bursa karacabay = poyraz. denizden daha çok estiğine yemin edebilirim ama kanıtlayamam özellikle kar yağarken çok daha şiddetli esiiyor :D ... şöyle birşey var. yazın 30 35 derecede bile poyraz fırtınası olan yere karacabey denir..
özellikle biraz yüksek köyleri denizle alakasıda yok deniz uzak 30 km civarı.. arada karadağ var 833 metre. nerden alıyor rüzgarı çözmüş değilim .. 35 derecede poyraz fırtınası olurmu bi yerde ya
hani mgm fırtına uyarısı yaparya iste kuzeydoğdan poyraz .60- 80 km esecek f karacabayde 300 gün esiyor o poyraz .
sizin orası deniz kıyısı karacabeyde denizde yok marmara denizi uzak oraya . 30 35 km BOĞAZ olarak geçiyor ama boğazla alakasıda yok denizin kıyısı. karacabey boğazı derler onuda çözmüş değilim
bursayı bilirsin lodosu meşhurdur. bursada lodos hamle şeklinde eser sabit hep esmez. aralıklı eser .. karacabeydeki poyraz aralıksız esiyor durmak hiç yok. sadece sabaha karşı duruyor. insanın beyninin içini kemiriyor.
kasım ayında zeytin toplamaya gitti babam elleri hep çatladı kanadı yara olduydu poyrazdan bıktım diyordu hava 10 derece ama poyrazla beraber 1 derece gibi oluyor hissediyon. aynı senin dediğin gibi. sabaha karşı 2 saat hafifliyor.. sonra hemen artıyor devam .
ama şu var artık o 90 lar ve 2006 lara kadar olan bölümdeki poyraz yok. net azalma var daha az esiyor artık hem şiddeti az hem daha seyrek 2016 ya kadar hep gittiğim için farkediyor insan . 1 2 ay kalıyordum
inanırmısın köyde çocukken tüp arabasıyla toprakta oynardım evin bahçesinde yine rüzgar eserdi :D aklıma kazınmış hemde ne esmek
insanlara abartıyorum gibi gelecek ama kar yağarken köyden uzaklaşan donarak ölür . ki 2002 de yengem ölüyordu . kar topu oynucan imkansız öldün 1 kişi olmaz dışarda tıfan tıfana gidiyor bora yapıyor lapa lapa yağacak öyle birşey yok otda tipi .
yani reis gerçekten o bölge öyle. ağrı dağı zirvesinde rüzgarda o şekilde işte.
sizin oralarıda öyle bilirim o bölge tamamen o şekilde senenin 300 günü neden o şekilde rüzgar estiği bilinmiyor. .
.