köyde net 1 metre vardı . kuytu yerlerde 2 metre falandı.. ( kesin abartısız fazla bile olabilir ) köy karacabeyden en fazla 150 200 metre yüksektir
aşırı derecede poyraz fırtınasıyla yağmış 72 saat illallah ettim diyordu rahmetli ninem öyle anlatırdı. dedim tuvalete gidememiş tuvarlet dıaşardaydı heryer kar ya batmış komple zeytin ağaçlarının dalları gözüküyordu . bursa kuru soğuk yağmadı pek
uludağ haricinde en çok kar kalınlığınıda bu sistemde görmüştüm köyde .. köye gittiğimde rüzgar yoktu hava intikamını almış ve suskundu .8 9 dereceydi hava aklıma o bile kalmış. kar erimiordu dişlenmiş kaya tuzu gibi olmöuştu
dikakt ederseniz bursa -3 -4 derece diyor gündüz bursa senelerdir gündüz 0 derece altına inmiyor . 1 derece 0 derecede kalıyor hep gündüz eksili dereceler hayal oldu insede nadir
-
Oguzhan heyecanını ve o zamanlarını ne güzel yazmışsın, bayıldım.
Bir başkasına göre basit,sıradan olan şeyler bir başkasına çok şey ifade edebiliyor işte .
mehmet civan hayırlı günler
Sahutt fena bir hava durumu dinledik,kar tifan hep
SameT. İzmir'den dem vurursak evet başlayan yağışlar 1 hafta ,10 gün,15 gün devam ederdi .
Ardı arkası kesilmezdi.Simdi geliyor paldır küldür yağıyor gidiyor maalesef.
evet abi izmiirn yağışı fenaydı ya rizeye kafa tuttacak yağışa sahipti bak muğlada öyledir rakiptir yani ama izmire ne olduysa hayatını kaybetmiş malesef akdeniz köktenli sistemleri kaybewdince izmir öksüz kaldı hatta can çekişiyor durum ciddi
-
evet abi izmiirn yağışı fenaydı ya rizeye kafa tuttacak yağışa sahipti bak muğlada öyledir rakiptir yani ama izmire ne olduysa hayatını kaybetmiş malesef akdeniz köktenli sistemleri kaybewdince izmir öksüz kaldı hatta can çekişiyor durum ciddi
izmir belki son yıllarda durgunluk içinde olabilir ama istersen 80 yıllık yağış ortalaması al yinede muğlaya rakip olacak bir il değil. Arada belirgin fark var hemde yarı yarıyadan da fazla. Hatta dönemsel bazda (kasım-mart döneminde) muğla ve antalya türkiyenin en çok yağış alan illeridir.81 ilin içinde ilk ikiyi net şekilde paylaşırlar. Mesela aydınla kıyaslayabilirsin izmiri tam kafa kafaya giderler. Ama muğla ve antalya başka bir seviye.
-
muğlayı rizeyle kıyaslamıştım izmiri muğlayla kıyaslamadım . rize daha fazla tabikide muğla ciddi yağış alıyor izmir onların gerisinde
-